Home page
Haber Menüsü


İhale Yasası yeniden ele alınabilir
Uzmanlar, yeni İhale Yasası’nın rüşvet ve yolsuzluklara neden olacak maddeler içerdiğini, bu nedenle Dünya Bankası ve AB’nin yeniden ele alınması baskı yapabileceğini savunuyor.
Metin Münir
NTV-MSNBC
25 Ocak— Meclisten geçen yeni İhale Yasası’nın, toplumda yaygın şikayetlere neden olan yolsuzluğu gemlemeyeceği ileri sürülüyor. Konu ile ilgili olarak düşüncelerine başvurduğumuz deneyimli murakıplar yasanın rüşvet ve yolsuzluk kapılarını açık bırakan maddeler içerdiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Metin Münir: Cumhurbaşkanı Emlakbank işinin peşini bırakmayacak
MSNBC News Metin Münir: Hangi bankalara sermaye enjeksiyonu yapılacak?
MSNBC News Metin Münir: Geri dönerken yol boyunca ağlamak
MSNBC News Metin Münir: Ne kadar birlik o kadar dolar
MSNBC News Metin Münir: Ekonomide ihtilal
MSNBC News Metin Münir: Bir Türk yarı dünyaya bedeldir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bunun yanında uzmanlar, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin uluslararası standartların altında kaldığı için yasanın yeniden ele alınması için baskı yapabileceğini söylüyorlar.
       
BÜTÇE VE FİZİBİLİTEYE GÖRE DEĞİL
       Kamu ihalelerinin Türkiye’de siyasetin finansmanında kullanılıyor olması muazzam bir kaynak israfına yol açıyor. İhaleler, genellikle, bütçe olanaklarına veya fizibilite raporlarına göre değil siyasetçilerin, bürokratların ve müteahhitlerin çıkarlarına göre şekilleniyor.


       Bütçeye yeterli ödenek koymadan bir çok işin aynı anda başlatılması, işlerin zamanında bitmemesi ve yapı kalitesizliği ile sonuçlanıyor. Resmi kaynakların verdiği bilgiye göre 1999 kamu yatırım programı, tahmini maliyeti 150 milyar dolar olan 5321 proje içeriyordu.
       Bunlar 1985-1999 yılları arasında programa alınan projelerdi. Aynı kaynakların tahminine göre 2000 yılı için öngörülen yaklaşık 10 milyar dolarlık yeni yatırım portföyü 10,5 yılda tamamlanacak.
Chhibber: İhale Yasası şeffaflık getirecek

       
İHALELERDE 3 KİLİT NOKTA VAR
       Konu ile ilgili olarak bilgi veren bir uzman durumu şöyle özetledi:
       “Kamu ihalelerinde üç kilit nokta var. Doğru yatırıma karar vermek. Doğru mütehahiti seçmek. Doğru kontrol edip, doğru işi teslim almak. Yeni yasa bu üç konunun ikisine değinmiyor. Doğru yatırıma karar vermek yasanın konusu değil. Doğru kontrol da bu yasanın içinde yok. Yasa doğru müteahhitin seçilmesi üzerinde yoğunlaşıyor. “Ancak bu konuda da eski yasada var olan kara delikler şekil değişerek yeniden karşımıza çıkıyor.”
       
TEHLİKELİ BİR İSTİSNA SÖZKONUSU
       Uzmana göre, bunlardan en önemlisi anahtar teslimi ihalelere getirilen istisnalar. Yapım ihalelerinin “anahtar teslim götürü bedel” yöntemi ile yapılacağı öngörülüyor. Ancak “Belli aşamalarda arazi ve zemin etüdleri gerektirmesi nedeni ile ihaleden önce uygulama projesi yapılamayan yapım işlerinde kesin proje ile ihaleye çıkılabillir” hükmü, bu kurala tehlikeli bir istisna getiriyor.
       Çünkü, uzmana göre, “Belli aşamalarda arazi ve zemin etüdleri gerekmesi” işin toplamını önceden öngörmeyi engelleyen bir husus değil. Kesin proje ile uygulama projesi arasında, işin ihale yöntemini etkileyecek bir fark yoktur. Hatta sanat yapıları ve altyapı projeleri söz konusu olduğunda, hiçbir fark olmadığını söylemek mümkündür. Dolayısıyla, bir işin kesin proje ile ihale edilecek olmasından yararlanarak anahtar teslimi yönteminden vazgeçmek ve eski rüşvet ve yolsuzlukların kaynağı olan ‘birim fiyat sistemi’ni kullanmak gerekli değildir.”
       
YİNE YILLARCA SÜRÜNCEMEDE KALABİLİR
       Uzmana göre, “Bu hüküm, eski alışkanlıkların yeni dönemde de sürdürülmesi isteğinin ürünü. İkinci potansiyel sorun kaynağı, eskiden olduğu gibi, bütçeye ödenek koymadan ihaleye çıkma kapısının açık tutulması. Yasaya göre bir projeyi ihaleye çıkarmak için birinci yıl yüzde 10 ödenek ayrılmış olması yeterli. Ondan sonraki yıllarda ne olacağı belli değil. Spesifik projeler için ilerki yıllarda bütçeye ne kadar ödenek konacağını önceden tespit etmek ve kontrata bağlamak mümkün değil. Bu, yeterli ödeneği olmayan projelerin müteahhide verilmesi ve eskiden olduğu gibi yıllarca sürüncemede kalması anlamına gelecek.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları