Home page
Haber Menüsü


Euro geçişte, fotokopici kalpazanlar dışında sorun yok
 
AB Komisyonu yetkilileri, Euro’ya geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü ve renkli fotokopiyle çalışan kalpazanlar dışında ciddi sorun olmadığını bildirdi. Euro’yu en az kullanan ülke ise İtalya...  

 
Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
4 Ocak—  Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yetkilileri, Brüksel’de düzenlenen günlük basın toplantısında Euro’ya ilişkin bilgi verirken, geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü, hiçbir ciddi sorun yaşanmadığını bildirdiler.

   
 
       
   
MSNBC News Euro, tüketim çılgınlığı yarattı
MSNBC News İtalyanlar Euro'yu pek sevmedi
MSNBC News Avrupa Merkez Bankası Başkanı gidecek mi?
MSNBC News Avrupalı Euro'ya alışmaya çalışıyor
MSNBC News 'Euro büyümeyi her yıl %1 artıracak'
MSNBC News Euro tedavülde
MSNBC News Euro'ya geçiş süreci (2)
MSNBC News Euro'ya geçiş süreci (1)
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Komisyon, değişik ülkelerde bazı kalpazanların, fotokopi yoluyla sahte para ürettiklerini ve insanların acemiliklerini suiistimal etmeyi denediklerini belirtti.
       Belçika’da ödemelerin yüzde 80’inin halen Belçika frankı olarak yapıldığını belirten yetkililer, insanların ellerindeki frankları bankalara götürerek Euro ile değiştirmek yerine, harcamalarda kullanarak tüketmek yolunu tercih ettiklerini bildirdiler.
       
EURO’NUN BOYASI ÇIKTI
       Öte yandan gazeteciler, Euro kağıt paralar üzerinde çeşitli deneyler yaparak okuyucuları bilgilendirme çabalarını sürdürüyorlar.
       Bu kapsamda, beyaz bir mendille silinen kağıt paraların boyasının mendile çıktığı tespit edildi. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, bunun doğal olduğunu açıkladılar.
       
FİYAT ARTIŞI OLDU MU?
       Ortak para birimine geçişten sonra, basın organlarında “fiyat mukayesesi” yarışı da başladı ve AB ülkelerinde bazı tüketim maddelerinin fiyatlarında çok büyük farklılıklar olduğu görüldü.
       Aynı marka bir bilgisayarın İspanya’da 1201, Finlandiya’da 1596 Euro’ya satıldığı belirtilirken, aynı marka ve model bir arabanın Finlandiya’da 8956, Almanya’da 11899 Euro olduğu kaydediliyor.
       Euro’nun kullanıldığı alanın en pahalı ülkelerinin Hollanda ve Belçika, en ucuz ülkelerin ise İspanya ve Yunanistan olduğu ifade ediliyor.
       Euro’ya geçiş sürecinin en yavaş işlediği ülkenin İtalya olduğu, İtalyanların “fazla heyecanlanmadıkları” ve “yavaş hareket ettikleri” bildiriliyor. Belçika’daki 12 bin 500 görme özürlüyü temsil eden bir vakıf, euroların bu kişiler için büyük sorun yarattığını, madeni paraların boyutlarının birbirine çok yakın olduğunu ve ayırt edilmesinde zorluk yaşandığını, kağıt paraların da sıkıntı kaynağı olduğunu açıkladı.
       Yaşlı insanların da, boyutları çok küçük olan madeni Euro’ları görmekte ve bu paralara alışmakta zorluk çektikleri ifade ediliyor.
       
EN AZ KULLANAN ÜLKE İSE İTALYA
       Euro’ya geçen 12 ülke arasında, şimdilik Euro’yu en az kullanan ülkenin İtalya olduğu açıklandı. Avrupa Merkez Bankası ve Parasal İşler Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, 2 Ocak akşamı itibariyle euro dolaşımının en az olduğu ülke, yüzde 10 ile İtalya oldu.
       Bu oranın diğer 11 Avrupa ülkesinde yüzde 50’leri bulduğu kaydedildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, “Endişelenecek hiçbir şey yok, bu kesinlikle bir yarış değil” dese de, İtalyanların Euro’ya geçişte zorlandıkları öne sürülüyor.
       Euro’yu 4 gündür kullanan İtalya’da, bankalardaki otomatik para çekme makinalarının (ATM) yüzde 90’ının Euro’lu işlem yapmaya hazır olduğu belirtildi.
       
ALMANLAR ÇOK SEVDİ
       Euro’ya en fazla Almanlar sahip çıktı. Alman yetkililer, bankalardan iki katı daha fazla para çekildiğini söylüyor. Mağazalar ise indirimlerle müşteri kazanmaya çalışıyor. Almanya’daki Perakende Satıcılar Birliği, işletme sahiplerinin son 10 yıl içinde en yüksek ciroyu elde ettiklerini belirtiyor.
       Alman Maliye Bakanı Hans Eichel, Euro’nun daha çabuk ve daha büyük kabul görmesini ve üçüncü ülkelerin de döviz rezervlerinde Euro bulunmasını sağlamak için haftaya Çin ve İran’a 4 günlük bir ziyarettte bulunacağını açıkladı.
       Alman bakanın gezi süresince, bu iki ülkeyi ABD Dolarına rakip olarak döviz rezervlerinde Euro bulundurmaya ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.
       
HOLLANDA’DA SAHTE EURO
       Öte yandan Hollanda’nın Gouda kentinde bir kişi 1 adet sahte 50 euro kağıt para ile yakalandı. Polis, Moordrecht kentinde yaşayan 43 yaşındaki kadının, Gouda tren istasyonunda bilet almak isterken yakalandığını bildirdi.
       Kadının, paranın sahte olduğunu anlayan bilet satış gişesindeki görevlinin gizlice polisi uyarması üzerine yakalandığı belirtildi. Sahte euro ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi, ancak kadının sorgulamasının sürdüğü kaydedildi.
       
DUİSENBERG: BÜYÜK BAŞARI
       Bu arada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, dün Euro’ya geçişle birlikte fiyatların arttığı yönündeki eleştirileri yanıtladı. Duisenberg, Avrupa’nın 12 ülkesinde Euro’ya “büyük bir başarı” ile geçildiğini söyledi.
       Avrupa ülkelerinde Euro’ya geçiş için yapılan hazırlıkların boşa gitmediğini belirten Duisenberg bankacılara ve bütün Avrupa vatandaşlarına gösterdikleri çabalar için teşekkür etti.
       Euro’ya geçişin başarıyla tamamlanması için bütün vatandaşların büyük bir sorumlulukla davrandığını belirten Avrupa Merkez Bankası Başkanı Duisenberg, “Euro’ya geçiş, Avrupalıların ortak bir hedefleri olduğunda nasıl kararlılıkla hareket ettiğini kanıtlamıştır. Her ülke Euro’ya geçiş için gerekli düzenlemeleri kendisi yaptı ama sonuç her yerde aynı oldu, bu da çok güzel bir sonuç” dedi.
       Euro’ya geçişle birlikte fiyatlarda artış olduğu yönündeki eleştirileri de cevaplayan Duisenberg kendi yaptığı kıyaslamalarda böyle bir durumla karşılaşmadığını da dile getirdi. Duisenberg, “Dün mark üzerinden aldığım hamburgere bugün de Euro üzerinden aynı parayı verdim. Fiyatlarda artış sözkonusu değil” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları