Home page
Haber Menüsü


Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg
Avrupa Merkez Bankası Başkanı gidecek mi?
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Duisenberg, 8 yıllık görev süresinin yarısını tamamlarken; Başkan’ın ayrılması için baskı artıyor. Duisenberg yerine Fransa Merkez Bankası Başkanı Trichet’in adı geçiyor.
Fulya Canşen/Berlin
NTV
    2 Ocak—  Avrupa Birliği’nin 12 ülkesi ortak para birimine geçmenin coşkusunu yaşarken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg’in görev süresiyle ilgili tartışmalar alevlendi. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Brüksel’de yaptığı açıklamada, Duisenberg’in 4 yıl önce bu göreve getirilirken, görevinden ayrılacağı konusunda uzlaşmaya varıldığını hatırlatarak, bunun icin tarih belirlenmesini istedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Avrupalı Euro'ya alışmaya çalışıyor
MSNBC News Türkiye'de Euro ile ilk işlem günü
MSNBC News Avrupa'da Euro coşkusu
MSNBC News Euro tedavülde
MSNBC News Duisenberg: Euro büyümeyi her yıl %1 artıracak
MSNBC News Euro, Avrupa kültürünün de simgesi
MSNBC News Schröder: Euro ucuzluk getirecek
MSNBC News İngiltere'de Euro baskısı artıyor
MSNBC News Eichel: Euro, ucuzluk yaratacak
MSNBC News İtalya, Euro için son provaları yapıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Euro’ya geçtik. Şimdi de Merkez Bankası başkanlığı sorununu sükunetle çözmeliyiz” diyen Prodi, bu açıklamasıyla Duisenberg’in istifasını kendisine bırakılmasından yana olan Avrupa Birliği hükümet başkanlarına karşı çıkmış oluyor.
       
DUİSENBERG DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
       Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg ise, geçen hafta bir medya kuruluşuna verdiği demeçte, görevinden memnun olduğunu ve devam edeceğini belirtmişti.
       Avrupa Merkez Bankası’nın olağan görev süresi sekiz yıl olurken, Duisenberg’in sürdürdüğü göreve Fransızlar aday. Fransa Devlet Baskanı Jaques Chirac, Duisenberg’in göreve baslarken sekiz yıl boyunca çalışmayacağına dair sözlerini, 4 yıl sonra istifa edecek şekilde algıladıklarını söyledi. Fransızlar bundan yola çıkarak, AMB Başkan Yardımcısı’nın görevini de 4 yılla sınırlandırmışlardı.
       Fransa Mayıs’da hem başkan, hem de başkan yardımcısının istifa etmesiyle Başkanlığa da büyük olasılıkla Fransa Merkez Bankası Başkanı Merkez Jean-Claude Trichet’nin getirilmesini istiyor. Gözler kararı verecek Brüksel’e dönerken, ancak bu tartışmaların Euro’ya geçişi etkilemediği de açık.
       
EURO İÇİN KUYRUKLAR
       Euro’ya geçişte diğer 11 AB ülkesinde oldugu gibi Almanya’da da önemli bir sorun yaşanmadı.
Almanlar, marklarını değiştirmek için bankalar önünde kuyruklar oluşturdu.
       Yaşanan en büyük sıkıntı Euro’ya, dolayısıyla bankalara yapılan hücumdan kaynaklandı. Hemen hemen bütün banka ve para otomatlarının önünde soğuk havaya karşılık, uzun ama düzenli kuyruklar oluştu.
       Alman halkının bankalardan çektiği para miktarı ise 1 Milyar Euro’yu çoktan aşmış durumda.
       
FİYAT SAVAŞI YAŞANIYOR
       Bankalar eleman sayılarını artırmalarına karşılık, sıkıntı çektiklerini belirtiyorlar. Ayrıca alışveriş merkezlerinde de müşteri sayısının belirgin bir bicimde arttığı çok şiddetli olmasa da bir fiyat savaşı yaşandığı da gözleniyor.
       Adı neredeyse Almanya’daki Türklerle anılan Aldi adlı süpermarket zinciri, sigara dışındaki mallarında yüzde 3’lere varan fiyat indirimine giderek, rekabet için ilk adımı attı. Fakat buna karşılık fiyat istikrarına alışkın olan Alman halkının en büyük endişesi enflasyon. Yapılan anketler nüfüsun yarısından fazlasının Euro’nun istikrarını koruyamayacagı görüşünde olduğunu gösteriyor.

       Almanlar için marktan ayrılmak, sabır ve çalışkanlıkla ekonomik mucizenin de sembolü olduğu için oldukça zor. Uzmanlar da değerlendirmelerini yaparken Euro’ya geçişin psikolojik etkisini de hesaba katıyorlar. Bazı ekonomistlere göre, Euro’nun dolar karşısında değerinin artması bu etkinin bir sonucu.
       Euro’ya geçerken beklenenden daha az problemle karşılaşılması, bu yeni para birimine duyulan güveni ve talebi artıracağı yorumlarına yolaçıyor. Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi Almanya’da da yeni para biriminin ekonomiyi canladıracağına yönelik beklenti büyük. Bunun yerine gelip gelmeyecegini zaman gösterecek.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları