Home page
Haber Menüsü


Euro, Avrupa kültürünün de simgesi
5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 Euro değerindeki banknotların üzerinde Avrupa tarihini, kültürünü simgeleyen semboller ve kişiler yer alıyor. Zeus, Leonardo, Mozart ve Cervantes gibi...
NTV
25 Aralık— Avrupa Birliği’nin Ortak Para Birimi Euro’ya geçiş için geri sayım sürerken, Euro’yu tanıtım kampanyaları da devam ediyor. Uzmanlar Euro’ya geçiş sürecindeki işlemlerin ve kamuoyunu bilgilendirme maliyetinin 150 milyar Euro’yu aşacağını hesap ediyor.

   
 
       
   
MSNBC News Euro'yla gelen kara para endişesi
MSNBC News Euro, tüm dünya ekonomisini etkileyecek
MSNBC News İtalya, Euro için son provaları yapıyor
MSNBC News Frank, 'Euro'ya uydu olmayacak
MSNBC News Euro'ya günler kala, lükse talep arttı
MSNBC News Fransızlar, Frank için anıt dikecek
MSNBC News Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
MSNBC News Euro'ya 7 gün kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzun süren tasarım çalışmalarının ardından basılan Euro’lar öncelikle Euro bölgesindeki ülkeler olmak üzere tüm dünyaya dağıtılıyor. 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 Euro değerindeki banknotların üzerinde Avrupa tarihini ve kültürünü simgeleyen eserler yer alıyor.
       1 Cent’ten 2 Euro’ya kadar olan, 8 farklı değere sahip, madeni paraların tura yüzlerinde yer alacak semboller ise 12 ülke tarafından kendi seçeneklerine göre belirlendi. Ülkeler, madeni paralar için önceden olduğu gibi kendi sembolleri olan isimleri ve figürleri tercih etti.
       
HANGİ ÜLKE NEYİ TERCİH ETTİ?
       Almanya bağımsızlığın sembolü olan kartalı, Avusturya ünlü besteci Mozart’ı, Belçika monarşiyi simgeleyen Kral İkinci Albert’i seçti. İspanya ülke için gurur kaynağı olan Cervantes’in ve monarşiyi simgeleyen Kral Huan Carlos’un, Finlandiya ulusal kuş olan kuğunun, Fransa “yaşam devamlılık ve büyümeyi” simgeleyen ağacın, madeni paraların üzerinde yer almasını istedi.
        Yunanistan Tanrı Zeus’u, İtalya Leonardo Da Vinci’yi, İrlanda ise kralların sembolü olan müzik aleti harpı Seçti. Lüksemburg Ekim 2000’de tahta çıkan Dük Henri’nin, Portekiz ilk Kral Alphonse’un, Hollanda Da devletinin şefi sayılan Kraliçe Beatrix’in madeni Euro’ların üzerinde yer almasını istedi.
       Tura yüzleri değişik olmasına rağmen, Euro kullanan bir ülkede basılan paralar diğer ülkelerde de geçerli olacak.
       
BOZUKLARIN AĞIRLIĞI 24 EYFEL KULESİ
       Euro’yla ilgili rakamlar da oldukça dikkat çekici. Toplam basılacak para miktarının karşılığı 640 milyar Euro. Yaklaşık olarak 15 milyar adet kağıt para ve bir o kadardan da fazla madeni para dolaşıma çıkacak.
       Madeni paraların ağırlığı 239 bin ton, yani 24 Eyfel Kulesi Ediyor. Üst üste konduğunda kağıt paraların kalınlığı 78 bin 870 kilometre ediyor. Piza Kulesi’nden 1.4 milyon defa yüksek. Yanyana konulduğunda ise 1 milyon 900 bin kilometre ediyor. Bu da ayla yer arasındaki mesafenin 5 katını aşıyor.
       Euro’yu diğer para birimlerinden ayıran diğer özelliği de ilk antibakteriyel para olması. Madeni paralarda, alerji yapmaması, bakterileri arındırmaması ve yeniden kullanılabilirliği nedeniyle hammadde olarak özellikle bakır seçilmiş. Bu çevreci özelliğiyle de Euro’nun daha fazla sempati kazanması hedeflenmiş.
       
ESKİ BANKNOTLAR DELİNECEK!..
       Peki ya tedavülden kalkacak ulusal paralar ne olacak? Avrupa Ortak Para Birimi Euro’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte piyasadan Euro’ya katılan ülkelerin para birimleri iki ay gibi kısa bir sürede çekilmesi öngörülüyor. Bir kısmının koleksiyonlarda yer alacağı kesin ancak piyasadan çekilecek olan banknotların büyük bir bölümünün imha edilmesi gerekiyor.
       Oysa 12 ülkenin merkez bankalarının yeterli sayıda fırın ve para imha makinaları bulunmamalarından dolayı yetkililer ilginç bir yönteme başvurarak paraları delmeyı kararlaştırdılar. Paralar yakılıncaya dek merkez bankaların stoklarında delinecekler.
       Bu çerçevede özellikle turistleri uyaran Avrupa Komisyonu delik Fransız Frangı, Alman Markı, İtalyan Lireti, İspanyol Pesatası, Hollanda Florini, Fin Markı, Belçika ve Lüksemburg Frangı ile Avusturya Şilini kabul etmemeleri konusunda uyarıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları