Home page
Haber Menüsü


‘Euro büyümeyi her yıl %1 artıracak’
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Duisenberg, Avrupa ortak para birimi Euro’nun her yıl büyümeyi yüzde 1 artıracağını söyledi.
Frankfurt/Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    31 Aralık—  Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 12 Avrupa ülkesinde yeni para birimi Euro’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte her yıl yüzde 1 oranında daha fazla ekonomik büyüme sağlanacağını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News İngiltere'de Euro baskısı artıyor
MSNBC News Schröder: Euro ucuzluk getirecek
MSNBC News Eichel: Euro, ucuzluk yaratacak
MSNBC News Euro, Avrupa kültürünün de simgesi
MSNBC News İtalya, Euro için son provaları yapıyor
MSNBC News Euro, sadece Avrupa'yı değil tüm dünya ekonomisini etkileyecek
MSNBC News Euro'yla gelen kara para endişesi
MSNBC News Frank, 'Euro'ya uydu olmayacak
MSNBC News Euro'ya günler kala, lükse talep arttı
MSNBC News Fransızlar, Frank için anıt dikecek
MSNBC News Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
MSNBC News Rau, kuyruğa girerek Euro aldı
MSNBC News Euro'ya 1 gün kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Duisenberg, Frankfurt’ta düzenlediği basın toplantısında, “Euro, var olduğu 3 yıldan bu yana, fiyat istikrarı ve piyasalarda saydamlık sağladığını ve sınırların ötesinde ticareti mümkün kıldığını göstermiştir” dedi.
       
BÜYÜME ARTABİLİR
       Uluslararası ticaretin Euro sayesinde basitleştirilmesi ile ekonomik büyümenin artacağını savunan Duisenberg, “Gelecek yıl için yüzde 1 oranında daha fazla ekonomik büyüme sağlanabilir. Bu oran yüzde 0,5’de bile kalsa bu harika bir şey olur” dedi.
       Söz konusu Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşların Euro’ya alışmak için gelecek aylarda fazla harcama yapmayacakları şeklindeki endişelerin de yersiz olduğunu belirten Duisenberg, Euro’nun Amerikan Doları karşısında da güçleneceği sözünü verdi.
       Duisenberg, “Ben bankacı olarak mücadele etmesini öğrendim. Öte yandan, Avrupa’daki fiyat artışlarını yüzde 2’ye düşürme hedefimize ulaştık” diye konuştu.
       
PRODİ: TARİHİ BİR OLAY
       Bu arada, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Komisyon’un ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pedro Solbes, euro’ya geçişin tarihte yeni bir sayfa açtığını söylediler. Prodi ve Solbes, Brüksel’de ortak basın toplantısında yaptıkları açıklamada, ekonomi politikasında, yarından itibaren, geriye dönüşü olmayan bir yola girdiklerini, Avrupa için tarihi bir olay yaşandığını anlatarak, “Geleceğimiz euro’dur” dediler.
       Euro’nun dolar karşısında değer kaybının hatırlatılması üzerine, bu konudaki gelişmelerin nasıl olacağına ilişkin tahminlerde bulunamayacağını belirten Prodi, “Ekonomimizin geleceğine ve disiplinine güveniyorum” diye konuştu.
       Prodi, euro’nun AB ülkelerini birbirlerine daha sıkı bağlarla bağladığını ifade etti. Öte yandan Solbes, “bu tarihi değişikliğin getireceği yenilikler” konusunda tereddütlü ifadeler kullanınca, gazetecilerin yoğun sorularına muhatap oldu ancak bu soruları yanıtlarken de çok kısa cümleler kullandı.
       “Duruma hakimiz. Euro’ya geçiş, bir hafta içinde raylarına oturur” diyen Solbes, 6 milyar kağıt, 37 milyar madeni euro’nun piyasaya sürüldüğünü, ilk aşamada bunların yeterli olacağını düşündüğünü belirtti ve insanlardan, ellerindeki euro’ları koleksiyon için saklamamalarını, piyasada kullanmalarını istedi.
       
KALPAZANLIK OLAYLARI ARTIYOR
       Kalpazanlık olaylarının arttığına dikkat çeken Solbes, henüz sahte euro bulunmadığını ancak piyasadan kalkacak olan ulusal para birimlerinde sahteciliğin yoğunlaştığını bildirerek, dikkatli olunmasını istedi.
       Solbes, kalpazanların gelecek haftalarda, süratle piyasaya sürebilecekleri sahte euro’lara karşı da tedbirli olunması gereği üzerinde durdu. “Euro’nun sahtesini yapmak son derece zor” diyen Solbes, kalpazanların, ilk günlerde insanların geçirecekleri acemilik döneminden istifade edebileceklerini belirtti.
       Euro’nun, dolardan sonra dünyanın ikinci güçlü parası olduğunu ve bu konumunu giderek sağlamlaştıracağını anlatan Solbes, fiyatları kontrol altında tutmayı hedeflendiklerini söyledi ve “euro’ya geçişin, hiçbir fiyat artışına bahane gösterilemeyeceğini” ifade etti.
       Euro, yarın Almanya’da da markın yerine yürürlüğe girecek, ancak vatandaşlar Şubat ayı sonuna kadar markla alış veriş yapabilecekler. Vatandaşlar para üstünü hep Euro cinsinden alacaklar.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları