Home page
Haber Menüsü



Avrupalı Euro’ya alışmaya çalışıyor
AB’de kullanıma giren Euro, Avrupalılar tarafından coşkuyla karşılandı. AB Komisyonu, Euro’ya geçişin sorunsuz tamamlandığını belirtirken, banka sistemlerinin çökmediğini bildirdi. Euro’nun ütülenmemesi istenirken, alerji testi de gündeme geldi.
Berlin/Amsterdam/Brüksel/Paris
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Ocak—  Avrupa Birliği’nin 12 ülkesinde, yeni yılla birlikte kullanıma giren ortak para birimi Euro ile işlemler başladı. Avrupalılar Euro’yu coşkuyla karşılarken, geçişte bankacılık sisteminde herhangi bir sorun yaşanmadığı gözlendi. Euro’ya geçişte en başarılı ülke Hollanda olurken, Almanya Merkez Bankası Başkanı Ernst Welteke, Euro’ya Avrupa dışında da güvenin tam olduğunu belirtti. Bu arada, vatandaşlar Euro üzerindeki rakamların küçüklüğünden şikayetçi olurken; Bild’in araştırmasına göre Euro yıkamaya dayanıklı olmasına karşılık, ütülenmesi halinde rakamlar karışıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News 'Euro büyümeyi her yıl %1 artıracak'
MSNBC News Euro tedavülde
MSNBC News Euro, Avrupa kültürünün de simgesi
MSNBC News Schröder: Euro ucuzluk getirecek
MSNBC News İngiltere'de Euro baskısı artıyor
MSNBC News Eichel: Euro, ucuzluk yaratacak
MSNBC News Euro'ya günler kala, lükse talep arttı
MSNBC News Frank, 'Euro'ya uydu olmayacak
MSNBC News İtalya, Euro için son provaları yapıyor
MSNBC News Euro, sadece Avrupa'yı değil tüm dünya ekonomisini etkileyecek
MSNBC News Euro'yla gelen kara para endişesi
MSNBC News Euro değişimi bankalarda yapılmalı
MSNBC News Euro öncesi ulusal paralar yastıkaltından çıkıyor
MSNBC News Rau, kuyruğa girerek Euro aldı
MSNBC News Euro'ya geçiş Rusya'ya yarayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ALMANYA’DA EURO’YA HÜCUM
       Yılbaşı tatilinin ardından bugün normal çalışma düzenine geçen mağaza ve dükkanlarda işlerin alışılmış biçimde yürüdüğü bildiriliyor. Buna karşılık, dolaşımdan kalkacak ulusal paraları euro’yla değiştirme telaşı bazı sorunlar yaşanmasına yol açıyor.
       Almanya’da ellerindeki markları Euro’yla değiştirmek için banka şubelerine hücum eden müşteriler izdiham yarattı. Bankaların önünde uzun kuyruklar oluştuğu, bir çok şubenin kalabalıkla başa çıkabilmek için giriş kapılarını kapatarak müşterileri küçük gruplar halinde sırayla içeri aldıkları gözleniyor.
       Alman Markı’nın 28 Şubata dek ödeme aracı olarak kabul edileceğine işaret eden bankacılar, bir an önce euro’yla değiştirme telaşını “mantıksız” bulmakla birlikte müşterilerini ikna edemiyorlar.
       
FRANSA VE İTALYA’DA GREV
       Fransa ve İtalya’da ise banka çalışanlarının grevi euro’ya dönüşüm işlemlerini tehdit ediyor. Fransa’da banka çalışanlarını temsil eden 5 ayrı sendika konfederasyonunun bir günlük grevinin etkisi henüz belli olmadı. Sendika liderleri, katılımın büyük olması durumunda grevin süresini uzatabileceklerini bildiriyorlar.
       İtalya’da ise altı sendikadan ikisinin aldığı grev kararının sınırlı katılım nedeniyle fazla etkili olmaması bekleniyor.
       
WELTEKE: EURO’YA GÜVEN TAM
       Alman Merkez Bankası Başkanı Ernst Welteke, Euro’nun yürürlüğe girmesi sırasında ülke çapında büyük bir sorun yaşanmadığını belirterek, yeni para birimine Avrupa dışında da güven duyulduğunu söyledi.
       Welteke, Deutschland Radio’ya yaptığı açıklamada, “Kısa bir süre öncesine kadar yeni para birimine Almanya’da da çok fazla güvenilmiyordu. Bu nedenle, Avrupa dışında yaşayan insanların da Euro’ya güven duymamaları doğaldı. Ancak başarılı geçişten sonra, Euro’ya duyulan güven gittikçe artıyor” dedi.
       Para Birliği’ne üye bazı ülkelerin Maastricht kriterlerini tam olarak yerine getirememelerinin Euro’ya olumsuz etki yapacağına inanmadığını kaydeden Welteke, bazı insanların başlangıçta para harcamaya çekineceklerini ifade etti.
       Welteke, “Bazı vatandaşlarımız başlangıçta para harcamaya çekinecek, ancak fiyatlar yarı yarıya düşünce diğer bir çok vatandaşımız da psikolojik olarak her şeyin ucuzladığını düşünerek daha fazla alış veriş yapacak. Bence bu iki farklı tutum birbirini dengeleyecek” diye konuştu.
       
HOLLANDA GEÇİŞTE EN BAŞARILI
       Diğer yandan, Hollanda Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink, Euro’ya geçişte en başarılı ülkelerden birinin Hollanda olduğunu söyledi.
       Wellink, yaptığı açıklamada, hükümetin çok iyi bir hazırlık yaptığını ve önemli hiç bir sorun yaşanmadan Euro’nun yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandığını bildirdi. Nout Wellink, 10 Ocak itibarıyla Hollanda’da tüm para transferlerinin dörtte üçünün Euro ile yapılacak duruma geleceğini belirtti ve bu alanda Hollanda’nın, “Euro şampiyonu” olduğunu savundu.
       
HOLLANDA’DA ÖFKE
       Hollanda’da ise euro’nun ilk işlem gününü merakla bekleyen Hollandalıların bu merakı yaşanan aksaklıklar nedeniyle kızgınlığa dönüştü.
       Bazı otomatik para çekme makinalarında para kalmaması ve bazı dükkan ve mağazalarda euro’nun tükenmesi nedeniyle alıcılarla kasiyerler arasında tartışmalar yaşanıyor.
       Hollandalılar, tatil olmasına rağmen, dün, yoğun bir şekilde bankamatiklerden para çektiler. Toplam 2.5 milyon kişinin, ülkedeki yaklaşık 7 bin bankamatikten para çektiği ve ödemelerde önemli bir sorunla karşılaşılmadığı belirtildi.
       Euro’nun 1991 yılında temellerinin atıldığı Maastricht kentinde ise yeni yılın ilk saatlerinde bankamatiklerden para çeken kişiler arasında Hollanda Maliye Bakanı Gerrit Zalm da yer aldı.
       
SİSTEM SAĞLAM
       AB’nin 12 ülkesinde ortak para birimi euro’ya sorunsuz ve başarılı bir geçiş yaşandığını belirten AB Komisyonu, bu sabah, bankaların ve ticaret kurumlarının açılması ile gerçek verilerin Brüksel’e ulaşmasını bekliyor.
       Belçika’da ve diğer “Euroland” ülkelerinde otomatik para dağıtım makinelerine büyük akın olmasına rağmen “sistem çökmesi” yaşanmaması “ilk iyi haber” olarak nitelendirildi.
       Bazı Belçika gazeteleri, bugünden itibaren, haberlerinde “Belçika frankı’ rakam ve verilerine yer vermeyeceklerini, çünkü okuyucuların bir an önce “euro ile düşünmeye” alışmaları gerektiğini yazdılar.
       Mağazalarda, kasalardaki kuyrukların bu sabah daha uzun olduğu, euro ile yapılan ödemelerde ve para iadelerinde, “alışkanlık eksikliği ve fazla bozuk para bulunması nedeniyle” daha fazla zaman harcandığı gözlemlendi. Büyük mağazalar, kasa sayısını artırdıklarını duyurdular.
       Belçika’da çok sayıda küçük ticarethane, bugünden itibaren kapılarını kapattı. Euro’ya uyum için gerekli yatırım ve altyapı masraflarını yapmayan veya yapamayan küçük boyutlu işletmeler, frank döneminin son bulması ile yasal gerekleri yerine getiremedikleri için ticari yaşamlarına son verdiler.
       Birçok Avrupa ülkesinde, ilk günden, “yabancı euro” kullanıldığı gözlemlendi. Belçika’da da, Fransa, Hollanda ve Almanya’nın euro’larının, bu ülkelerden gelenler tarafından süratle piyasaya sürülmeye başlandığı ifade ediliyor. Bu paralar, üzerlerindeki resimler ile farklılık gösteriyorlar.
       Bankalar, yılın ilk günlerinde elektronik ödeme sistemlerine büyük yüklenme olduğunu, kredi ve banka kartı kullanımının üç misli arttığını belirttiler. Özellikle yaşlı insanların, alışkanlık değiştirerek, kredi ve banka kartı kullanmaya başladıkları gözlemleniyor.
       
RAKAMLARDAN ŞİKAYET VAR
       Belçika’da, yaşlılar ile küçük boyutlu ticarethane sahipleri ve kasalarda görev yapanlar, yeni bozuk paraların çok küçük olmasından ve üzerlerindeki rakamların okunmasında yaşanan güçlüklerden şikayet ediyorlar.

       “Frank milliyetçileri” ise Belçika Frankları’ndan, son kullanma tarihi olan 28 Şubat’a kadar vazgeçmeyeceklerini belirtiyorlar.
       Belçika’da, taşıt park yerlerinde bulunan otomatik bilet makinelerinin bir kısmının euro’ya uyarlanmaması sorun yaratıyor. Yasal olarak, 1 Ocak’tan itibaren Belçika Frankı bulundurmak ve harcamak yükümlülüğünde olmayan insanlar, yenilenmeyen ve euro kabul etmeyen makinelere para atmayacaklar ve polislere, “frankları bulunmadığını” söyleyecekler.
       
GERİŞİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLA GİRİLDİ
       AB Komisyonu, ekonomi politikasında, “geriye dönüşü olmayan” bir yola girildiğini, Avrupa için tarihi bir olay yaşandığını anlatırken, Euro’nun dolar karşısındaki değerine ilişkin gelişmeler yakından izleniyor. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, bu konudaki soruları yanıtlarken, “Ekonomimizin geleceğine ve disiplinine güveniyorum” dedi.
       Komisyon, Euro bölgesi ülkelerinde 6 milyar adet kağıt, 37 milyar adet madeni euro’nun piyasaya sürüldüğünü, ilk aşamada bunların yeterli olacağının düşünüldüğünü belirtti.
       Kalpazanlık olaylarının arttığına dikkat çeken Komisyon, henüz sahte euro bulunmadığını ancak piyasadan kalkacak olan ulusal para birimlerinde sahteciliğin yoğunlaştığını bildirerek, dikkatli olunmasını istedi.
       Yetkililer, kalpazanların önümüzdeki günlerde, süratle piyasaya sürebilecekleri sahte euro’lara karşı da tedbirli olunması gereği üzerinde durdular.
       AB Komisyonu, Euro’nun, ABD Doları’ndan sonra dünyanın ikinci güçlü parası olduğunu ve bu konumunu giderek sağlamlaştıracağını savunarak, fiyatların kontrol altında tutulmasının hedeflendiğini ve “Euro’ya geçişin, hiçbir fiyat artışına bahane gösterilemeyeceğini” ifade etti.
       
MALLARIN FİYATLARI EŞİT DEĞİL
       Bu arada, ortak para birimine geçilmesine karşılık, 12 ülkede ortak kullanım alım gücünün de bu 12 ayrı ülkede aynı olacağı anlamına gelmiyor. Bir başka deyişle, euronun resmi para birimi olduğu her ülkede 1 euronun satın alabileceği mal ve hizmet miktarı değişiklik gösteriyor.
       Euro kuşağındaki tüm ülkelerde satılan International Herald Tribune gazetesinin fiyatları bu duruma iyi bir örnek oluşturuyor. Fransa’daki bayilerde 1.85 eurodan satılan gazete, Avusturyalı okuyucularına 2.30 eurodan ulaşıyor. Aynı gazetenin farklı ülkelerde aynı para cinsinden aldığı bu farklı fiyatlar, ortak paraya sahip olmanın, Avrupa’nın farklı ülkelerinde fiyat standardizasyonunun sağlanmasıyla aynı anlama gelmediğini ortaya koyuyor.
       Euronun savunucuları, ortak paranın eninde sonunda onu kabul eden ülkeler arasındaki fiyat farklarını ortadan kaldığıracağını iddia ederken, tarafsız gözlemciler olaya daha temkinli yaklaşıyor.
       Herald Tribune örneğinde, gazete yetkilileri, ulusal pazarlar ve maliyet farklılıkları varlığını koruduğu sürece fiyat standardizasyonunun söz konusu olamayacağını vurguluyor.
       
EURO’YU ÜTÜLEMEYİN
       Diğer yandan, ulusal paraları tarihe gömen Avrupalılar, Euro konusunda deneyler de yapıyor. Alman gazetesi Bild’in haberine göre, Euro’nun 95 derecede yarım saat yıkanması olumsuz etkilemezken, Euro ütülemeye ya da fırınlamaya gelmiyor. Euro’nun ütülenmesi halinde rakamlar karışırken, mikrodalga fırına girmesi halinde güvenlik teli yanıyor.
       
ALERJİ TESTİ GÜNDEMDE
       Bu arada, Euro’nun “alerji ve kaşıntı kaynağı olacağı” endişesi yansıtmaları üzerine, ortak para biriminin piyasaya sürülmesinden itibaren, hassas kişilere alerji testleri yapılacak.
       İngiliz ve İsveçli uzmanlar, piyasaya sürülecek 1 ve 2 euro’luk madeni paraların bileşiminde, normalden 30 ila 40 defa daha fazla nikel bulunduğuna dikkat çekmişlerdi.
       Cilt uzmanları, bu paralardaki nikel fazlalığı yüzünden, özellikle hassas ciltli insanların ve çocukların alerjik tepkiler göstereceklerini söylerken; madeni paraları 5 dakika elinde tutan kişilerin kaşıntı, egzema ve cilt tahribatına uğrayacaklarını belirtiyorlar. Uzmanlar, bu konuda özellikle ticaretle uğraşanlar ve büyük mağazaların kasalarında çalışanların dikkatli davranması gerektiğini belirttiler.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları