Home page
Haber Menüsü


İtalyanlar Euro’yu pek sevmedi
Özellikle madeni paralar halkı hoşnut etmedi. Dışişleri Bakanı Ruggiero, “Tüm hükümetler Euro’yu överken, bizim hükümetimizdeki sessizlik üzüntü verici” dedi.
Roma
AA
3 Ocak— Avrupa ortak para birimi Euroya geçen İtalya’da madeni paralar büyük sorun yarattı. 12 Avrupa ülkesi içinde euroya muhtemelen en zor uyum sağlayacak ülke olan İtalya’da “euro sendromu” yaşanıyor. Ülkenin birçok yerinde madeni eurolardan dolayı tüketiciler ve satıcılar arasında tartışmalar yaşanıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Avrupa Merkez Bankası faiz değiştirmedi
MSNBC News Wall Street arttı, Euro yükselişte
MSNBC News Avrupalı Euro'ya alışmaya çalışıyor
MSNBC News Avrupa'da Euro coşkusu
MSNBC News Duisenberg: Euro büyümeyi her yıl %1 artıracak
MSNBC News Euro tedavülde
MSNBC News Euro'ya geçiş süreci (2)
MSNBC News Euro'ya geçiş süreci (1)
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İtalyanların büyük bölümü, yeni madeni paralarla yaşamanın çok zor olacağını düşünüyor.
       Yaşlılar, “eurolar çok küçük, göremiyoruz” derken, kasiyerler, bozuk para üstü verirken hesap yapmaktan yorulduklarını ifade ediyorlar.
       Öte yandan emekli aylıklarını dün ilk kez euro olarak alan emekliler de bankalarda uzun kuyruklar oluşturdu. Napoli, Roma, Milano gibi birçok kentte bankalarda oluşan kuyruklarda kavgaların çıktığı ve polislerin müdahale ettiği bildirildi.
       Tren istasyonlarında da eurodan kaynaklanan sorunlar yüzünden kuyruklar oluşurken, seyahat acentalarının henüz eurolu işleme geçişinin tamamlanmaması yüzünden bilgisayarların çalışmadığı belirtildi.
       Bu arada İtalya’da hükümetin euroyu destekleyen demeçler vermemesi, Dışişleri Bakanı Renato Ruggiero tarafından tepkiyle karşılandı. Ruggiero, “Tüm hükümetler, euronun anlamlı doğuşunun ve siyasi değerinin altını çizerken, bizde euronun değerini düşürmek için her şey yapılıyor” dedi.
       Reformlardan sorumlu Devlet Bakanı Umberto Bossi’nin “Euro umurumda bile değil. Başkalarının da umurunda olduğunu sanmıyorum”, Savunma Bakanı Antonio Martino’nun “Euro endişelendiriyor. Uyum zor olacak” ve Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti’nin “euroya geçişte zorluklar yaşanacak. Kumbara almayı düşünüyorum” sözlerini hatırlatan Ruggiero, bu ifadelerin halkı teşvik etmediğini söyledi.
       Hükümetin bu konuda yeterince sesini çıkarmadığını ifade eden Ruggiero, “Hükümette şüphecilik ve büyük bir sessizlik var, bu çok üzüntü verici” diye konuştu.
       
İTALYA’DA 2001 ENFLASYONU YÜZDE 2.7
       Öte yandan İtalya’da 2001 yılı enflasyon oranı yüzde 2.7 olarak açıklandı. Ulusal İstatistik Enstitüsü (Istat) tarafından yapılan açıklamada 2001 yılı Aralık ayı itibariyle enflasyonun yüzde 2.4 olarak çıktığı bunun sonucunda da yıl toplamında yüzde 2.7’lik enflasyon oranı tespit edildiği kaydedildi.
       Kasım ayına göre Aralık ayında özellikle gıda ve alkosüz içeceklerin ücretlerinde artış olduğunu kaydeden Istat, ilaç ve yakıtta düşüş tespit edildiğini bildirdi. Aralık ayında bir önceki aya oranla yüzde 0.1’lik artış olduğu gözüktü.
       
BLAIR: EURODAN KAÇABİLECEĞİMİZİ SANMAK ÇOK APTALCA OLUR
       Diğer taraftan AB’nin ortak para birimini henüz kabul etmeyen 3 üyesinden biri olan İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair, euroya açık destek verdi.
       Blair, Güney Asya turunun ilk durağı olan Bangladeş’in başkenti Dakka’da basın mensuplarına yaptığı konuşmada, “İngiltere’nin euro’dan uzak durmasının çok aptalca olacağını” söyledi.
       Blair, “Artık euro bir gerçek. Bu yüzden başımızı kuma gömüp o yokmuş gibi davranarak ondan kaçabileceğimizi sanmanın çok aptalca olacağını düşünüyorum” dedi. Blair, kendisinin euroyu kabulün zorunlu olduğunu düşünmesine karşılık, bu konuda nihai kararı İngiliz halkının vereceğini de ifade etti.
       İngiltere’nin euroyu kabulünden yana olduğu bilinen Başbakan Blair ülkesinde ortak Avrupa parasına karşı çok güçlü bir ulusçu tepkinin bulunmasından dolayı bu yönde somut adımlar atmakta zorlanıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları