Home page
Haber Menüsü


DPT, son çeyrekten umutlu
Devlet Planlama Teşkilatı, Kasım’dan bu yana oluşan iyimser havanın desteğiyle 2001’in son çeyreğinde GSYİH’de gelişmelerin olumlu seyredeğini öngördü. DPT, bütçede gelir hedeflerinin aşılacağını ve vergi hasılatının yükseleceğini de bildirdi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
25 Aralık— Kasım’dan bu yana yakalanan iyimser hava, Devlet Planlama Teşkilatı’nın değerlendirmesine de yansıdı. DPT tarafından yayınlanan son aylık değerlendirmede, bu yılın son üç ayına ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve alt kalemlerine ilişkin gelişmelerin, Kasım ayında oluşan iyimser havanın etkisiyle, daha olumlu olmasının beklendiği kaydedildi.

   
 
       
   
MSNBC News IMF ihtiyaca göre 2003 ve 2004'te de kaynak sağlayacak
MSNBC News IMF: Türkiye iyi yolda ilerliyor
MSNBC News IMF: 2002'de büyüme % 4.1, enflasyon 46.4
MSNBC News IMF'den 10 milyar doların 7'si bütçeye, 3'ü rezerve
MSNBC News Derviş: 2002'de hedef istihdam
MSNBC News Derviş: IMF desteği için 3 yasa şart
MSNBC News Derviş: Kriz reform fırsatı verdi
MSNBC News Derviş: Daha gidecek çok yolumuz var
MSNBC News Derviş: Belirsizlik dönemi aşılıyor
MSNBC News DPT'den Derviş'e yanıt
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DPT değerlendirmesinde, Şubat krizinin ardından artan belirsizlik ortamı ve işsizlik ile düşen reel ücretlere bağlı olarak, özel tüketimin üçüncü üç aylık dönemde yüzde 9.4 oranında azaldığı vurgulandı. 2001 yılı özel tüketimindeki azalış, ikinci üç ayda dip noktasını gördükten sonra üçüncü üç aylık dönemde göreli bir iyileşme gösterdi.
       
YATIRIMLAR OLUMSUZ ETKİLENDİ
       Ekonomik krizler nedeniyle oluşan belirsizlik ortamı ve güçlükler özel kesim sabit sermaye yatırım harcamalarını, özel kesim tüketim harcamalarından daha derin biçimde etkiledi. Ekim ayında dayanıklı tüketim malları üretim ve satışlarındaki azalmaların, bir önceki yılın aynı ayına göre daha düşük oranlarda gerçekleşmesi, ekonominin son üç aylık döneminde iyileşme olacağı beklentilerini artırıyor.
       İhracatçı birliklerinin kayıtlarına göre, ihracatın Ekim ve Kasım’da sırasıyla yüzde 20.2 ve yüzde 17.6 oranında arttığı vurgulanan değerlendirmede, böylece Ocak-Kasım döneminde ihracatın 28.6 milyar dolar seviyesine çıkarak yüzde 15 oranında arttığı kaydedildi.
       
SERMAYE HAREKETLERİ
       Değerlendirmeye göre, 2000 yılının Ocak-Eylül döneminde rezerv hariç sermaye hareketlerinde net 10.9 milyar dolarlık giriş gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde 10.6 milyar dolarlık net çıkış oldu.
       Bu dönmede doğrudan yatırımlarda 2.1 milyar dolarlık giriş olmasına rağmen, özellikle kısa vadeli sermaye hareketeleri ve portföy yatırımlarında sırasıyla 7.9 ve 4 milyar dolarlık çıkışlar sermaye hareketlerinin net çıkışla sonuçlanmasında belirleyici oldu. 2000 yılının ilk 9 ayında 6 milyar dolar net giriş gerçekleşen portföy yatırımlarında bu yılın aynı döneminde 4 milyar dolarlık net çıkış gerçekleşti.
       Aynı dönemlerde uzun vadeli sermaye hareketleri de geçen yıl 2.9 milyar dolar giriş şeklinde iken, bu yıl 885 milyon dolar net çıkışa döndü.
       Şubat ayından bu yana ilk kez Eylül ayında kısa vadeli sermaye hareketleri ve portföy yatırımlarında yaşanan girişler neticesinde, rezerv hariç sermaye hareketlerinde 381 milyon dolarlık net giriş yaşandı.
       
BÜTÇEDE GELİR HEDEFİ AŞILACAK
       Değerlendirmede, bütçe gelirlerinin yıl sonu itibariyle bütçe hedefini aşağı tahmin edilirken, yılın son iki ayında beklenen ekonomik canlanmanın boyutunun özellikle dolaylı vergiler yoluyla vergi hasılatı üzerinde etkili olacağı yorumunda bulunuldu.
       Değerlendirmeye göre, dış borçlanmada 1999 yılının son çeyreğinde başlayan Hazine’nin net borçlanıcı konumu bu dönemde net ödeyiciye dönüştü.
       Nitekim bu yılın ilk 10 ayında 2 katrilyon 656 trilyon lira temin edilirken, buna karşılık 6 katrilyon 139 trilyon lira dış borç ana para ödemesi gerçekleştirildi. İç borçlanmada artan maliyet ve kısalan vadeler nedeniyle bu yıl faiz harcamaları da önemli ölçüde arttı.
       İlk 10 aylık dönemde iç borçlanma ihalelerinde ortalama vade 142 güne gerilerken, ortalama bileşik faizler ise yüzde 103.4 seviyesine çıktı.
       DPT, borçlanmada yüksek maliyet ve borç stoğunun büyüklüğünün güçlü mali politikaların önümüzdeki dönemde de uygulanması gereğini ortaya çıkardığı değerlendirmesinde bulundu.
       
DÖVİZ KURUNDA BASKI KALKTI
       IMF’den ek kaynak temini ve yeni stand-by yapılacağı yönündeki haberlerin Kasım ayı içinde döviz kuru üzerindeki baskıyı hafiflettiği değerlendirilirken, bu şekilde Kasım’da döviz kurlarında bir gerileme görüldüğü belirtildi.
       Bu gelişmelerin bir sonucu olarak, “1 dolar+1.5 marktan” oluşan reel kur endeksinin, söz konusu ayda Ekim ayı sonuna göre yüzde 8.2 oranında artışla 84.6 endeks değerine yükseldiği vurgulandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları