Home page
Haber Menüsü


Derviş: Belirsizlik dönemi aşılıyor
Devlet Bakanı Derviş, Türkiye’nin geleceğinin yükselen pazarların lideri olmaktan geçtiğine inanılması gerektiğini söyledi. Hazine Müsteşarı Öztrak da, borç çevirememe sorunu bulunmadığını kaydetti.
Ankara
AA
6 Aralık— Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin geleceğinin öncelikle yükselen pazarların lideri olmaktan geçtiğine inanmak gerektiğini söyledi. Bakan Derviş, Hazine Müsteşarlığı Mensupları Vakfı’nın yayın organı olarak 3 ayda bir yayınlacak “EKOPANEL”in ilk sayısına verdiği demecinde, bu role, bölgesel konumu, genç nüfus yapısı, büyük ekonomik pazarı ve özel sektörünün dinamizmi ile çok önce soyunan Türkiye’nin, bundan sonraki hedefinin ise Avrupa Birliği (AB) ve sanayileşmiş dünyanın üyeliği olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Ekonomide çıkış başladı
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News DPT'den Derviş'e yanıt
MSNBC News IMF heyeti stand-by'ı hazırlıyor
MSNBC News Derviş: Türkiye'nin önü açık
MSNBC News Derviş: 10 milyar dolar, mevcut programa yeni kaynak
MSNBC News Derviş: Sorunları kısmen aştık
MSNBC News IMF ile 2 yıllık yeni bir program
MSNBC News IMF'ye gönderilen Niyet Mektubu
MSNBC News Bağımsız İktisatçılar: IMF ile anlaşma iptal edilsin
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Derviş, bunun için hem kamuda, hem özel sektörde artık verimlilik prensibini yerleştirmek, bu amaçla da rekabet gücü kazanmak ve katma değeri yüksek sektörlere ve bilişim alanına yönelmenin en temel amaç olması gerektiğini ifade etti.
       
BELİRSİZLİK DÖNEMİ AŞILIYOR
       Geçmişte yaşanan ekonomik krize de değinen Bakan Derviş, geçen sürede zaman zaman ekonomik gidişatın toparlandığına ilişkin güçlü sinyaller alınmasına rağmen, zaman zaman da bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.
       Derviş, ancak bu dönemin en önemli özelliğinin, orta ve uzun vadede ekonomiyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak üzere altyapının hazırlanması konusunda ciddi aşamalar kaydedilmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
       “Bu amaçla, yapısal reformların gerçekleştirilmesine hız verilirken, aynı zamanda maliye politikalarında disiplin artırılarak, kamuda borçların geri çevrilmesi için gerekli olan ekonomik iklim yaratıldı. Yapısal reform alanında bankacılık ve özellikle de kamu bankalarında yapılan düzenlemeler, başlı başına geçmiş düzeni değiştirici nitelik taşıyan ve popülizme set çeken kararlı adımlardı. Ayrıca, dalgalı kur sistemi rejimine geçilmesi, rezervleri iç ve dış risklere karşı koruyan bir sübap vazifesi görüyor, ihracatı teşvik ediyordu.”
       ABD’de 11 Eylül’de yaşanan saldırıların sonuçlarının, Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Derviş, ancak, ekonomi yönetiminin disiplinli mali politikaları sürdürme, yapısal reformlara devam etme kararlılığından vazgeçmediğini bildirdi.
       Bakan Derviş, bunun yanı sıra, uluslararası mali yardımın artacağı sinyallerinin de uygulamada başarının artması konusunda moral verdiğini ifade ederek, “halen mevcut belirsizlik döneminin hızla aşılabilmesi yolunda yoğun bir çaba göstermekteyiz” dedi.
       
ÖZTRAK: YAPISAL DENGELER SAĞLAM
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da aynı dergi ile yaptığı söyleşide, bugün için uygulanan programa bakıldığı zaman, Türk ekonomisinde geçen sene ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de döviz kurunun dalgalanmaya bırakıldığını yani esnek olduğunu ve kısa dönemli faizlerin de dalgalanabildiğini bildirdi.
       “Bir diğer değişle, geçen programda bir kolu bağlı olarak ringe çıkarılan Merkez Bankası, bu programda her iki kolunu da kullanabilmekte, kendisine verilen tüm araçları kullanmakla, bağımsız hareket edebilmektedir” diyen Öztrak, bunun, Türk ekonomisinin son derece güçlendiğinin söylenmesi için yeterli olduğunu kaydetti. Programın temel dengelerinin sağlam gözüktüğüne de dikkat çeken Öztrak, şöyle devam etti:
       “İç borç stokunun önemli bir kısmı kamu kesiminedir. Bu çerçevede, bu sağlam program dengeleri ve bundan sonra yapılacak uygulamalar dikkate alındığında, faizler düşecektir. Faizler beklenen hızla düşmese dahi, Hazine’nin kamu kesimi üzerindeki kağıt stoku dikkate alındığında, borcunu bir ölçüde ciddi bir şekilde çevirebilme esnekliği vardır.”
       Öztrak, Türk ekonomisinin yapısal dengelerinin sağlam olduğunu ve borçlarını çevirememe gibi bir sorununun gözükmediğini de bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları