Home page
Haber Menüsü


Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom’u soruyor
IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, Devlet Bakanı Karakoyunlu, Ulaştırma Bakanı Vural ve Tarım Bakanı Gökalp’le görüştü. Kahkonen, Karakoyunlu’ya emeklilikle ilgili çalışmaları, Vural’a da Telekom’un ne zaman özelleştirileceğini sordu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Aralık— IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, erken emeklilik konusunda görüşmelerin devam ettiğini, Türkiye’den ayrılmadan önce bir basın toplantısıyla ayrıntıları açıklayacağını söyledi. Kahkonen, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ve Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’la görüştü. IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’la yaptığı bir saatlik görüşme sonrasında, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Ekonomide çıkış başladı
MSNBC News Oral: Stand-by üç yıllık olacak
MSNBC News IMF heyeti stand-by'ı hazırlıyor
MSNBC News Oral: Ekonomide canlanma başladı
MSNBC News Derviş: 10 milyar dolar, mevcut programa yeni kaynak
MSNBC News Derviş: Sorunları kısmen aştık
MSNBC News Derviş: Hedef stabilizasyon değil
MSNBC News IMF'ye gönderilen Niyet Mektubu
MSNBC News IMF: Türkiye programı iyi uyguluyor
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
MSNBC News Bağımsız İktisatçılar: IMF ile anlaşma iptal edilsin
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen, bir gazetecinin, “Kamudan yaklaşık 100 bin işçinin emekli edilmesine yönelik talebiniz oldu mu” şeklindeki sorusuna karşılık, halen görüşmelerin devam ettiğini söylemekle yetindi. Kahkonen, “Bütün görüşmelerimle ilgili, Türkiye’den ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyeceğim” dedi.
       
KARAKOYUNLU İLE GÖRÜŞME
       IMF heyeti, Ulaştırma Bakanı öncesinde Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ile görüştü. Kahkonen, Karakoyunlu görüşmesinin ağırlık noktasını istihdam oluşturdu. Görüşmede geçen döneme ilişkin makro ekonomik dengeler, mali politikalar, özelleştirme hedefleri, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda res’en emeklilik için yapılan çalışmalar ele alındı. Bir saat süren görüşme sonrası, herhangi bir açıklama yapılmadı.
       
RES’EN EMEKLİLİK ÇALIŞMASI
       Edinilen bilgilere göre, görüşmede Karakoyunlu 2002’de özelleştirme hedefinin 1.7 milyar dolar olduğunu bunun 1.2 milyar dolarının da yeni yılın ilk çeyreğinde özelleştirilmesi için harekete geçilecek olan POAŞ ve Tüpraş’tan sağlanacağını anlattı. Kahkonen, Karakoyunlu’ya özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda res’en emeklilik konusunda istihdamın azaltılması için nasıl bir çalışma yapılacağını sordu.
       Üretime devam eden Petkim, Tüpraş gibi kurumlarda sorun olmadığını belirten Karakoyunlu ancak Sümer Holding, Et-Balık Kurumu, Tügsaş, Gübre Sanayii gibi kuruluşlarda çok yüksek istihdamın sözkonusu olduğunu ve burada çalışanların da büyük ölçüde emekliliğini haketmiş kişiler olduğunu anlattı.
       Bakan Karakoyunlu, bu çerçevede yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğunu, bunların emekli edilmesi için de 80 milyon dolarlık bir kaynağa gereksinim olabileceğini söyledi.
       Kahkonen, Türk ekonomisinde ciddi düzelme belirtileri olduğunu kaydederken; Karakoyunlu da, yeni özelleştirme tasarısının 2002’nin ilk aylarında yasalaştırılacağını belirtti.
       
VURAL’A DA TELEKOM’U SORDU
       Kahkonen, daha sonra Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’ı ziyaret etti. Görüşmede, Türk Telekom’un ne zaman ihaleye çıkarılacağının ele alındığı belirtildi.
       CNBC-e’nin edindiği bilgilere göre, ihalenin 2 yıl sonra açılması konusunda mutabakata varıldı. IMF yetkililerinin Türk Telekom’un şirketleşme stratejisi için Ocak ayında İcra Direktörleri Kurulu’nda görüşülecek Niyet Mektubu’na kesin bir tarih yazılmasını istediği, ancak bakanlık yetkililerinin itirazı üzerine Niyet Mektubu’na 3 aşamalı planın ana hatlarının yazılmasına karar verildiği öğrenildi.
       
VURAL: IMF HEYETİ MEMNUN
       Vural, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, ekonomik program içinde Türk Telekom’la yapılanları değerlendirdiklerini vurguladı. IMF Heyeti’nin yapılanların son derece güven verici olduğunu söylediğini ifade eden Vural, TCDD’de özellikle personele ilişkin yeniden yapılandırma çalışmalarının sürdürüldüğünü açıkladı.
       Ekonomik program içinde Türk Telekom’la yapılanları değerlendirdiklerini söyledi. IMF Heyeti’nin memnuniyet duyduğunu söyledi. Türk Telekom’un ihaleye çıkarılmasına ilişkin değerlendirme yapıldı.
       
GÖKALP: 5 ÜRÜNE DESTEK VERİLECEK
       Kahkonen, daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp’i ziyaret etti. Gökalp, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl, soya, kanola, ayçiçeği, pamuk ve zeytinyağına prim verileceğini söyledi.
       Gökalp, 2002’de primler için ayrılan 200 trilyon liranın, bu 5 ürüne verileceğini kaydetti. Gökalp, bir soru üzerine, IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda ve Dünya Bankası görüşmelerinde, primlere devam edilmesine karar verildiğini, ancak bu primlerin artırılmaması konusunda, mutabakat sağlandığını söyledi. Gökalp, Kahkonen’in, Türkiye’nin uygulamaya koyduğu tarım reformu çalışmalarını da başarılı bulduğunu söylediğini sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları