Home page
Haber Menüsü


IMF, ek krediyi, 4. dilimi onayladı  
  Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu’nun Türkiye’ye yaklaşık 3 milyar dolarlık dördüncü kredi dilimini onaylanmasının ardından 10. gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubu da açıklandı.
Türkiye'nin niyet mektubunun İngilizce metnini okumak için IMF logosunun üzerine tıklayın...
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   29 Kasım —  Uluslararası Para Fonu İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’ye yaklaşık 3 milyar dolarlık dördüncü kredi diliminin serbest bırakılmasını onayladı. Üst düzey bir IMF yetkilisi, Türk ekonomisinin gelecek yıl artı büyümeye geçmesinin beklendiğini ve IMF ile öngörülen Stand-By’ın dışında Türkiye’ye bazı ülkeler ve Dünya Bankası’ndan ek ikili kredi gelebileceğini bildirdi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Ann Krueger de, Türkiye’nin ekonomik programı güçlü bir şekilde uyguladığını söyledi. Krueger, Türkiye’nin uyguladığı programa desteğin süreceğini belirterek, kamu sektöründe kısıtlamaların önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerektiğini vurguladı. 

   
 
       
   
MSNBC News Niyet mektubunda reel sektöre ilgi vaad ediliyor
MSNBC News "İstikrarın koşulu iç borçlanma"
MSNBC News IMF heyeti haftasonu geliyor
MSNBC News IMF ile 3 yıllık yeni anlaşma
MSNBC News IMF, faiz dışı bütçede ısrarlı
MSNBC News IMF'den 10 milyar dolar ek kaynak
MSNBC News Bağımsız İktisatçılar: IMF ile anlaşma iptal edilsin
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF’nin üst düzey yetkilisi, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Türkiye’ye yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni kredi dilimini serbest bırakmasının ardından, bir grup gazetecinin Türk ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı. Üst düzey yetkilinin vurguladığı en önemli noktalar şunlar:
* Türk ekonomisinin gelecek yıl artı büyümeye geçmesi bekleniyor.
* IMF ile öngörülen yeni Stand-By dışında Türkiye’ye bazı ülkeler ve Dünya Bankası’ndan ek kredi gelebilir. Bunu teşvik ediyoruz.
* Türkiye gelecek yıl GSMH’nin yüzde 6.5’u olarak hesaplanan faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulması ve reel faiz oranlarının kontrol altında olması durumunda gelecek yıl borç ödeme güçlüğüne girmez.
* IMF’nin Türkiye’ye ayırdığı kredi toplamı, ülke kotalarına göre IMF tarihinde bir ülkeye verilen en yüksek rakam.
* Stand-By çerçevesinde öngörülen 10 milyar dolarlık ek finansman Türkiye’nin mevcut programdaki alacaklarına ilave olarak gelecek.
* Enflasyonun düşeceğine güvenimiz tam.
* Bugünkü 3 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasından sonra Türkiye’nin mevcut programdan, 4 milyar dolar halen alacağı var.
* 11. gözden geçirme döneminin yeni Stand-By düzenlemesine dahil edilmesini tercih edilebilir. Ancak kesin karar verilmedi.
* Türkiye iyi performans gösterdiği için IMF, 11 Eylül’den sonra dünya ekonomisine destek çerçevesinde, Türkiye’ye ek destek vermeyi kabul etti.
* Yeni Stand-By’ın Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
* Yeni Stand-By’da yapısal reformlara ağırlık verilmesi gerekiyor. Örneğin özelleştirme, kamu sektörü reformu, kamu bankalarının yeniden yapılanmasının tamamlanması, vergi idaresi reformu gerekli.
* Programa destek vermeyle ilgili Temmuz’da çıkan sorunlardan sonra hükümetin programa tam destek vermesi piyasaları olumlu etkiledi. Programa sahip çıkmanın, mali politikaların devamı gerekli.
* IMF heyeti, gelecek hafta yeni Stand-By anlaşması için Ankara’ya gidiyor. Heyet, Türkiye’de 15 gün kalacak.
       
IMF’ye gönderilen Niyet Mektubu

       
KRUGER’DEN KUTLAMA
       IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger da, İcra Direktörleri toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin programını güçlü bir şekilde yürüttüğünü bildirerek, tebrik etti. Kamu sektöründe kısıtlamaların önümüzdeki dönemde devam etmesi gerektiğini vurgulayan Krueger, önümüzdeki döneme ilişkin uyarılarını birkaç başlık altında topladı.
       
“BBDK DİKKATLİ POLİTİKA İZLEMELİ”
       Krueger, ilk olarak Türkiye’nin önümüzdeki dönemde mali performansının büyük önem kazandığına dikkat çekti. Tarımda sübvansiyonların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten IMF yetkilisi, kamuda istihdamın azaltılmasının yararlı olacağını vurguladı. IMF yetkilisi son olarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BBDK) sektörle ilgili son derece dikkatli bir politika izlemesi gerektiğini ifade etti.
       
3 MİLYAR DOLAR SERBEST BIRAKILDI
       IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun, dün yaptığı olağan toplantıda gündemin ilk maddesi olan Türkiye’nin değerlendirilmesinin ardından kısa bir açıklama yayınlandı. IMF açıklamasında, “IMF İcra Direktörleri Kurulu, bugün 3 yıllık Stand-By düzenlemesi çerçevesinde Türkiye’nin ekonomik programının 10. gözden geçirme işlemini tamamladı. Kurul’un kararı çerçevesinde Türkiye, yaklaşık 3 milyar dolarlık krediyi IMF’den hemen çekebilecek” denildi. İşlemlerin tamamlanmasıyla birlikte bu paranın Türkiye’ye yarın veya en geç hafta başında ulaşması bekleniyor.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ SENEYE
       Türkiye’nin 10. gözden geçirme toplantılarına ilişkin IMF’ye verdiği 20 Kasım 2001 tarihli niyet mektubunda, 2002 için enflasyon hedefi yüzde 35 olarak yer aldı
Niyet mektubunun ayrıntıları için tıklayın...
Konsolide bütçe tedbirleri çerçevesinde 1.1 katrilyon lira tasarruf yapılması beklenirken, alınan önlemlerle önümüzdeki aylarda iç borcun rahatlıkla çevrilebileceği açıklandı. Mektupta enflasyon hedeflemesinin ise gelecek yıla ertelendiği belirtildi.
       Niyet mektubunda, Türkiye’nin 2002 yılında alacağı maliye politikası önlemleri de sıralanıyor. Daha önce de basına yansıyan tedbirler paketi gelir artırıcı önlemler ile tasarruf uygulamalarını içeriyor.
       
GELİR ARTIRICI TEDBİRLER
       Akaryakıt Tüketim Vergisi enflasyon artışına endekslenecek ve doğalgaz da kapsama alınacak. Emlak vergisi geirlerini artıracak tedbirler alınacak. Tekel ürünleri, Telekom hizmetleri ve şeker fiyatına yıl sonuna kadar toplam 100 trilyonluk zam yapılacak. Bağkur primleri % 5 artırılacak.
       
TASARRUF ÖNLEMLERİ
       Kamuda personel alımı sınırlanacak. Yeni işçi alınmayacak, emeklilik özendirilecek. Memur maaşları ocakta %10, temmuzda % 5 artacak. Memur lojmanlarının kiraları artırılacak. Tane ile ilaç satışına geçilecek ve %10 ilaç katılım payı kaynakta kesilecek. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ve diğer merkezi kurumların bölge idaremeri zaman içinde yerel yönetimlere kaydırılacak. Tarım ürünlerinde soya fasulyesi ve kanola dışındakı tüm prim ödemeleri kaldırılacak.
       
KİT TEDBİRLERİ
       KİT’ler tarafından sağlanan bedelsiz ve tarife altı uygulamaları kaldırılacak. KİT’lerin işçilik maliyetleri %10 azaltılacak. Fazla mesai giderleri kısıtlanacak. Zarar eden 10 tren seferi kaldırılacak, kar getirmeyen uçuş hatları iptal edilecek.
       Bütün bu gelir ve tasarruf artırıcı önlemler sonucunda toplam 5.7 katrilyon ek kaynak yaratılması bekleniyor.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları