Home page
Haber Menüsü


Derviş: Daha gidecek çok yolumuz var
Devlet Bakanı Kemal Derviş, eski İsrail Merkez Bankası başkanlarından Michael Bruno anısına düzenlenen uluslararası sempozyumda, Türk ekonomisini krizden çıkarmak için uygulanan programı anlattı.
Kudüs
AA
    10 Aralık—  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Derviş, “Mali Politika, Borç ve Bankacılık Krizi” başlıklı sunumunda, Türkiye’nin titizlikle izlediği güçlü mali politikanın olumlu sonuçlar vermeye başladığını belirterek, gelinen son noktayı “Çok zor bir başlangıçtan sonra, daha gidecek çok yolumuz var” diye tanımladı.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF heyeti kendi arasında çalışıyor
MSNBC News IMF'ye "öncelikli eylemler" listesi
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News Chhibber: Ekonomi iyiye gidiyor
MSNBC News Özince'den 'aşırı iyimserlik' uyarısı
MSNBC News DPT'den Derviş'e yanıt
MSNBC News Derviş: Belirsizlik dönemi aşılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bütçe müzakereleri sürerken 48 saatliğine de olsa Ankara’dan uzaklaşmanın çok zor, ama güzel bir değişiklik olduğunu ifade eden Derviş, “Perşembe günü 2002 yılı bütçesinin TBMM’den geçmesi halinde, bu Türkiye açısından bir dönüm noktası olacak. Geçeceğinden umutluyum” dedi.
       
“BANKACILIKTA TEMİZLİK YAPTIK”
       “Türk Programı”nın güçlü mali politika ve sağlıklı bir bankacılık sektörüne dayalı olduğunu anlatan Derviş, “Tam olarak bitmemiş olsa da IMF ve Dünya Bankası’nın desteğiyle bankacılık sektöründe başarılı bir temizlik yaptık. Türk programının gücü bu” dedi.
       
“EKONOMİNİN YASAL YAPISI YENİLENDİ”
       Makro ekonomik krizlerin yapısal sorunları çözmek için iyi bir fırsat olduğunu dile getiren Derviş, siyasi çevrelerin bütün popülist tereddütlerine rağmen, 6 ayda 17 reform yasasını parlamentodan geçiren koalisyon hükümetinin, ekonominin yasal yapısını büyük ölçüde yeniden kurduğunu söyledi. Derviş, bunda özellikle TBMM’den çok zor geçen Merkez Bankası Yasası’nın büyük rolü olduğunu vurguladı.
       
“2001 HEDEFLERİNE ULAŞTIK”
       Türkiye’nin çok zor mali hedefi olduğuna işaret eden Derviş, daha çok çaba gerektiğini, ancak 2001 yılı için belirtilen bütün hedeflere ulaşıldığını söyledi. Bunun, uluslararası çevreleri Türkiye’nin ek finansman gereksinmesi konusunda ikna etmekte etkili olduğunu vurgulayan Derviş, bunda, Türkiye’nin öneminin de büyük rol oynadığını dile getirdi. “Ancak güçlü bir mali politika izlememiş olsaydık, bu desteği alamazdık” diyen Derviş, sonuçta IMF’nin Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yeni bir paket önerdiğini hatırlattı.
       
2002’NİN ZORLUĞU: ENFLASYON
       Derviş, 2002 yılında Türk programını bekleyen bir numaralı güçlüğün, enflasyon olacağını belirtti. Türkiye’ye enflasyon hedefi olarak yüzde 20 önerildiğini, ancak hedefin yüzde 55’lik oranı yüzde 35’e çekmek olarak belirlendiğini anlatan Derviş, “Bunu yapabileceğimiz kuşkulu. Ancak, hiç değilse yüzde 50’de kalmamız gerekli. Enflasyon bunun üzerine çıkarsa Türk halkının bunca fedakarlığından sonra bu çok üzücü olur” dedi.
       
“YOLSUZLUK DİĞER KONULARI GÖLGELİYOR”
       Gelecek yıl diğer bir zorluğun, yolsuzluğa karşı başlatılan kampanya ve şeffaflığı sağlama konusu olduğunu vurgulayan Derviş, şunları söyledi:
       “Bu çok önemli bir konu, ama birinci konu haline gelince diğer konular gölgeleniyor. Ben zamanımım yarısını bununla geçirdim. Türk toplumu yolsuzluğa karşı harekete geçmiş durumda. Mesela bankacılık sektöründe yaşanan kriz, sade vatandaşa göre kötü yönetimden kaynaklanıyor ve bundan kurtulmak ana hedef haline geliyor. Bu hareketlenme olumlu, ancak bu politikacıların enerjisinin yarısını tüketiyor.”
       
ÖZEL SEKTÖR BANKACILIĞI
       Devlet Bakanı Derviş, diğer bir zorluğun özel bankacılık konusunda olduğunu kaydederek, belirli bir düzeyin altına düşen 18 bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiğini, ancak buna hazırlıklı olunmadığı için yeni zorlukların doğduğunu söyledi. Derviş, bunları önlemek için devletin desteğiyle özel sektörde daha çok banka kalması gerektiğine inandığını belirtti.
       
“DİKTE ETMEYİ GEREKTİRMEZ”
       Dış örgütlerin kararlı tutumlarının, krizdeki ülkede reform yanlılarının gücünü arttıran bir katalizör işlevi gördüğünü belirten Derviş, ancak bunun “dikte etmeyi gerektirmediğini” vurguladı. “Ekonominin dıştan empoze edilemeyeceğini” belirten Derviş, “Doğru öğüt ve doğru destekle gelmenin ülkeye büyük yardımı oluyor” dedi. Derviş , yakın dostu olduğunu belirttiği Michael Bruno’nun hiç hayale kapılmadığını, ancak hedeflerine ulaşmak için sürekli olarak çaba harcadığını belirterek, konuşmasını “Bu hepimizin yapması gereken bir şey” diyerek bitirdi.
       
BUGÜN TÜRKİYE’YE DÖNECEK
       Bruno adına düzenlenen sempozyuma, Jacop Frenkel ve Stanley Fischer gibi ekonomi dünyasının ünlü isimleri de katıldılar. İsrail’e bu sempozyuma katılmak amacıyla geldiğini ifade eden Derviş, İsrailli yetkililerle hiçbir resmi teması olmayacağını bildirdi. Derviş, bugün, İsrailli iş adamları ile öğle yemeği yedikten sonra akşam üzeri Türkiye’ye dönecek.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları