Home page
Haber Menüsü


Chhibber: Ekonomi iyiye gidiyor
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber, CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, iyileşmenin devletin küçültülmesi, vergi reformu, bankacılığın rehabilitasyonu gibi uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
İstanbul
CNBC-E
7 Aralık— Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhıbber, Türkiye ekonomisinde iyileşme işaretleri gördüklerini belirtti. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Chhibber, “Doğru politikalar uygulanırsa, 2002’de Türkiye’ye yabancı sermaye gelmeye başlar” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Chhibber: Desteğimiz artacak
MSNBC News Chhibber: Kredi görüşmeleri sürüyor
MSNBC News Chhibber: Ek kaynak vermeyi düşünüyoruz
MSNBC News Chhibber: Tütün Yasası çok önemli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Chhibber, 2002 yılı için Türkiye ekonomisinde bir iyileşme öngördüklerini belirterek, “Bunun için 4-5 konunun daha düzeltilmesi gerekiyor. Bunlardan biri devletin belli oranlarda küçülmesi, çünkü finansal ve diğer kaynakların daha etkin olması gerekiyor. Burada kamu kesimine çok iş düşüyor” dedi.
       
VERGİ REFORMUNA DİKKAT ÇEKTİ
       Diğer bir konunun vergi reformu olduğunu kaydeden Chhibber, vergi oranını yükseltmek değil, vergi alım alanını genişletmenin önemil olduğunu belirtti. Chhibber, şöyle devam etti:
       “Bize göre bankacılık sistemi ve kurumsal rehabilitasyon da çok önemli. Ayrıca, ihracat ve turizme özel bir yardım uygulanmalı. 2001 yılında dünya ticaretinin küçülmesine rağman, gelişmekte olan ülke ihracatlarının kötü durumda olmasına rağmen, Türkiye’nin ihracatı yüzde 12 arttı. Bu çok olumlu ve daha da olumlu olacak. Bu oran yüzde 18’lere çıkabilir. Türkiye çok kötü bir durumdan geçse de olumlu gelişmeler yaşandığını ve yaşanacağını söyleyebiliriz.”
       
YARDIMLAR İPTAL EDİLMEYECEK
       Chhibber, Türkiye’ye yapacakları yardımların iptal edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “2001 yılında 3 milyar dolar vaad etmiştik. Uyguladığımız paket dahilinde 2002 yılında da yine 3 milyar dolar göndermeyi düşünüyoruz” dedi. Chhibber, hükümet ile müzakerelerin sürdüğünü, bu konuda anlaşmanın Ocak ayında sonuçlandırılmasını beklediklerini söyledi.
       Chhibber, “Bu görüşmelerin tamamlanması ile birlikte Türkiye ekonomisinde istikrarlı bir program uygulamaya Kemal Derviş önderliğinde devam edecek” diye konuştu.
       
DTÖ’DEN HERKES MEMNUN
       Chhibber, “Uluslararası Yatırımların Değişen Yüzü-Türkiye İçin Yeni Fırsatlar” konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada da, Dünya Ticaret Örgütü toplantısından çıkarken herkesin birşeyler aldığını ve sonuçlarından memnun olduğunu ifade etti.
       Bilgi teknolojisinin getirdiği büyük mutluluğun artık azalmaya başladığını ve borsalarda bunun yansımasını gördüklerini belirten Chhibber, teknolojik verimsizlikteki kazançlara bakıldığında hala fırsatlar bulunduğunu söyledi.
       Gelişmekte olan ülkelerin bu fırsatlardan faydalanması gerektiğini ifade eden Chhibber, “Türkiye de bu fırsatlara sahip bir ülke. Uzun zamandır bu fırsatlar önümüzdeydi. Küresel verimlilikteki gelişmeler de Türkiye gibi ülkeler için büyük fayda sağlayacak” diye konuştu.
       Dünya ekonomisindeki ihracat ve ticaret rakamlarına bakıldığında tablonun pek iyimser gözükmediğini anlatan Chhibber, 1990’lı yıllarda gelişmekte olan pazarlarda yaşanan krizlerin çok önemli bir sonuç ortaya çıkardığını kaydetti.
       Chhibber, devamla şunları söyledi:
       “Bir iyileşmenin başlaması için en azından üç çeyreğin geçmesi gerekir. Ne kadar çaba gösterirseniz gösterin mutlaka zamana ihtiyacınız var. Çünkü güvenin tazelenmesi, tekrardan kurulması gerek. Krizlerden çıkmak söz konusu olduğunda tüm bu ülkeler en azından 3 çeyrek harcadılar iyileşmenin başlamasını beklemek için. Biz şuna inanıyoruz, Türkiye artık bu noktaya geldi, üç çeyrek bitmek üzere. Çok açık işaretler de almaya başladık. Ekonomideki bu zorluklar artık ortadan kalkmaya başladı ve Türkiye artık durumunu düzeltmeye başlayacak.”
       Türkiye’nin çok zorlu uluslararası bir ortam olmasına karşın krizden çıkmaya çalıştığını ifade eden Chhibber, şu anda dünya ekonomisinin çok büyük bölgelerinde bir gerileme içine girildiğinin gözlemlendiğini söyledi.
       
“DERVİŞ’İN YAPTIĞI ÇALIŞMALARA BORÇLUYUZ”
       Chhibber, gelişmekte olan ülkelerin ihracatının bu yıl dolar bazında yüzde 4 oranında azaldığını belirterek, “Türkiye’nin ihracatı ise aynı dönemde Eylül ayına kadar dolar bazında yüzde 12 arttı. Ekim ayında Türkiye’de dolar bazında ihracat yüzde 18 oranında artmış durumda. Bu şu anlama gelmiyor, herşey çok güzel gidiyor, her şey çok güzel olacak. Tabii ki ekonomide bir gerileme var insanlar işlerini kaybediyorlar” diye konuştu.
        Chhibber sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Ekonomi ekibinin çok ciddi bir şekilde yapmış olduğu çalışmalar sanıyorum yakın bir zamanda meyvesini verecek. Türkiye’de 2002 yılında artık bu krizin etkilerinden kurtulmaya başlanacak. Şu anda bunu işaretlerini gördüğümüzü söylemiştim. Bunu ekonomiden sorumlu bakanlığın ve ekibin yaptığı başarılı çalışmalara borçluyuz. Ayrıca sayın Derviş’in yaptığı başarılı çalışmalara borçluyuz.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları