Home page
Haber Menüsü


Reel sektör yasası Meclis’te
Reel sektörün içinde bulunduğu finansal sorunların çözümü amacıyla hazırlanan, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve bazı yasalarda değişiklik öngören tasarı Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
22 Aralık — Tasarı kanunlaşırsa, finansal darboğaz içinde bulunan reel sektör firmalarının kamu bankaları ile Fon’daki bankalara olan borçları yeniden yapılandırılabilecek. Tasarı, özel finans kurumları ile diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması ve yeniden değerlendirilmesi amacıyla varlık yönetim şirketleri kurulmasını öngörüyor. Kamu bankalarından gönüllü emekli olan personelin ikramiyeleri yüzde 20 fazla ödenecek.

   
 
       
   
MSNBC News Reel sektöre destek yasaları imzada
MSNBC News Özilhan: Olumlu rüzgar yakalandı
MSNBC News TOBB: Kriz hız kesiyor
MSNBC News TOBB: İç borç azalırsa düze çıkarız
MSNBC News Reel sektöre 'taze kan' önlemleri
MSNBC News Niyet mektubunda reel sektöre ilgi vaad ediliyor
MSNBC News Özilhan: Krizden çıkış ışığı yandı
MSNBC News Derviş: 2002'de hedef istihdam
MSNBC News Derviş: Kriz reform fırsatı verdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Reel sektörün içinde bulunduğu finansal sorunların çözümü amacıyla hazırlanan, Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve bazı yasalarda değişiklik öngören tasarı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
       
HEDEF BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
       Tasarıda, öngörülen yeni düzenlemenin amacı, “Türkiye’de faaliyette bulunan banka ve özel finans kurumları ile özel muvzuat uyarınca faaliyet gösteren mali kurumlardan kredi alarak finansal darboğaz yaşayan reel sektör kuruluşlarının borçlarının yeniden yapılandırılması” şeklinde belirtildi.
       
BBDK’NIN ONAYI GEREKİYOR
       Buna göre, bankalar ve özel finans kurumları ile diğer mali kurumlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile tasfiye halindeki Emlak Bankası’nın alacakları konusunda “Finansal yeniden yapılandırma programı çerçeve anlaşması” kapsamında düzenlenecek. Bu çerçeve anlaşma uyarınca yapılacak sözleşmelerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmasından itibaren 3 yıl içinde, yeniden yapılandırma sözleşmelerine bağlanmak şartıyla gerektiğinde ilave finansman sağlanarak borçlar yeniden yapılandırılabilecek veya yeni ödeme planına bağlanabilecek. Ziraat Bankası ve Halkbank ile Fon’daki bankalar da yeniden yapılandırma sözleşmelerine taraf olabilecek.
       
BAZI VERGİ İSTİSNALARI GELİYOR
       Tasarı ile finansal yeniden yapılandırma programı çerçeve anlaşmaları hükümleri kapsamında düzenlenecek sözleşmelere göre yapılacak işlemler için bazı vergi istisnaları da getiriliyor. Buna göre, sözleşme kapsamındaki işlemlerden damga, harç, banka ve sigorta vergileri alınmayacak. Ayrıca, sözleşme kapsamında alacaklı kuruluşlara geçecek motorlu taşıtlar, taşıt alım vergisinden istisna tutulacak. Bu şekilde yapılacak sözleşmelere göre kullandırılacak kredilerden kredi kaynak kullanımı destekleme fonu kesilmeyecek. Çerçeve anlaşması ve düzenlenen sözleşmeler kapsamındaki işlemler diğer benzeri vergi, resim, harç ve fon yükümlülüklerinden istisna tutulacak. Ancak, eğitime katkı payları uygulanacak.
       
YÖNETİCİLERE YETKİ
       Ziraat Bankası, Halkbank ve tasfiye halindeki Emlakbank’ın yönetim ve denetim kurulu üyeleri 21 Şubat 2001 tarihinden önce açılmış kredileri yeniden yapılandırmaya yetkili olacaklar. Bu görevlilerin bankaya karşı sorumlulukları özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Ancak, ağır kusurlu olmaları halinde cezai sorumlulukları sürebilecek. Üçüncü kişilerin bu görevliler aleyhine açacakları sorumluluk davaları sadece görev yaptıkları bankalar aleyhine açılabilecek.
       
TBMM’YE İKİ KEZ BİLGİ VERİLECEK
       Tasarı, Bankalar Kanunu ile kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasada bazı değişiklikler de öngörüyor. Buna göre, BDDK’nın faaliyetleri konusunda yılda iki kez TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi verilecek. Fon’a devredilen bankalara ilişkin işlemler veya bu bankaların tasfiyesi aşamasında yapılacak işlemlerle ilgili belgeler eğitime katkı payı dışındaki her türlü vergi, harç, resim ve fondan istisna tutulacak. Fon, hisseleri kendine intikal eden bankalar ile iştiraklerinin yeniden yapılandırılmasında Türk Ticaret Kanunu hükümlerini uygulamaksızın, gerekli önlemleri almaya yetkili olacak.
       
ESKİ YÖNETİCİLERE DAVA
       Fon’daki bankaların üçüncü kişilere devri ya da tasfiyesi halinde, bu işlemlerin tamamlanmasını izleyen 2 yıl içinde bankanın eski yöneticileri aleyhine Fon tarafından dava açılabilecek. Fon, devraldığı bankaların her türlü alacağı konusunda indirim yapma, anlaşmaya varma; alacağa karşılık menkul veya gayrimenkul mallar ile her türlü hakları devralma, borçlularla anlaşma; açılmış bulunan hukuk davalarının yapılan anlaşma süresince durdurulmasını mahkemeden istemeye yetkili olacak.
       
FON’A TAZMİNAT YOK
       Hisselerinin bir bölümü veya tamamı Fon’a intikal eden bankanın borçlarının tasfiyesi, taahhüt ve alacaklarının devralınması durumunda, icra takiplerinden doğacak her türlü davaların Fon aleyhine sonuçlanması halinde İcra ve İflas Kanunu’ndaki ceza ve tazminatlar Fon hakkında uygulanmayacak. Fon’a devredilen bankaların borç, alacak ve taahhütlerine ilişkin açılan ya da açılacak olan dava ve icra takiplerinde, zaman aşımı bunun üstlenildiği tarihten itibaren 9 ay süreyle uygulanmayacak.
       
VARLIK YÖNETİM ŞİRKETİ
       Tasarı, bankalar, özel finans kurumları ile diğer mali kurumların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması ve yeniden değerlendirilmesi amacıyla “Varlık Yönetim Şirketi” kurulmasına olanak sağlıyor. Bu şirketlerin kuruluş ve faaliyet esasları BDDK tarafından belirlenecek. Varlık yönetim şirketlerinin her türlü işlemleri damga, banka ve sigorta muamele vergilerinden istisna tutulacak. Fon, bu şirketlere hissedar olarak katılabilecek. BDDK tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde, bu kapsamda bankalar arasında yapılacak alım ve satım, devir ve temlik işlemlerine ilişkin vergi, harç ya da fon istisnaları 2004 sonuna kadar geçerli olacak.
       
KAMU BANKALARININ PERSONELİ
       Tasarı, yeniden yapılandırma sürecindeki Ziraat Bankası ve Halkbank ile tasfiye halindeki Emlakbank’ta 31 Aralık 2002 tarihinden itibaren “özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılamayacağı” hükmünü getiriyor. Bu çerçevede, kamu bankalarındaki devlet memuru statüsünden ayrılmak istemeyen personel Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilecek. Bu personel, özelleştirme kapsamında olmayan diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilecek. Yer değiştiren personelin bankadan ilişkisi kesilecek.
       
ERKEN EMEKLİLİĞE TEŞVİK
       Tasarıyla kamu bankalarında emeklilik süresi dolmuş çalışanlara, yeni düzenlemenin yürürlüğünden itibaren iki ay içinde başvurmaları halinde emeklilik ikramiyesinin yüzde 20 fazla ödenmesi olanağı sağlanıyor. Tasarı, ayrıca bir başka kamu kurumundan BDDK’ya atanan görevlilerden, öngörülen koşulları taşıyanların yeterlilik sınavını kazanmaları halinde “bankacılık uzmanı” olarak atanmasını da öngörüyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları