Home page
Haber Menüsü


TOBB: Kriz hız kesiyor
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonomik krizin hız kesme işaretleri gösterdiğini söyledi. TOBB Başkanı, mali milat uygulamasının bir facia yaratabileceğini söylerken, Hazine arazilerinin TOBB tarafından satışını önerdi.
Ankara
AA
11 Aralık— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, etkileri halen devam etmekle birlikte ekonomik krizin hız kestiği yolunda bazı umut verici gelişmeler bulunduğunu söyledi. TOBB Başkanı, Ankara Ticaret Odası’nın en çok vergisi ödeyen firmalara ödül verdiği törende yaptığı konuşmada, krize karşı izlenecek iktisat ve maliye politikalarının, genel ekonomik dengeleri kurmaya, piyasaya güveni yerleştirmeye ve uzun vadede büyümesi sağlamaya yönelik olması gerektiğini vurguladı.

   
 
       
   
MSNBC News Yılmaz: Vergi adaleti yok
MSNBC News TOBB: İç borç azalırsa düze çıkarız
MSNBC News TOBB: Alınan önlemler yetmez
MSNBC News JP Morgan: İşler yolunda, faiz indirimi gelebilir
MSNBC News Stand-by ve gözden geçirme çalışması birleştiriliyor
MSNBC News Derviş: Daha gidecek çok yolumuz var
MSNBC News IMF'ye "öncelikli eylemler" listesi
MSNBC News IMF: Görüşmeler iyi gidiyor
MSNBC News Dünya Bankası desteği artabilir
MSNBC News Oral: Stand-by üç yıllık olacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kısa vadede piyasalarda istikrarı sağlamaya, uzun vadeade ise gelir artırıcı, yatırımları ve büyümeyi sağlamaya yönelik fonksiyonlar ifa edecek vergi politikalarının uygulanmasını isteyen TOBB Başkanı, aksi halde ekonomik göstergelerdeki iyileşmelerin kalıcı olmayacağını ileri sürdü.
        Konuşmasında hükümet ile Odalar Birliği arasında mutabakat sağlanan reel sektörün sorunlarının çözümüne yönelik önlemleri sıralayan Hisarcıklıoğlu, bunlardan bazılarının uygulamaya konulduğuna dikkat çekti. TOBB Başkanı, yurtdışına çıkışlardaki harcın dolar yerine Türk Lirası olarak alınması konusundaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın da biran önce yürürlüğe konulmasını istedi.
       
MALİ MİLAT
       Türkiye’nin 25 yıldır yüksek oranlı ve kronik bir enflasyonu yaşadığını anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, bu nedenle enflasyon muhasebesinin gerekliliğine işaret etti. Enflasyon muhasebesinin yokluğu nedeniyle Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelmediğini, dolayısıyla yatırım olarak alamadığımız yabancı sermayeyi borç olarak aldığımızı kaydeden TOBB Başkanı, şöyle konuştu:
       “Ülkemize 10 milyon dolar getiren, 172 adet formaliteyi tamamlamaya çalışan yabancı yatırımcının elinden, daha yatırıma başlamadan 2 milyon dolarını kur farkı nedeniyle vergi olarak alıyorsak, yanlışımızı düzeltmek için başka söze gerek yok. Enflasyon muhasebesinin yokluğu nedeniyle yerli sermaye de yatırım ve üretimden uzaklaşmaktadır. Umut ediyorum ki, Türk iş dünyasının çeyrek asırdır dile getirdiği enflasyon muhasebesine geçilmesi hükümet tarafından gerçekleştirilecektir.”
       Hisarcıklıoğlu, mali milat uygulamasına da değinerek, bu konuda da yeni bir model gerektiğini dile getirdi. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mali milat uygulaması ihtimalinin bile kaynakların üretimden çekilerek, kayıtdışına ve yurtdışına çıkışına neden olduğu bir ülkede, kapsamlı bir düzenleme yapılmaksızın mali milat uygulaması bir faciaya yolaçabilir” dedi.
       
HAZİNE ARAZİLERİNİ BİZ SATALIM
       TOBB Başkanı, gelir, kurumlar ve KDV tarife ve oranlarının kabul edilebilir oranlara çekilmesini istediği konuşmasında, belli düzeyde üretim, istihdam ve ihracat yapan, vergi ödeyen işadamlarına yeşil pasaport verilmesi talebinde de bulundu. Hisarcıklıoğlu, kamu idaresinin etkin, verimli, şeffaf ve katılımcı bir yapıya kavuşturulmasını, çünkü artık kimsenin beklemeye tahammülü kalmadığını da söyledi.
       Tasarruf tedbirleri kapsamında yapılanları yeterli bulmadıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Hazine arazilerinin satışına ilişkin çalışmalara da dikkat çekti ve “İstanbul’da sadece küçük bir arazi satılmıştır. Hükümete seslenmek istiyorum. Bu yetkiyi bize verin, biz bu arazileri daha hızlı şekilde rayiç fiyatından satalım” önerisinde bulundu.
       
AYGÜN: YILLAR IMF TALİMATLARIYLA GEÇTİ
       ATO Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün de törende yaptığı konuşmada, olağanüstü koşullarda vergi ödeyebilmenin gerçekten zor olduğunu ifade etti. Türkiye’de iç ve dış borçlanmadaki seyri anlatan Aygün, alınan borçların üretime yöneltilememesi sonucu bu noktaya gelindiğini belirtti.
       İstikrar paketi uygulamalarına da dikkat çeken Aygün, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in yeni programla bol gol atılacağını söylediğini, ancak Türkiye’nin son 2 istikrar paketi maçını da 11 kişi bitiremediğini anlattı. Aygün, şöyle devam etti:
       “Hem 1999, hem de 2001’deki maçları 11 kişi bitiremedik. Birincisi, işçiyi, memurunu, emekliyi kaybettik. İkincisi tüccarı, esnafı batırdık. Üçüncüsü ziraatçiyi yitirdik. Dördüncüsü de gençliği kaybettik. Bugün son krizin aşağı yukarı, birinci yaşgünü. Türkiye, halen krizle kavruluyor. 2 milyon insan işsiz kaldı, asgari ücret 100 dolardan 75 dolara düştü. Eskiden 16 dakika çalışmayla alınan ekmek, bugün 32 dakika çalışarak alınabiliyor. Kişi başına milli gelir 3 bin 100 dolardan, 2 bin 100 dolara düştü. Enflasyon yüzde 60’dı, 80 oldu. Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı, Türkiye’yi güçlendirmek için uygulamaya konuldu ama bugün rakamlar yarı yarıya daha bozuldu.”
       
IMF’YE ELEŞTİRİ
       ATO Başkanı, Türkiye’yi ölüm döşeğindeki insana benzettiği konuşmasında IMF’ye de eleştiriler yöneltti. IMF’nin gelişmekte olan ülkeler için suç örgütüne benzediğini kaydeden Aygün, Türkiye’nin bu kuruluşla işbirliği yapmasının çaresizlikten kaynaklandığını vurguladı.
       Birkaç gündür piyasalarda adeta bahar havası estiğine de işaret eden Aygün, bunun geçici olduğunu, kendilerinin önlerini açacak bir görüntü istediklerini anlattı. Aygün, Türkiye’nin enflasyon sorunununu halletmediği sürece ileri gidemeyeceğini de ifade etti.
       “Türk ekonomisinin kıblesi biraz şaşmış vaziyette” diyen ATO Başkanı, “Ama bu hükümete de fazla suç bulamıyorum. Yılların birikimi. Çöpler hep halının altına süpürülmüş. Halı kaldırılınca çöpler ortaya çıktı” diye konuştu. Türkiye’nin vergi cehennemi haline geldiğini de ileri süren Aygün, konuşmasında vergi oranlarının düşürülmesi, enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi, ihracata teşvik, yabancı yatırımcının yanısıra yerli yatırımcılara yönelik bürokrasinin de son bulması gibi isteklerde bulundu.
       
ÖDÜLLER DAĞITILDI
       ATO Meclis Başkanı Nurettin Gürgün, krizle birlikte Türkiye’den denizin bittiğinin, hiçbir şeyin de artık eskisi gibi olamayacağının ortaya çıktığını söyledi.
       ATO’nun vergi rekortmenleri ve ülkeye en fazla döviz getiren kişi ve kuruluşlara yönelik plaket töreninde konuşan Gürgün, bugün ticaret yapmanın, para kazanmanın ve de vergi ödemenin sıradan bir olay olmaktan çıktığını ifade etti.
       Türkiye’nin 1 yıldır büyük bir ekonomik kriz yaşadığına dikkat çeken Gürgün, “Türkiye, muzdarip insanlar topluluğuna dönüşüyor. Türkiye’de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Artık çıkarlara dayanan politika tarzı, hesaba dayanmayan popülist yaklaşımlar olmayacak. Deniz gerçekten bitti. 57. hükümet de krizi kucağında buldu. Ama bu kriz Türkiye’de örtüleri kaldırdı, gerçekleri gün ışığına çıkardı” dedi.
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, Ankara Valisi Yanya Gür ve bazı bürokratların katıldığı ödül töreninde daha sonra başkentte en çok vergi ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile ihracat, nakliye ve proje-müteahhitlik alanlarında ülkeye en fazla döviz kazandıran kuruluş temsilcilerine plaketleri verildi.
       Kategorilerinde ilk sırayı alanlara Başbakan Yardımcısı Yılmaz’ın plaketlerini verdiği törende, kendi dallarında ödül verilen ilk 3 kişi ve kuruluş şöyle:
       En çok kurumlar vergisi ödeyenler:
       1- N.V. Turkse Perenco Ankara Şubesi - 11 trilyon 459 milyar 807 milyon TL,
       2- Özaltın İnşaat Tic. ve San. A.Ş - 3 trilyon 821 milyar 343 milyon TL,
       3- Nokia Komünikasyon Ltd Şti - 2 trilyon 776 milyar 208 milyon TL.

       En çok gelir vergisi ödeyenler:
       
1- Mustafa Rahmi Koç - 1 trilyon 997 milyar 427 milyon TL,
       2- Uğurhan Tunçata - 488 milyar 932 milyon TL,
       3- Erol Üçer - 471 milyar 977 milyon TL.

       En fazla ihracat yaparak döviz kazandıran firmalar:
       
1- Etsun Entegre Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. - 75 milyon 393 bin 498 dolar,
       2- FNSS Savunma Sistemleri A.Ş - 52 milyon 873 bin 141 dolar,
       3- Aytemizler Makina San. ve Tic. Ltd. Şti - 13 milyon 364 bin 669 dolar.

       Ülkeye en fazla döviz getiren nakliyeciler:
       
1- Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Tic. A.Ş. - 43 milyon 441 bin 826 dolar,
       2- Mağdenli Nakliyat ve Tic. A.Ş. - 10 milyon 59 bin 115 dolar,
       3- Selamoğlu Nakliyat ve Tic. A.Ş. - 6 milyon 410 bin 403 dolar.

       Proje ve müteahhitlik dalında en fazla döviz getiren firmalar:
       
1- Yüksel İnşaat A.Ş - 73 milyon 504 bin 221 bin dolar,
       2- Vinsan Veziroğlu İnş. San. Tic. A.Ş - 63 milyon 855 bin 66 dolar,
       3- Ahsel İnşaat Taahhüt ve Tic. A.Ş - 27 milyon 750 bin 118 dolar.

       Bu arada ATO’daki tören sırasında, bu kuruluşun gerçekleştirdiği gıda yardımını organize edenlere de Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından birer plaket verildi. ATO Başkanı Sinan Aygün de, gıda yardımının dağıtımına katkılarından dolayı Ankara Valisi Yahya Gür’e bir plaket sundu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları