Home page
Haber Menüsü


Stand-by ve gözden geçirme çalışması birleştiriliyor
IMF ile 2002-2004 dönemini kapsayacak stand-by programı çalışmalarının, 11. Gözden Geçirme çalışmalarını da kapsaması kararlaştırıldı. IMF İcra Direktörleri Kurulu, ek kaynak yanında 5. kredi dilimi ve eski programdan sarkan dilimi de Ocak’ta görüşecek.
Ahmet Ergen / Ankara
CNBC-E
10 Aralık— Uluslararası Para Fonu ile 2002-2004 yıllarını kapsayacak yeni stand-by programına yönelik çalışmaların 11. Gözden Geçirme çalışmalarını da kapsayacak şekilde tamamlanması kararlaştırıldı. Böylece IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Ocak ayı başında yapacağı toplantıda, Türkiye’ye 10 milyar dolarlık ek kaynağın yanı sıra 3.1 milyar dolarlık 5. dilim kredi ve 1.1 milyar dolarlık eski programın gelecek yıla sarkan dilimi de görüşülecek. Bu arada, IMF Avrupa bölgesi sorumlusu İcra Direktörü Willy Kiekens Türkiye’ye geldi.

   
 
       
   
MSNBC News IMF heyeti kendi arasında çalışıyor
MSNBC News IMF'ye "öncelikli eylemler" listesi
MSNBC News Kahkonen, resen emeklilik ve Telekom'u soruyor
MSNBC News Chhibber: Ekonomi iyiye gidiyor
MSNBC News Özince'den 'aşırı iyimserlik' uyarısı
MSNBC News DPT'den Derviş'e yanıt
MSNBC News Derviş: Belirsizlik dönemi aşılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
GÖRÜŞMELER OLUMLU GİDİYOR
       CNBC-e’nin edindiği bilgilere göre Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyeti ile temaslar yeni programa yönelik takvimlendirme çalışmaları ağırlıklı devam ediyor. Çalışmaların ımf heyeti tarafından da oldukça olumlu değerlendirildiği belirtiliyor.
       Haftasonunda ekonomi yönetimiyle toplantı yapmaya gerek görmeyen IMF heyetinin, kendi arasında değerlendirmeler yaptığı bildirildi. Çalışmaların haftasonuna kadar bitirilmesinin planlandığı vurgulanırken, görüşmelere katılmak üzere IMF İcra Direktörü Willy Kiekens bugün Ankara’ya geldi. Kiekens’in, Kahkonen’le yapılan görüşmeleri değerlendirmesi yanında, hükümet yetkilileriyle görüşmeye başladı.
       
KİEKENS YILMAZ’LA GÖRÜŞTÜ
       Kiekens, ilk olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından kabul edildi. Başbakanlık’ta 1 saat süren görüşmede, Kahkonen ile Türkiye temsilcisi Odd Per Brekk de hazır bulundu. Kiekens, kabul sırasında, Başbakan Yardımcısı Yılmaz ile ilk olarak 1998 yılında, Başbakanlığı döneminde Washington’a gelişinde tanıştıklarını ve Türkiye’nin ekonomik programını görüştüklerini belirtti.
       Kiekens o dönemde enflasyonun inmekte olduğunu ve Türkiye’nin, Rusya’daki krizin etkisinden kurtulabildiğini ifade etti. Kiekens, bu ziyaretinde de, hazırlıkları süren yeni ekonomik programa dönük görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti.
       
OCAK AYINDA 14.3 MİLYAR DOLAR KREDİ
       Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgilere göre IMF görüşmeleri sonrasında netleşen tablo şöyle:
        Yeni programa dönük çalışmaların ardından 11. Gözden Geçirme’nin ayrıca yapılamasına gerek olmayacak. IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Ocak ayı başındaki toplantısında Türkiye’ye sağlanacak ve 10 milyar dolar olarak planlanan yeni kaynakla birlikte, 11. Gözden Geçirme sonrasında serbest bırakılacak 3 milyar 124 milyon dolarlik 5. dilim kredi ve bu yılki antlaşmadan doğan ve 2002’de dört taksitte ödenmesi planlanan 1 milyar 166 milyon dolarlık kredi dilimi birlikte görüşülecek.
       Böylece ek kaynağın 10 milyar dolar olması halinde, Türkiye için Ocak ayında onaylanacak kredinin toplamı 14.3 milyar doları bulacak. Bu paranın yeni kaynağa ilişkin bölümü oluşturulacak bir takvimle, yine dilimler halinde verilecek.
        IMF ile yürütülen takvimlendirme çalışmalarında özellikle Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılandırılması üzerinde duruluyor. Bu konuda kurumun taşra birimlerinden veri akışı sağlanmaya çalışılıyor. IMF heyetinin bu konuda herhangi bir sorun görmediği çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasına olumlu baktığı belirtiliyor.
       
EMEKLİLİK İÇİN TAZMİNATA SINIRLAMA
        IMF ile görüşmelerde üzerinde önemle durulan konulardan biri de kamudaki emeklilik işlemleri oldu.
       Bu çerçevede, Başbakanlık Genelgesi dışındaki personelin de zorla emekli edileceğine yönelik haberlere rağmen, emeklilik işlemlerinden kaynaklı tazminatlar için ayrılan paranın 1 katrilyon lira ile sınırlandırıldığı bildirildi. Bu rakam, yaklaşık 35 bin işçinin emekliliğine olanak tanıyor. Genelge kapsamına giren işçi sayısının daha fazla olması halinde ise Dünya Bankası’nın mali destek sağlayacağı belirtiliyor.
        Görüşmelerde özellikle tarım ürünlerine uygulanacak desteklemelere yönelik sıkıntı olmadığı bildiriliyor. Hazine kaynakları, prim desteği verilecek ürün sayısının 2 yerine 5 olarak belirlenmesinin herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını vurguladı. Hazine kaynakları, bu durumunun önceden öngörüldüğünün altını çizerek, bütçe hazırlanırken 200 trilyonluk bir kaydırmanın bu amaçla yapıldığını hatırlattılar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları