Home page
Haber Menüsü


Özilhan: Krizden çıkış ışığı yandı
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin büyümeye dönük reel sektörü canlandırıcı desteklerle bu krizin içinden çıkma ışığını yaktığını söyledi.
Ankara
AA
    21 Aralık —  Rehavete kapılmamak gerektiğini belirten Özilhan, ekonomik ve siyasi alandaki reformların sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Özilhan, Arjantin’deki krizin Türkiye’ye yansıyacağını sanmadığını sözlerine ekledi.  

   
 
       
    MSNBC News IMF: Türkiye iyi yolda ilerliyor
MSNBC News Arjantin'de kaos, yağma ve istifa
MSNBC News Derviş: Kriz reform fırsatı verdi
MSNBC News Türkiye ile Arjantin benziyor mu?
MSNBC News Derviş: 2002'de hedef istihdam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tuncay Özilhan, başkanı olduğu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin dün akşam Hilton Oteli’nde verdiği kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       
“TÜRKİYE ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI”
       Bir gazetecinin “Arjantin’deki krizin Türkiye’ye yansıması olacağına inanıyor musunuz?” sorusu üzerine Özilhan, “İnanmıyorum” yanıtını verdi. Özilhan, son 3 ayda Arjantin ve Türkiye’nin “ipi tamamen kopardığını” ve Türkiye’nin 2001 yılında bir takım sıkıntılar çektiğini, ancak çok önemli adımlar da attığını söyledi.
       
“DIŞARIDA GÜVEN YARATILDI”
       Faiz dışı fazlada dönem dönem tenkitlerinin olmasına rağmen neticede yurt dışında çok önemli bir güven yaratıldığını kaydeden Özilhan, ayrıca IMF ile yeni ikinci kaynak ve stand by anlaşması ile Türkiye’nin bu kritik noktayı geçtiğini, dolayısıyla bundan sonraki aşamada büyümeye dönük, reel sektörü canlandırıcı desteklerle bu krizin içinden çıkma ışığını yaktığını ifade etti.
       
“TÜRKİYE EK KAYNAĞI HAK ETTİ”
       “IMF’nin Türkiye’ye daha fazla destek vermesi, krizin aşılmasında bir etken olabilir mi?” şeklindeki bir başka soruya da Özilhan, “O yorumu yapamıyorum. Esasında Arjantin’den böyle bir tenkit var” yanıtını verdi. Özilhan, ancak Türkiye’nin 2001’de gösterdiği performansla bu ek kaynak desteğini hak ettiğini belirterek, yine de herhangi bir rehavete kapılmadan 2002 için yapılması gerekenlerin tamamlanıp Türkiye’nin bir daha artık geriye dönülmeyecek, krizlerle ilişkisi kalmayacak bir yapıya gelmesi gerektiğini söyledi.
       
“KRİTİK NOKTAYI GEÇTİK, AMA...”
       Özilhan, “Kritik nokta aşıldı mı?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
       “O kritik noktayı geçti, ama bizim rehavete kapılmadan bu ekonomik reformlara devam etmemiz lazım. Kamu ve siyasi reformlara devam etmemiz lazım. Dolayısıyla artık kriz üretmeyen bir yapıya ulaşmamız gerekiyor.”
Öztrak: Niyet mektubu ocakta tamam

       
KAYHAN: ARJANTİN’LE PARALELLİK YOK
       TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan da, Türkiye ile Arjantin arasında şu anda bir paralellik kurulamayacağını söyledi. “Arjantin ekonomisinde yaşanan kriz Türkiye içinde söz konusu olabilir mi?” şeklindeki bir soru üzerine Kayhan, Türkiye ile Arjantin’in ekonomik yapılarının çok farklı olduğunu kaydetti.
       Arjantin’de para kurulu sisteminin bulunduğunu hatırlatan Kayhan, bu durumun şoklara karşı dirençsiz bir ekonomi yarattığını ve Arjantin’de 4-5 senedir büyümenin olmadığını söyledi. Kayhan şöyle devam etti:
       “Türkiye’ye baktığımızda biraz daha aksi bir durum var. Türkiye biraz gecikmeli veya hepimizin zorlamasıyla da olsa aldığı önlemlerini, yapısal reformlarla uluslararası piyasalardan bilhassa IMF’den belli bir destek aldı. Zaten daha esnek bir kur yapısı var. Dalgalı kur şimdi. Daha önce de büyük ölçüde serbestti. Böyle şoklara karşı Türkiye ekonomisini bunun koruyan bir özelliği var. Şu anda bir paralellik kurulamaz diye düşünüyorum” Kayhan, “Arjantin’deki krizin Türkiye’ye yansımasını bekliyor musunuz” şeklindeki bir başka soruya da “hayır” yanıtını verdi. “Yarın hükümete bir öneri veya mesajınız olacak mı? “ şeklindeki bir soru üzerine de Kayhan, “Çok somut önerilerimiz yok” dedi.
       Bu sene büyük bir yasama faaliyeti olduğunu hatırlatan Kayhan “Bunun ile ilgili olarak bizim tebriklerimiz var. Biraz da gecikmeli de olsa, bu faaliyet zorlama ile olsa, bizi zaman zaman üzse de” diye konuştu. Kayhan bunun dışında yarın hükümete devlet reformlarının yapılmasını önümüzdeki sene içinde devam etmesi gerektiğini ileteceklerini kaydetti.
       Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde önümüzdeki yılın çok kritik bir yıl olduğuna dikkat çeken Kayhan, Türkiye-AB ilişkilerinde mesafe alınması için Türkiye’nin çalışmalarını kesintisiz sürdürmesi gerektiğini söyleyeceklerini ifade etti.
       
ÖZİNCE: DOLARDA ATAK OLMAYACAK
       Bu arada, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de, dolarda son günlerde yaşanan yükselmeye ilişkin olarak, “Büyük atakların olacağını zannetmiyorum” dedi. Özince, kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Arjantin ile Türkiye’nin birbirlerine benzemediklerinin altını çizdi. Özince, dış kreditörlerin Arjantin ile Türkiye arasında tercihlerini yapmış olduklarını söyledi.
       Doların şu anda yükselmesinin hiçbir kıymeti olmadığını belirten Özince, yükselmenin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini kaydetti.
       Kıbrıs’a ilişkin bir soruyu kendi kişisel görüşlerini belirteceğini ifade ederek yanıtlayan Özince, Türkiye’nin politikalarını doğru, çağdaş ülkelerin paralelinde yapması ve olumlu katkıda bulunulması gerektiğini söyledi.
       
YİK BUGÜN TOPLANACAK
       TÜSİAD’ın bugün yapılacak Yüksek İstişare Konseyi öncesinde düzenlediği kokteyle, Devlet Bakanı Nejat Arseven, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Rekabet Kurulu Başkanı Tamer Müftüoğlu, AB Genel Sekreteri Volkan Vural, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, DİE Başkanı Şefik Yıldızeli, ATO Başkanı Sinan Aygün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanatoğlu ile çok sayıda milletvekili katıldı.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları