Home page
Haber Menüsü


“11 Eylül Türkiye’ye yaradı, Arjantin’i batırdı
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 11 Eylül’den sonra IMF’nin Türkiye’ye yönelmesi ve Arjantin’e daha az kaynak ayırmasının, bu ülkedeki olayların bir başka nedeni olduğunu belirtirken, Prof. Dr. Erdoğan Alkin, “Türkiye ile hiçbir benzerliği yok” dedi.
İstanbul
AA
20 Aralık— Akademisyenler, uygulanan ekonomi politikaları ve toplum yapılarının farklı olması nedeniyle Türkiye’de Arjantin’deki gibi bir sosyal patlama riski bulunmadığını bildirdiler.

   
 
       
   
MSNBC News Arjantin kaosa teslim: 16 ölü
MSNBC News Cavallo dönemi bitti, yeni aday Kiguel
MSNBC News IMF: Arjantin krizi yayılmaz
MSNBC News Arjantin'e Batı'dan yardım eli
MSNBC News Arjantin bugünlere 'Para Kurulu'yla geldi
MSNBC News ANALİZ: Suçlu Cavallo mu?
MSNBC News ANALİZ. Arjantin dalgalı kura direnince, çıkış bulamadı
MSNBC News LEVENT GÜRSES: Türkiye ile Arjantin benziyor mu?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Arjantin’deki sosyal patlamanın önemli ölçüde döviz kurlarının sabit tutulmasından kaynaklandığını ifade etti.
       Arjantin’in dış borçlarını ödemek için döviz alması nedeniyle içeride memur ile işçilerin parasını geç ödemesiyle oluşan orta gelir gruplarındaki satın alma sorunu ve mal kıtlığının sosyal patlamayı meydana getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’de ise tepkilerin ferdi düzeyde kaldığına işaret etti.
       “Türkiye’de böyle bir sosyal patlama mümkün değil” diyen Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye ile Arjantin’in uyguladığı iktisat politikalarının da farklı olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Korkmaz, Türkiye’de uygulanan iktisat politikasının kısmen enflasyonla iç borçların ödenmesi ve ekonomideki canlanmanın ön planda tutulması olduğunu belirterek, şöyle dedi:
       “Halbuki Arjantin, enflasyondan taviz vermiyor. Enflasyondan hiç taviz vermemesi de sosyal patlamaya neden olan bir diğer faktör. Enflasyondan taviz vermeyince maaşları açık finansmanla ödeme yoluna gitmiyor. Biz dolaylı yoldan enflasyonu iç borcu ödemek için kullanıyoruz. Yani hükümet ve ekonomi yönetimi bilinçli olarak enflasyonist politikalar uyguluyor. Başka türlü iç borçların çevrilme olasılığı yok.”
       
11 EYLÜL ARJANTİN’E DEĞİL, TÜRKİYE’YE YARADI
       Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 11 Eylül’deki saldırının olmaması durumunda, gelişmiş 7 ülkenin toplanarak Türkiye için yardım kararı almayacaklarını öne sürerek, şu görüşleri dile getirdi:
        “IMF’nin vereceği 10 milyar dolar aslında G-7’lerin aldığı bir karardır. IMF, bu kararı sadece uygulayacaktır. Terör ilk defa Türkiye’nin lehine oluştu. Arjantin’le arasındaki önemli bir fark da budur. Belki bu terör olmasaydı bugün ekonomide başlayan canlanma ortaya çıkmazdı. Bu önemli ölçüde doping oldu. Arjantin’in böyle bir şansı yok. İmkanlar Türkiye’ye yığılınca Arjantin’e daha az imkan kaldı. Bu da Türkiye lehine, Arjantin aleyhine gelişen bir durumdu. IMF’nin Türkiye’ye yönelmesi, Arjantin’e daha az kaynak ayırması da, Arjantin’deki olaylara bir başka nedendir.”
       Batılı ülkeler ve ABD’nin, terörle mücadele önemli bir örnek olan Türkiye’de böyle bir sosyal patlamayı göze alamayacağını ifade eden Korkmaz, “Bütün Batı ve ABD, Türkiye modeli bir islam istiyor. Bunun sebebi de dünyada istikrar sağlamak. Onun için de Türkiye’de böyle bir sosyal patlamayı göze alamaz. Türkiye’ye gerekli yardımı yaparak, gerekli politikaları oluşturarak, böyle bir sosyal patlamanın önüne geçecekler ve geçiyorlar da şu anda” diye konuştu.
       Arjantin halkının Türklere göre daha tepkisel olduğunu belirten Prof. Dr. Korkmaz, “Türkiye krizlere, açlığa, sorunlara alışmış bir ülke. Türkiye krizden hiçbir zaman kurtulmadı. Türk halkı, krizle birlikte yaşamaya alışmış bir toplum. Onun için krizlere karşı bağışıklık kazanmış. Aile yapısı da farklı. Dolayısıyla Türkiye’de böyle bir sosyal patlama riski Arjantin’e göre daha düşük” dedi.
       
“TÜM BENZETMELER YANLIŞ”
       İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Alkin de, sosyal patlamanın nedeni, krizin derinliği, orta çıkan olaylar ve sonuçlarının Türkiye’yle hiçbir benzerlik göstermediğini ifade ederek, yapılan tüm benzetmelerin yanlış olduğunu savundu.
        “Bütün göstergeler, politik yapı farklı” diyen Prof. Dr. Alkin, Arjantin ekonomisinin IMF ile reform programları konusunda tam anlaşamadığını söyledi.
       Prof. Dr. Alkin, “Reform programlarını süratle yürürlüğe koyamadılar. Parlamento da, muhalefet de oldukça önemli engellemeler yaptı bizdekinden çok farklı olarak” dedi.
       Arjantin önünde 2 ihtimal belirdiğini kaydeden Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi:
       “Her 2 ihtimalde de çok ciddi bir mali politika, para politikası uygulaması gerekiyor. Ya iflası kabul edecekler ve alacaklılarla bir masaya oturulacak, hangi borçların nasıl erteleneceğini, nasıl yapısını değiştireceğini, hangi borçların belki de silinebileceğini tartışacaklar. Son derece zor bir süreç. Çünkü Arjantin’in dış borçlarının önemli bir kısmı özel bankalardan. Bunları bir çözüme kavuşturmak fevkalede güç. İkinci ihtimal ise ulusal parayı serbest dalgalanmaya bırakıp ulusal para yerine doları kabul etmek. Her ikisi de fevkalede acı sonuçlar veren sert önlemler. Ama başka çare yok.”
       Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Türkiye’de böyle bir sosyal patlama olmayacağını dile getirerek, “Çünkü koşullar çok farklı. Orada kriz çok daha derin. Bir de uluslararası gelenek farkları var. Bizim toplumda aile dayanışması var. Çok farklı bir toplumsal yapı. Türkiye için böyle birşey kesinlikle söz konusu değil” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları