Home page
Haber Menüsü


Arjantin'de ekonomik koşulların insanların alım gücünü sıfırlaması, yağma eylemlerinin başlamasına neden oldu.
Kriptonit mi suçlu, Süpermen mi?
Ekonomik krizden kurtulamayan Arjantin, sahnede son figürlerini yapıyor. Arjantin, şimdi tek kişilik dansta ayakta kalabilmenin yollarını arıyor.
Murat Gener
NTV
    20 Aralık—  Acının, nefretin, hüznün ve başkaldırının dansı Tango’nun ülkesi Arjantin şimdi sahnede son figürlerini yapıyor. Üstelik partneri de yok. En yakın partneri Uluslararası Para Fonu ile tango figürlerini tutturamayan ve yollarını ayıran Arjantin, şimdi tek kişilik dansta ayakta kalabilmenin yollarını arıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF'nin iflas planı, Arjantin'i kurtarmayacak
MSNBC News Arjantin'de genel grev sakin geçti
MSNBC News Arjantinlinin feryadı: Usame Bin Cavallo
MSNBC News Arjantin vergi indirimini kaldırıyor
MSNBC News Arjantin, son kozlarını oynuyor
MSNBC News Arjantin yolun sonuna geldi
MSNBC News Arjantin'e bir darbe de IMF'den
MSNBC News IMF'den Arjantin'e taze para yok
MSNBC News Arjantin'de para çekmeye sınırlama
MSNBC News Arjantin dibe vuruyor
MSNBC News S&P Arjantin'in notunu kırdı
MSNBC News Arjantin'de muhalefet plana karşı
MSNBC News Arjantin'de devalüasyon yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       1991 yılında uygulamaya koyduğu para programı ile Peso’yu dolara sabitleyen ve kısa sürede enflasyonu 3 haneli rakamlardan tek hanelere çeken Domingo Cavallo, o zamanların Süpermen’iydi. Cavallo, bu yılın Mart ayında el üstünde geldiği Ekonomi Bakanlığı görevinden ıslıklarla ayrılmak zorunda.
       
ARJANTİN İSTİKRARSIZLIKLAR ÜLKESİ
       Arjantin, terör, askeri darbeler ve istikrarsız hükümetlerle adını tarihe yazdıran bir ülke. Arjantin denildiğinde akla ya maradona , ya tango veya benim için ağlama arjantin şarkısı geliyor ve deyim yerindeyse Arjantin şimdi sürekli gol yiyor. En yakın partneri IMF’den de ayrılan Arjantin tangoyu da yalnız başına yapmak zorunda ve bundan 50 yıl önce Evita için ağlayan Arjantin şimdi kendisi için ağlıyor.
Arjantin Devlet Başkanı istifa etti
Efsanevi lider Juan Peron’dan bugüne defalarca askeri darbelerle sarsılan Arjantin’de, şimdi yeniden darbeye doğru mu gidiliyor sorusu gündemde.
       1955 yılındaki iç savaşta ölen binlerce sivil ve Peron’un Paraguay sürgünü hala hafızalarda. Ardından terör yılları ve iktisat tarihine “Latin Amerika’da hiper enflasyon deneyimi” adıyla geçen yüksek enflasyon dönemi. İşte Arjantin, tüm bu karamsar döneme bir son verebilmek için, 1990’lı yıllarda yepyeni bir ekonomik program hazırlığına girişti.
       
SÜPERMEN


       1991 yılında ulusal para birimi olarak Peso’yu kullanmaya başlayan Arjantin’de ilk iş yeni parayı dolara eşitlemek oldu. Bu reformların mimarı tanıdık bir isim Domingo Cavallo’ydu ve 1991’den başlayıp 1996’ya kadar süren bir saltanat dönemi başlıyordu. Bu dönemde, Arjantin halkı Cavallo’ya “Süpermen” adını takıyordu.
       Ama çok geçmeden 1996 yılında, Cavallo, bir türlü yıldızının barışmadığı dönemin devlet başkanı Carlos Menem tarafından görevden alındı.
IMF: Arjantin krizi yayılmaz

       Bu tarihten itibaren Dünya Bankası’nda çalışmaya başlayan Cavallo, bu yılbaşında yüksek iç borç krizi ve buna bağlı olarak grevlerin artması nedeniyle “kurtarıcı” olarak yeniden göreve çağrıldı. Cavallo’nun yeni görevi ekonomiyi kurtarmaktı.
       
DEVLET BAŞKANI GÖREVE ÇAĞIRDI
       Devlet Başkanı De La Rua, Cavallo’yu ekonominin yeni patronu olarak ilan ederken O’nun uluslararası tecrübesinden faydalanabileceğini biliyordu.
       Cavallo, Arjantin’in ihtiyacı olan krediyi sağlayabilecek tek isimdi. Hemen göreve başladı ve “ekonomik istikrar önlemleri” paketini uygulamaya koydu. IMF’nin de kredi desteğini arkasına alan Cavallo, kısa sürede halkın sevgisini yeniden kazandı.
       “Kurtarıcı” sloganlarıyla mart ayında göreve gelen Cavallo, aslında bir enkazla karşı karşıya kaldığını çok kısa sürede anladı.
       1991’deki reform programıyla Arjantin’e saltanat yaşatan Cavallo, yeniden bu şansı yakalamayacağını artık biliyor ve kamuoyundan uzak kalmayı tercih ediyordu.
       Arjantin’in kamu borçları 132 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam borçlanma rekoru olarak ekonomi tarihine geçerken, Cavallo borçları ödeyebilmek için borç takası yapmayı önerdi. Borçların neredeyse yaroısına denk düşen kısmını iç piyasada bankalara ve halka satmayı planlayan Cavallo ilk büyük darbeyi o kendisini çok seven halktan yedi.
       
TAKAS PROGRAMI YARIDA KALDI
       Hazine’nin basacağı bonolara yeterli talep gelmeyince takas programı yarıda kaldı. İşte tam da, bu noktada Cavallo’ya ikinci büyük darbe geldi.
       Bu kez eskiden O’nu el üstünde tutan IMF, Cavallo’ya sırtını dönüyordu. IMF yönetimi gerekli yükümlülükleri yerine getirmemekle suçladığı Arjantin’e dipsiz bir kuyu benzetmesi yaptı ve Arjantin’e vermeyi taahhüt ettiği krediyi geri çekti.
       Ama IMF tedbirliydi. Arjantin’de yaşanabilecekleri önceden tahmin eden ve Arjantin’in diğer Latin Amerika ülkelerini etkilemesinden korkan IMF, diğer latin ülkelerine destek vermeye başladı. Bu çerçevede ilk olarak Brezilya’ya 15 milyar dolarlık bir kredi paketi hazırlandı.
       
PARA ÇEKME LİMİTİ SINIRLANDIRILDI
       Bu arada 1991-1996 döneminin Süpermen’i Cavallo, Arjantin’de sürekli artan devalüasyon söylentilerinin önüne bir set çekebilmek için, bankalardan para çekme limitini haftada 250 peso ile sınırlandırdı.
       Cavallo, böylece peso karşılığı sürekli dolar alan halkı durdumayı planlıyordu. Bu son hareketiyle halkı iyice karşısına alan Cavallo, daha bir ay öncesine kadar ülkeyi kurtarmak için sürdürdüğü yoğun çalışma temposundan dolayı,”daha çok yiyip daha az yürümek zorunda kaldığından” yakınıyor ve en çok da “eşiyle birlikte tangoya gidecek vakit bulduğu günleri özlediğini” söylüyordu.
       El üstünde geldiği görevinden ıslıklarla ayrılan 55 yaşındaki eski süpermen, istifası sonrasında artık birçok şey için zaman bulabilecek. Ama Arjantin kendisi için ağlamayı sürdürürken.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları