Home page
Haber Menüsü


Hyundai yatırımını büyütüyor
Güney Koreli oto üreticisi Hyundai, Türkiye yatırımını büyütme kararı aldı. Bu karar 6 bin kişinin daha istihdama katılmasına olanak sağlayacak.
İstanbul
AA
7 Aralık— İzmit fabrikasında 52 milyon dolarlık yatırımla kurulacak ek tesiste yeni model araç ve motor üretilecek.

   
 
       
   
MSNBC News Otomotivciler KDV'yle umutlandı
MSNBC News Otomotiv ihracatı rekora gidiyor
MSNBC News Otomotivde belirsizlik hakim
MSNBC News Otomotiv sektörü zor günler yaşıyor
MSNBC News Otomotivde sıra fiyat artışında...
MSNBC News 'Otomotiv vergi reformuyla canlanır'
MSNBC News Aybar: Otomotivde 2002 kritik yıl
MSNBC News Otomotivde üretim planları aksadı
MSNBC News Otomotiv ihracatı 9 ayda rekor kırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hyundai Türkiye yatırımını büyütüyor. Hyundai Assan’ın İzmit fabrikası alanında 2002 yılında 52 milyon dolarlık yatırımla kurulacak ek tesiste, yeni model araç ve motor üretilecek.
       
6 BİN KİŞİYE İSTİHDAM ALANI
       İzmit fabrikasında ek tesis kurma kararı alan Hyundai Assan, yapacağı 52 milyon dolarlık ek yatırımla, bin kişiye direkt, 5 bin kişiye ise yan sanayiide ek istihdam yaratacak. Yatırım, İzmit fabrikası alanında 2002 yılının ocak ayında kurulacak ek tesis sayesinde yapılacak.
       
İHRACAT ÜSSÜ OLACAK
       Tesislerde üretilecek araç ve motorların yaklaşık yüzde 70’inin avrupa ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu, Rusya, Afrika ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerine ihraç edilecek. tesislerde 2003 yılı için ilk etapta 60 bin adetlik üretim programlandı.
       Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, düzenlediği basın toplantısında, Türk tüketicisinin dünyadaki en son teknolojiye ulaşabileceği ürünleri yapacak tesisleri kurmuşken, Türkiye’ye yapılan ithalatın toplam pazarda yüzde 60 seviyelerine ulaşmasına hiçbir anlam veremediklerini vurguladı.
       Türk tüketicisinden beklentilerinin yerli sanayinin ürettiği ürünleri tercih etmeleri olduğunu belirten Kibar, “Yeniliği, teknolojiyi, kaliteyi tüketicilerin kullanımına sunuyoruz. Aksi takdirde, uluslararası yardım kuruluşlarının kapılarını daha çok aşındırırız” dedi.
       
ÜRETİCİ KONUMU GÜÇLENECEK
       Hyundai Assan Başkanı Ali Kibar, kriz ortamında böyle büyük bir yatırım kararı almalarının Hyundai markasının Türkiye otomotiv pazarındaki “gerçek üretici” konumunu daha da güçlendireceğine inandıklarını dile getirdi.
       “Bunun tek sebebi ülkemize olan inancımız ve bağlılığımızdır” diyen Kibar, bu yatırımla Hyundai Assan’ın üretiminin artacağını ve tesislerde üretilecek araç ve motorların yaklaşık yüzde 70’inin Avrupa ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu, Rusya, Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne ihraç edileceğini bildirdi.
       Kibar, kurumun kısa sürede 400 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı hedeflediğini ve 2002 yılı başında kurulacak tesisin aynı yılın Kasım ayında üretime başlamasının planlandığını bildirdi. “Bu ülke için seve seve”, “Hyundai Türkiye’ye güveniyor, geleceğine inanıyor”, “Bu yatırım Türkiye için” yazılarının bulunduğu flamalarla süslenen salonda konuşan Kibar, sektörel değerlendirmelerde bulundu.
       
2001 KÖTÜ BİR YIL OLDU
       Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, şunları kaydetti:
       “2001 yılı ekonomimiz için hayli kötü bir yıl olmuştur. Kriz sebebiyle otomotiv pazarı 2000 yılına göre yaklaşık yüzde 75 oranında daralmıştır. Binek otomobil pazarı 464 bin adet seviyesindeyken bu yılı ancak 120 bin adetle, hafif ticari araç pazarı ise geçen yıl 153 bin adet seviyesindeyken bu yılı ancak 55 bin adetle kapatabilecektir. Türkiye’de otomotiv alanında faaliyet gösteren tüm üretici ve distribütör firmalar iç pazar satışlarından büyük zarar etmişlerdir. Kriz dolayısıyla ana sanayiyle birlikte yan sanayi de zarar uğramıştır. Firmamız kriz döneminde yaklaşık yüzde 10 kapasiteyle çalışmıştır.”
       Bu olumsuzlukları ihracat ile aşmaya çalışan sektörün 11 Eylül sonrasındaki global daralmadan da etkilendiğini vurgulayan Ali Kibar, Türkiye’de yaşanan kriz ortamının hem yerli hem yabancı yatırımcıların bütün yatırım planlarını ertelemelerine ya da iptal etmelerine sebep olduğunu bildirdi. Tüm olumsuz koşullara karşın kendilerinin ve ortaklarının Türkiye’ye duydukları güven ve Türkiye’nin geleceğine olan inançlarını her koşulda göstermeyi istediklerini anlatan Kibar, “Bu yeni yatırım ihracata yönelik ve Türkiye’ye döviz kazandırıcı bir yatırımdır” dedi.
       2002 yılı sonundan itibaren faaliyete geçecek tesisle ilgili tüm anlaşmaların imzalandığını kaydeden Kibar, tesislerde yerlilik oranının yüzde 70’lerin üzerine çıkarılmasının planlandığını vurguladı.
       
YENİ TESİS
       Yeni kurulacak ek tesisin, Starex model ticari araçların üretim hatlarının yanı sıra hem binek hem de hafif ticari araçlar için hizmet verecek olan pres motor fabrikasını kapsayacağı, aynı zamanda fabrikada hali hazırda mevcut olan Accent binek ve H-100 hafif ticari araç üretiminin de devam edeceği belirtildi.
       Benzinli ve dizel motor versiyonlarının üretileceği motor fabrikasında ayrıca dünyadaki en yeni teknoloji olan Common Rail sistemli dizel motorların da üretileceği ve bu yatırımla Hyundai Assan tesislerinin Starex ürünlerinin bölgedeki tek üretim merkezi olacağı kaydedildi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları