Home page
Haber Menüsü


Dünya Bankası: Kamuda acilen yeniden yapılanmaya gidilmeli
Dünya Bankası’nın 10 Aralık’ta bir konferansta açıklayacağı ‘Türkiye’de kamu harcamaları’ konulu raporunda kamu maliyesinde acilen yeniden yapılanma çağrısı yapıldı.
Ahmet Ergen / Ankara
CNBC-E
7 Aralık— Dünya Bankası, Türkiye’de mali yönetimin zayıf olduğunu, kamu harcama yönetiminin ise önemli yapısal zayıflıklar içerdiğini tespit ederek, genel devlet organizasyonunun tüm kuruluşları kapsayacak şekilde acil olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Dünya Bankası da çekidüzen istiyor
MSNBC News Dünya Bankası: Yastıkaltı sisteme
MSNBC News Bankalara sermaye kredisi Dünya Bankası'ndan gelecek
MSNBC News DB'nın yoksulluk kredisi imzalandı
MSNBC News DB: Türkiye'nin sorunu bürokrasi
MSNBC News Yolsuzlukla mücadele eylem planı 'onay' bekliyor
MSNBC News Yatırıma temel engel yolsuzluk
MSNBC News TÜSİAD: Yolsuzluk zirveye çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünya Bankası, koalisyon ortaklıklarında, mali disiplini sağlayacak ve sürdürecek irade eksikliğinin belirebileceğine işaret ederek, hükümet ortaklarının “bağlayıcı bir anlaşma yapmasının şart olduğunu” vurguladı.
       Dünya Bankası’nın hazırladığı “Kamu Harcamaları ve Kurumsal Yapının Değerlendirilmesi” raporunun ayrıntıları belli oldu. 10 Aralık Pazartesi günü düzenlenecek uluslararası konferansta açıklanacak raporda, ekonomik krizin köklerinin, devletin karar mekanizmalarındaki zaafiyette yattığı belirtildi. Aynı zaafiyetin kamu harcamalarının yönetilmesi ve kaynakların kullanımı konusunda da mevcut olduğu tespiti raporda yer aldı.
       
MALİ YÖNETİM ZAYIF
       Türkiye’de mali yönetimin zayıf olduğu vurgulanan raporda, son on yılın bütçe açıkları ve enflasyon oranlarının bu iddiaya en bariz kanıt olarak gösterildi.
       Raporda, bu konudaki temel sorun, “Mali harcamaların tamamının hükümet tarafından etkin bir şekilde yönetilememesi” ile ilintili gösterildi.
       Raporda, yer alan sorunlar, ana başlıklarıyla, “stratejik karar almanın ihmal edildiği, politika ve planların bütçe ile bağlantısının kurulamadığı”, “bütçe uygulaması üzerinde aşırı kontrol olduğu” ve “bu kontrolün israf ve verimsizliği önlemede yetersiz kaldığı” şeklinde sıralandı.
       Rapordaki önemli bir tespite göre, aşırı kontroller, kuruluşları bütçe dışı finansman imkanı aramaya zorluyor.
       
MUHASEBE KANUNU DEĞİŞMELİ
       Raporda eleştirilen diğer konular Devlet Muhasebe Kanunu ve satın alma sistemi oldu. Dünya Bankası, 1927 yılında yürürlüğe giren Devlet Muhasebe Kanunu’nun yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
       Raporda, mevcut satın alma usullerinin ise israfa yol açtığı ve kamu sektörü sözleşmeleri yoluyla usulsüzlüklere fırsat tanıdığı kaydedildi.
       
FAİZ ÖDEMESİNE TEDBİR ÇAĞRISI
       Raporda, Türkiye’nin OECD ülkelerine göre faiz harcamaları ve ücret ödemelerinin Gayrısafi Milli Hasıla’ya oranı bakımından oldukça yüksek oranlı ödemeler yaptığı da belirlendi.
       Açık finansmanın tehlikeli boyutlara ulaştığı tespiti yapılarak, bunun sorumlusu olarak kamu harcamaları ve koşullu yükümlülükler gösterildi.
       Ciddi tedbirler alınmadığı takdirde, sorunların giderek ağırlaşacağı ve hükümetin enflasyonu kontrol altına alma ve reel faiz oranlarını düşürme konusundaki seçeneklerinin azalacağına dikkat çekildi.
       
POLİTİK İRADENİN EKSİKLİĞİ RİSK
       Raporda, “Mali Yönetimin Güçlendirilmesi” başlığı altında, mali disiplinin zayıflamasına yol açan teknik ve politik sorunlardan bahsedildi. Koalisyon hükümetinin varlığının, mali disiplini sağlayacak ve sürdürecek politik iradenin eksik olma riskini doğurduğu vurgulanırken, bu riski artıracak bölünmelerden kaçınmak için “ortaklar arasında bir vizyon oluşturulması” ve “bağlayıcı bir anlaşma” yapılmasının şart olduğu belirtildi.
       
ÖNLEM ÖNERİLERİ
       Bütçenin kapsamının, genel gider ve gelirlerin tümü kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği belirtilirken, alınması gereken önlemlerden bazıları şöyle sıralandı:
* Devlet kuruluşlarının net ve aynı temele dayalı sınıflandırılması da dahil olmak üzere genel devlet organizasyon şemasının acil olarak gözden geçirilmesi gerekir.
* Tüm bütçe ve bütçe dışı fonların kaldırılması.
* Döner sermayeli kuruluşlara ait gelirlerin bütçe planlaması içine alınması.
* Bazı kamu gelirlerinin belirli amaçlar için kullanılması uygulamasının aşamalı olarak kaldırılması.
* Bütçe kapsamının, yarı mali operasyonların maliyetlerini içerecek şekilde genişletilmesi.
* Hazine garantileri gibi koşullu yükümlülüklerin değerinin bütçe sunumunda not olarak belirtilmesi gerekir.
       Sayıştay’ın yetkisinin tüm devleti kapsaması gerektiği de belirtilen raporda, 2002 ve 2003 yıllarını kapsayan eylem takvimine de yer verildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları