Home page
Haber Menüsü


DB’nın yoksulluk kredisi imzalandı
Dünya Bankası, Türkiye’ye yönelik 500 milyon dolarlık sosyal yardım kredisine ilişkin anlaşmalar bugün ankara’da Dünya Bankascı Temsilcisi Chibber ve Hazine Müsteşarı Öztrak’ın katılımıyla imzalandı.
Ankara
AA
14 Eylül— Dünya Bankası, Sosyal Riskin azaltılması (SRMP) projesi kapsamında Türkiye’ye yönelik 500 milyon dolarlık krediyi onayladı. Krediye ilişkin anlaşmalar bugün Ankara’da imzalandı. Krediyle, ilk aşamada yoksul ailelere 100 miyon dolarlık yardım yapılacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İmza töreninde konuşan Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dünya Bankası’ndan geçtiğimiz Temmuz ayından bugüne kadar 2. 8 milyar dolar kredi aldıklarını vurgulayarak, böyle bir projeye katkıda bulundukları için teşekkür etti. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber ise, bir çok yerden destek gören projenin biran önce hayata geçirilmesini beklediklerini dile getirdi. İmza törenine ayrıca, Devlet Bakanları Kemal Derviş ve Hasan Gemici ile Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Shigeo Takenaka da katıldı.
       Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, törende yaptığı Sosyal Riskin Azaltılması projesinin (SRMP), Türkiye’nin ekonomik programının desteklenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
       Chhibber, krediye ilişkin anlaşmaların imza töreninde yaptığı konuşmada, Dünya Bankası’nın İcra Direktörleri Kurulu’nun dün Washington’da yaptığı toplantıya video konferans ile katıldığını, bu toplantıda İcra Direktörleri’nin hepsinin Türkiye’ye büyük destek verdiğini bildirdi.
       
BAŞKAN WOLFENSHON DA DESTEKLİYOR
       Chhibber ayrıca, Dünya Bankası Başkanı Başkanı James Wolfensohn’un da bu projeyi desteklediğini ve projenin onaylanmasından dolayı memnuniyetini aktardığını kaydetti. Chhibber, bu projenin Japon hükümetinin desteği olmaksızın uygulaya sokulmasının zor olduğunu anlatırken, Japonya’nın da önemli bir hibe yardımında bulunduğunu söyledi.
       Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu çerçevesinde Devlet Bakanı Hasan Gemici ile işbirliği içinde bulunduklarını belirten Chhibber, bu projeyle, işbirliğinin başarılı bir şekilde devam edeceğini ümit ettiğini ifade etti.
       Projenin imzalanmasıyla ilk aşamanın geçildiğini belirten Chhibber, projenin uygulanmasının da kısmen başladığını, bundan sonra önemli olanın projenin uygulanması olduğunu vurguladı.
       
ÖZTRAK: 2.8 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ise, Dünya Bankası ile uygulanmakta olan ve 2001-2003 yıllarını kapsayan ülke yardım stratejisi çerçevesinde, geçen yılın Temmuz ayından bu yana Banka’dan sağlanan mali desteğin, 2 milyar 840 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
       ABD’de gerçekleşen esef verici terörist saldırılar ve yaşanan insanlık trajedisinden duyduğu derin üzüntüyü belirten Öztrak, “ABD halkına, kayıplarından ötürü başsağlığı diliyorum” dedi.
       Bu arada yeni ekonomik programı son derece kararlı şekilde uygulamakta olduklarına işaret eden Öztrak, program çerçevesinde en temel sorumluluklardan birinin, “ekonomik sıkıntı yaşamakta olan kesimlere ulaşarak, bu kesimlerin yaşadığı zorlukları hafifletecek her türlü önlemi, en acil şekilde hayata geçirmek olduğunu” söyledi.
       
PROJENİN TEMEL HEDEFLERİ
       Müsteşar Öztrak, projenin temel hedeflerini ise “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların, korumasız ve gelir düzeyi düşük kesimler üzerindeki olumsuz etkilerini acil olarak azaltmanın yanı sıra sosyal koruma ve sosyal yardım sisteminin güçlendirilmesi” olarak sıraladı.
       Öztrak, bu kapsamda söz konusu projeyle gelir yaratıcı faaliyetler ve istihdama yönelik eğitim programları gibi bir takım araçlarla, Türk insanının orta vadede istihdam imkanlarını arttırmak ve düzenli bir gelire kavuşmasının amaçlandığını vurguladı.
       Japonya’nın hibe katkısına da değinen Öztrak, Japon hükümetine de sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
       Japonya’nın 130’dan fazla ülkede gerçekleştirilen yaklaşık 2,250 teknik yardım faaliyetine katkıda bulunduğunu ifade eden Öztrak, Türkiye’nin de bu fonlar çerçevesinde Japonya’da 40 milyon doların üzerinde Japonya’dan hibe aldığını kaydetti.
       
JAPONYA BÜYÜKELÇİSİ: ORTALAMANIN ALTI
       Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Shigeo Takaneka da, Türkiye’nin Kasım ve Şubat aylarındaki ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini, birçok kişinin ortalama gelirin altına düştüğünü, bu nedenle krizden etkilenen sosyal grupların desteklenmesinin önemli olduğunu söyledi.
       Takaneka, Türkiye’ye 580 bin dolar tutarında hibe sağladıklarını hatırlatırken, bu projeyle Türkiye’nin sosyal destekli ekonomik reformunu daha iyi gerçekleştirebileceğini ümit ettiğini belirtti. Takaneka, Japon hükümetinin yeniden yapılanma çerçevesinde bakanlık sayısını 20’den 12’ye indirdiğini, ekonomik koşullara göre yeniden yapılanmayı sürdürdüklerini hatırlatırken, Türkiye’nin de aynı çaba içinde olduğunu ve yapılan çalışmalarla başarıyı hak ettiğini kaydetti.
       Büyükelçi Takaneka, Türkiye’ye 580 bin dolar tutarında hibe sağladıklarını hatırlatırken, bu projeyle Türkiye’nin sosyal destekli ekonomik reformunu daha iyi gerçekleştirebileceğini ümit ettiğini belirtti.
       Söz konusu kredi, Ekonomik Programın uygulamalarından olumsuz etkilenebilecek düşük gelirli kesimlere, sosyal açılardan destek sağlamaya dönük kullandırılacak.
       
EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA YAPILDI
       Krediye ilişkin açıklamalar, Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı tarafından eş zamanlı yapıldı. Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, SRMP’nin hazırlık çalışmalarında kullanılmak üzere, Japon Hükümeti tarafından Dünya Bankası aracılığıyla 580 bin dolar tutarında hibe sağlanmasına ilişkin anlaşmanın da, 13 Ağustos 2001 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
       Hibe’nin, sosyal yardım politikasının geliştirilmesi, yoksulluğun izlenmesine yönelik bir sistemin oluşturulması da dahil olmak üzere, sosyal yardım alanında kurumsal yapının güçlendirilmesine dönük, SRMP’nin hazırlıkları kapsamında kullanılmaya başlandığı, hibe yönetiminin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu (SYDTF) ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa gerçekleştirilmekte olduğu vurgulandı.
       
KREDİNİN KULLANILACAĞI ALANLAR
       Hazine açıklamasında, Sosyal Riskin azaltılması proje kapsamında Dünya Bankası’ndan 500 milyon ABD doları tutarında kredi sağlanmasına ilişkin çalışmaların da tamamlandığı vurgulanırken, bu desteğin ana faaliyet alanları şöyle:
* Yoksul ailelere, SYDTF aracılığı ile yapılacak 100 milyon dolar tutarındaki hızlı kullanım bölümü.
* SYDTF ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nün güçlendirilmesi.
* Nüfusun en yoksul bölümü için çoçukların okula devam etmesi ve temel sağlık hizmetlerinden yararlanması koşuluna bağlanan şartlı nakit transferleri.
* Yoksullara yönelik gelir ve istihdam yaratan alt projeler oluşturulması.
* İş eğitimleri ve SHÇEK’in halk merkezleri ağının geliştirilmesine yönelik yerel insiyatiflerin oluşturulması.
* Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı’nın kurumsal gelişimi ile yoksul kesimlere yönelik veri tabanı oluşturulması.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları