Home page
Haber Menüsü


Taliban’dan Özbek sınırına yığınak
 
Afganistan’daki yönetim, ABD’ye yardım ettiği takdirde Özbekistan’a saldırma tehdidinde bulundu.  

 
İslamabad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
7 Ekim—  Afganistan’daki Taliban yönetimi, Özbekistan sınırına 8 bin kişilik ekstra güç yerleştirmekte olduklarını açıkladı. Afgan İslami Haber Ajansı, kimliğini açıklamadığı Taliban Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, sınır boyunca varolan binlerce kişilik güce rağmen, ABD’nin Özbekistan’a asker konuşlandırması üzerine takviye birliklere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Bu arada, Independent gazetesi, Kabil’e yönelik kapsamlı bir harekata hazırlanan Kuzey İttifakı’nın başkentin kuzeyinde yeni bir havaalanı inşa etmeye başladığını öne sürdü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Afgan İslami Haber Ajansı’na konuşan bir Taliban sözcüsü, ABD’ye bir kez daha gözdağı verdi. Amerikalılara hiçbir zaman boyun eğilmeyeceğini söyleyen Taliban sözcüsü, sonuna kadar savaşacaklarını vurguladı.
       Şeriat’ın Sesi Radyosu’nun haberine göre de Taliban yetkilileri, Özbek sınırı yakınındaki Hayraton kentinde yaptıkları konuşmada, sınırdan herhangi bir saldırı düzenlenmesi durumunda Özbekistan’a saldıracaklarını söylediler.


       Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, önceki gün, sadece insani amaçlı ve kurtarma operasyonlarında kullanmak şartıyla, Amerikan kargo uçakları, helikopterleri ve askerleri için bir havaalanı tahsis ettiklerini açıklamıştı.
  YÜZYILIN YENİ SAVAŞI
Bush: Zaman doluyor
Özbekistan'a tehdit
'Ladin savaşsız yakalanır'
Taliban uçaksavar ateşi açtı
Almanya asker gönderebilir
Ankara muhalifleri eğitecek
'Harekat yerine diplomasi'
Gürel Pakistan'da
Gürcistan destek verecek
Blair destek tazeledi
ABD konuşlanmaya başlıyor
Kerimov, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’le yaptığı görüşmenin ardından, ‘Topraklarımızın Afganistan’a düzenlenecek bir kara operasyonunda kullanılmasını istemiyoruz. Özbekistan üzerinden hava harekatı yapılmasına da karşıyız’ demişti.
       Kerimov, ileride terörist güçlerle karşı karşıya kalmayacaklarına dair bir güvenceleri olmadığını da vurgulamıştı.
       
ABD ASKERLERİ GELDİ
ABD'ye ait C4 uçağı Taşkent havaalanına indi.

       Öte yandan ABD, 10. Dağ Komando Tümeni’nden bin askeri Özbekistan’a gönderdi. Bölgedeki basın mensupları, Özbekistan’a ilk Amerikan kargo uçakları ve askerlerinin dün gece gelmeye başladığını bildirdiler. Özbekistan’ın konumu, Afganistan’a yapılması olası bir operasyon için ideal nitelikte. Washington’daki gözlemciler, Özbekistan’ın ABD’ye askeri amaçlı üs vermemesinin askeri yetkililer için önemli bir sorun oluşturduğunu vurguluyorlar. Fakat Özbekistan’ın ‘insani amaçlı operasyon’ tanımının genişletilebileceğine de dikkat çekiliyor.
       
KUZEY İTTİFAKI’NA YENİ HAVAALANI


       ABD, Afganistan çevresindeki askeri yığınağını arttırken, Taliban muhalifi Kuzey İttifakı da Kabil’e yapacağı saldırı için hazırlıklarını sürdürüyor. Kabil’e yönelik kapsamlı bir harekata hazırlanan Kuzey İttifakı, başkentin kuzeyinde yeni bir havaalanı inşa etmeye başladı.
       İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, Kabil’in 80 kilometre kuzeyinde yer alan Gülbahar kasabası yakınlarında yapılan havaalanı sayesinde Amerika ve müttefiklerinin, cephede savaşan birliklere destek malzemesi ulaştırmaları çok daha kolay ve hızlı olacak. İnşaatında yaklaşık 600 mühendis ve işçinin çalıştığı havaalanının pisti, ağır silahlar taşıyan kargo uçaklarının inişine uygun olarak hazırlanıyor. Pistin temellerinin atıldığını söyleyen yetkililer, bu havaalanı sayesinde ülkenin büyük bir kısmını elinde tutan taliban ile sadece yüzde 5’ini kontrol edebilen Kuzey İttifakı arasındaki stratejik dengelerin de değişeceğini belirtiyorlar.
       Independent’ın haberine göre, Gülbahar’daki havaalanının inşaası biter bitmez operasyonlarda kullanılmaya başlanacak. Hava koşullarının kötüleşmesi beklenen Afganistan’da, Kuzey İttifakı’nın bulunduğu Pençir vadisine karayoluyla ulaşımın imkansız hale geleceği düşünülürse bu havaalanı stratejik açıdan büyük önem taşıyacak.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları