Home page
Haber Menüsü


Ankara, Afgan muhalifleri eğitecek  
  Afganistan’a yönelik olası bir operasyon uzlaşma sağlamaya çalışan ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Ortadoğu gezisi kapsamında dün gece Türkiye’ye geldi.

Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   6 Ekim —  Başbakanlık’taki Rumsfeld-Ecevit görüşmesine Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da katıldı. Rumsfeld’in, Taliban’a karşı savaşan Kuzey İttifakı’na askeri eğitim talebine Ankara yeşil ışık yaktı. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Ülkesindeki terör saldırılarının ardından, Afganistan’a düzenlenmesi olası bir harekat öncesinde Ortadoğu’da destek turuna çıkan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, programında olmamasına karşın dün gece saat 20.35’te Ankara’ya geldi. Rumsfeld’i Esenboğa Havalimanı’nda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson ve diğer yetkililer karşıladı.
       
ANKARA’YA BİLGİ VERDİ
       Başbakanlık binasının önünde Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu tarafından karşılanan ABD Savunma Bakanı, saat 21.00 sıralarında Başbakan Ecevit’le bir araya geldi. Ecevit-Rumsfeld görüşmesine, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da katıldı.


       Suudi Arabistan, Umman, Mısır ve Özbekistan temaslarının ardından Türkiye’ye uğrayan Rumsfeld, Ankara’ya temasları hakkında bilgi verdi. Türkiye de görüşmeler sırasında ABD’ye tam desteğini yineledi.
       
“TÜRKİYE’NİN GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ”

       Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki ülkenin savunma bakanları ortak bir basın açıklaması yaptı. “Türkiye bizim çok değer verdiğimiz bir dostumuz ve müttefikimizdir” sözleriyle konuşmasına başlayan Rumsfeld, Türkiye’nin görüş ve tavsiyelerinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.
       
“DESTEK VERENLERLE DE SAVAŞACAĞIZ”
       11 Eylül benzeri saldırılarla başa çıkmanın yönteminin saldırılara karşı önlem almak değil, teröristlere karşı harekete geçmek olduğunun altını çizen ABD Savunma Bakanı, terör örgütlerinin yanısıra bunlara destek veren ülkelerle savaşım vermek gerektiğini söyledi.
Operasyona Türk subaylar da katılacak

“İŞBİRLİĞİNİZE İHTİYACIMIZ VAR”
       Rumsfeld, bu sürecin uzun zaman alacağını belirterek, bu nedenle özellikle Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Rumsfeld basın açıklamasını, “Türkiye’nin tam desteğine sahibiz ve bundan memnunuz. Türkiye’nin dostluğunu saygıyla ve segiyle karşılıyorum” sözleriyle tamamladı.
       
ÇAKMAKOĞLU: TAM DESTEK


       ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in ardından söz alan Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, görüşmelerde Rumsfeld ve heyetinin, Ortadoğu temasları hakkında kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Türkiye’nin ABD’ye tam destek verdiğini belirten Çakmakoğlu, “ABD’nin uluslararası boyut kazanmış olan terörle mücadelesine tam destek vermektedir ve işbirliği yapmaktadır” diye konuştu.
       
“ELİMİZDEKİ İMKANLARI SUNACAĞIZ”
       Türkiye’nin liman ve havaalanlarını ABD’nin kullanımına açtığını anımsatan Çakmakoğlu, “İstihbari bilgiler dahil finans kaynaklarının kurutulması, çeşitli militan eğitimlerinin önlenmesi konularında, Türkiye elindeki imkanlarla bu mücadelede yerini alacaktır” dedi. Çakmakoğlmu konuşmasını tamamlarken, terör mağdurlarına ve ABD halkına üzüntülerini bildirdi.
       
ECEVİT: MUHALİFLERİ EĞİTECEĞİZ

       Ancak görüşmenin can alıcı noktası Başbakan Ecevit’in açıklamalarıyla belli oldu. Başbakan, terörle mücadelede deneyimli olan Türkiye’nin, Afganistan’da Taliban yönetimine karşı savaşan Kuzey İttifakı’na askeri eğitim vereceğini açıkladı. Her ülkenin harekatta sağlayacağı katkıyı kendi belirleyeceğini söyleyen Ecevit, Amerika Birleşik Devletleri’nin tutumunu da şöyle özetledi:
       “Operasyon konusunda kararlı, müttefiklerinden beklentileri konusunda ise esnek...”
ABD askerleri Özbekistan’a gidiyor
Ortadoğu ziyareti kapsamında, Suudi Arabistan, Umman ve Mısır’da temaslarda bulunan Amerikan Savunma Bakanı, son olarak Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’la görüşmüştü.
       Özbekistan’dan Ankara’ya C-17 tipi askeri uçakla gelen Rumsfeld, Başbakanlık’taki görüşmelerinin ardından Washington’a, Adana İncirlik’teki Türk-Amerikan Ortak Savunma Tesisleri’nden gelen Boeing 757 tipi uçakla döndü.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları