Home page
Haber Menüsü


30 bin ABD askeri hazır
 
Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD’deki askeri hazırlıklar hakkında ilk kez açıklama yaptı.  

 
Washington
AA
3 Ekim—  Savunma Bakanlığı Pentagon’un yaptığı açıklamaya göre ABD, Güneybatı Asya’ya 30 bin asker, 2 uçak gemisi ve 350 uçak konuşlandırdı. Bu durumda, 11 Eylül’deki misilleme hazırlıklarını sürdüren ABD ve İngiltere’nin, Afganistan civarına konuşlandırdığı asker sayısı 50 bini geçti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün gece açıklama yaparak, “Sonsuz Özgürlük” adı verilen operasyon hazırlıkları çerçevesinde Güneybatı Asya ülkelerine 30 bin asker, 350 uçak ve bir amfibi grubu gönderildiğini açıkladı.
       İngiltere de, bölgeye 23 bin asker, 20 kadar savaş gemisi ve birkaç düzine savaş uçağı yollamış bulunuyor.
       Bölgeye 2 Amerikan uçak-gemisi, en az 150 uçak, 20 kadar savaş gemisi ve yaklaşık 20 bin asker daha sevkedilmek üzere bekliyor.
‘Orta Asya’ya piyade gönderildi’

       ABD’yi kan ve gözyaşına boğan terör saldırısının ardında olmakla suçlanan Usame bin Ladin’in bulunduğu Afganistan’a karşı girişilecek harekatta kullanılacak kuvvetlerin dökümü şöyle:
       
ABD
       Deniz-hava kuvvetleri: Carl Vinson ve Enterprise adlı iki uçakgemisi Hint Okyanusu’nda bulunuyor. 4 bin ila 5 bin askerin bulunduğu iki gemide, aralarında F/A-18 ve F-14 tipi uçakların bulunduğu yaklaşık 75 savaş uçağı görev yapıyor. Gemide elektronik parazit yapabilen EA-68 uçakları da bulunuyor. Uçakgemilerine Tomahawk füzeleri fırlatabilen denizaltıları ve fırkateynler eşlik ediyor.
  YÜZYILIN YENİ SAVAŞI
Bush: Zaman doluyor
Özbekistan'a tehdit
'Ladin savaşsız yakalanır'
Taliban uçaksavar ateşi açtı
Almanya asker gönderebilir
Ankara muhalifleri eğitecek
'Harekat yerine diplomasi'
Gürel Pakistan'da
Gürcistan destek verecek
Blair destek tazeledi
ABD konuşlanmaya başlıyor

       Theodore Roosevelt ve Kitty Hawk uçakgemileri de Hint Okyanusu’na doğru yol alıyor. İlkinde 80 uçak bulunuyor. 14 savaş gemisinden oluşan filo da Theodore Roosevelt’e eşlik ediyor.
       Kitty Hawk’da da 5 bin 500 asker ve 75 savaş uçağı bulunuyor. Gemiye beş gemiden oluşan filo eşlik ediyor. Eşlik gemileri arasında 40 bin tonluk Essex çıkarma gemisi de bulunuyor.
       Hava ve Kara Kuvvetleri: 2 bin 200 deniz komandosu 20 Eylül’de ABD’den bölgeye gitti. Yüz kadar savaş uçağı da gizli tutulan yerlere konuşlandırıldı.
ABD, NATO’dan yardım istedi


       Pentagon’dan alınan bilgiye göre, bu uçaklar arasında B-52 ve B-1 bombardıman uçaklarının yanı sıra AWACS, RC-135 gibi istihbarat-gözetleme uçakları da bulunuyor. Bunların, Körfez Savaşı’ndaki gibi Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia adasında konuşlandırıldığı sanılıyor.
       Pentagon doğrulamamakla birlikte, gözlemciler ABD’nin Afganistan’ın komşusu Özbekistan’a başta keşif uçakları olmak üzere çok sayıda savaş uçağı gönderdiğini düşünüyorlar.
       “Sonsuz Özgürlük” için Afganistan civarına gönderilen bu mekanizmanın yanı sıra ABD Körfez Savaşı’ndan bu yana bölgede 20 bin asker ve 175 savaş uçağı bulunduruyor.
       Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn’de Amerikan jetleri görev yapıyor.
       
İNGİLTERE
       Kara, hava ve deniz kuvvetlerine ait 23 bin kadar asker Umman’da tatbikata katılıyor. Londra, bu askerlerin gerekirse Afganistan’a karşı kullanılabileceğini bildirdi.
       Deniz kuvvetleri: İllustrious uçakgemisi, Körfez’deki amiral gemisi konumuna sahip. Gemide 15 Harrier ve Sea Harrier avcı-bombardıman uçağı bulunuyor.
       İngiliz donanması bölgede ayrıca, Ocean ve Fearless adlı taarruz gemilerine, Sea King, Chinook, Puma ve Lynx helikopterlerine, Southampton ve Nottnigham fırkateynlerine, beş mayın tarama gemisine, dört korvete ve bir düzine lojistik destek gemisine sahip bulunuyor.
       İkisi Tomahawk füzeleriyle donatılmış üç nükleer denizaltı da, bu armadayı tamamlıyor. İngiltere, 1982 yılındaki Falkland savaşından bu yana en güçlü donanmayı oluşturmuş bulunuyor.
       Hava kuvvetleri: İngilizlerin, İllustrious’takilerden başka Kuveyt, Suudi Arabistan ve Türkiye’de değişik tipte 18 uçağı görev yapıyor. Umman’da da tatbikat çerçevesinde bir düzine Tornado uçağı var.
       Kara kuvvetleri: Umman’da 10 bin kadar seçkin asker ve Challenger tankları bulunuyor. Aynı bölgede 3 bin kadar deniz komandosu ve SAS ile SBS komandoları görev yapıyor.
       İngilizlerin, Kıbrıs rum kesiminde de iki üssü ve 3 bin 300 askerle çok sayıda helikopteri bulunuyor.
       
DİĞER ÜLKELER
* Avustralya, 30 Eylül’de Körfez’e bir savaş gemisi yolladığını ve geminin Afganistan operasyonunda kullanılabileceğini açıkladı. Savunma Bakanlığı da, özel birliklerinin Afganistan’da gizli operasyonlara katılabileceğini belirtti.
* Afganistan’daki Kuzey İttifakı, 15 bin adamını ABD’nin hizmetine sunabileceğini açıkladı.
* Fransa, özel kuvvetleri ve Lejyonerleriyle, Almanya KVK komandolarıyla operasyona katılabilecek, ancak bunlar henüz resmen doğrulanmadı.
* İtalya, ABD’ye desteğini bildirdi, harekata katılabileceğini bildirdi.
* Rusya, ABD’ye hava koridoru açtı, ancak insani amaç şartını koştu.
* Orta Asya ülkeleri, hava sahalarını ABD’ye açtılar.
* Afganistan’a uzak Türkiye, İsrail, Yunanistan ve Ukrayna gibi ülkeler de aynı öneride bulundular.
* Japonya ABD’ye destek için bölgeye ikmal gemisi ve üç refakat gemisi yollayacak. Güney Kore de lojistik desteğe hazır olduğunu bildirdi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları