Home page
Haber Menüsü


BBC'ye göre Molla Ömer'in varolan tek fotoğrafı
Yüzü olmayan adam
Taliban yönetiminin lideri Molla Muhammed Ömer, fotoğrafının çekilmesine ya da kameralarla görüntülenmesine izin vermiyor.
NTV-MSNBC
    19 Eylül—  Birkaç ay önce, Pakistanlı bir gazeteciyle yapmayı kabul ettiği ilk röportajında, Molla Ömer, hayatı boyunca Afganistan’ın yarısının yok edildiğini gördüğünü ve Usame bin Ladin’i teslim etmektense diğer yarısının da yokedildiğini görmeye hazır olduğunu söyledi. Şimdi, bu demecin test edilme zamanı...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Molla Ömer, Kandahar’da bulunan ve Usame bin Ladin tarafından yapıldığı bildirilen geniş evinden çok nadir ayrılıyor. Şu anda 40’lı yaşlarının başında olan Molla Ömer, röportaj tekliflerine sıcak
  YÜZYILIN YENİ SAVAŞI
Bush: Zaman doluyor
Özbekistan'a tehdit
'Ladin savaşsız yakalanır'
Taliban uçaksavar ateşi açtı
Almanya asker gönderebilir
Ankara muhalifleri eğitecek
'Harekat yerine diplomasi'
Gürel Pakistan'da
Gürcistan destek verecek
Blair destek tazeledi
ABD konuşlanmaya başlıyor
bakmıyor. Hiç bir Batılı gazeteci, şu ana kadar Molla Ömer’le tanışamadı. Ömer’in geçtiğimiz yıllar içerisinde Müslüman olmayan sadece iki kişiyle görüştüğü belirtiliyor. Bu kişilerden biri Birleşmiş Milletler’in Afganistan Özel Temsilcisi (1998’te), diğeri ise Çin’in Pakistan Büyükelçisi Lu Shulin (2000’de). Taliban lideri, ülkesinin dış dünyayla bağlantısını tamamen Dışişleri Bakanı Vekil Ahmed Mütevekkil’e bırakıyor.
       Bir çok Afgan’a göre, Molla Ömer sadece bir isim; ama onunla tanışanlar, siyah türbanı, sakalı ve Afganistan’ı işgal eden Sovyet güçleriyle savaşırken şarapnel saplanarak kapanan tek gözü ile etkileyici bir görüntüsü olduğunu anlatıyor.
       Bununla birlikte, Molla Ömer’in her söylediği, Taliban Afganistanı’nda yasa olarak geçiyor. Ömer’e meydan okumak kavramı ise bilinmiyor.
       
İNANANLARIN KUMANDANI
MSNBC'ye göre Molla Ömer'in yıllar önce çekilen ender resimlerinden biri
       Sovyet kuvvetlerinin geri çekilmesinin hemen ardından Molla Ömer,Afganistan’ın militarizme ve kanunsuzluğa gidişi olarak gördüğü şeyin üstesinden gelmek için Taliban’ı yarattı. Böylece, ‘İnananların Kumandanı’, Taliban’ı 1990’ların başında kurdu ve Afgan halkının ruhani yol göstericisi oldu.
       Askerleri, Afganistan’daki ve sınırın ötesindeki Pakistan’da kurulmuş Afgan mülteci kamplarındaki Kuran okullarından geliyor. İnançla motive olan bu askerler, ülkede rüzgar gibi esiyor.


       1996’da Kabil’e son saldırıdan önce Molla Ömer, Kandahar’daki büyük camiye girdi ve bir zamanlar Hazreti Muhammed tarafından taşınan kutsal bir bezi çıkarıp salladı. Askerlerinden coşkulu yanıt bulan Ömer’in ‘ilahi kader’ dediği Kabil’in alınması birkaç gün içinde gerçekleşti.
       
KUSURSUZ İSLAM DEVLETİ
       Ülkenin yaklaşık % 95’ini Taliban’ın kontrolü altına alan Ömer, kendisini Emir-el Mümin yani ‘İnananların lideri’ olarak ilan etti ve Afganistan’ı dünyanın en kusursuz İslami devleti haline getirmeyi hedef olarak belirledi. Bu hedefe doğru yol alırken de dış dünyanın ilgisini de pek dikkate almadı.
       İnsanların halkın önünde infaz edilmesi ve uzuvlarının kesilmesi çok yaygın olarak gerçekleşiyor. Ayrıca, Taliban’ın kadınlara karşı olan tutumu, birçok kez uluslararası toplumun suçlamalarına hedef oldu. Kapanmaya zorlanan Afgan kadınları, okula gitmek veya çalışmaktan menedildi.

       Zina yapmaktan suçlu bulunan kadınlar, ölene kadar taşlanıyorlar. Taliban yönetiminde, eşcinseller tuğla duvarları altında eziliyor, hırsızların elleri kesiliyor ve katiller halkın önünde kurbanın yakınları tarafından infaz ediliyor. Molla Ömer’in en son fetvaları arasında, başka bir dine geçen kimsenin ölüm cezasına çarptırılmasının yanısıra ülkenin Buda heykellerinin yıkılması da bulunuyor.
       Molla Ömer, bu yılın başında Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere dünya kamuoyunun, Bamiyan şehri yakınındaki dağlara oyulmuş iki Buda heykelini yok etmeme baskısına direndi ve dünya mirası olarak kabul edilen heykelleri havaya uçurdu.
       Pek çok Afgan, İslam’ın bu katı yorumuna katılmasa da, bazıları şu anda kontrol ettikleri bölgeye getirdikleri göreli barış karşılığında Taliban’ın aşırılıklarına katlanmayı göze alıyor.
       
LADİN-ÖMER BAĞLANTISI
       ABD’deki terörist saldırıların bir numaralı zanlısı olarak gösterilen Usame bin Ladin ile kendisini ‘misafir’ eden Taliban lideri Molla Ömer arasında çok sıkı bağlar var. Bin Ladin’in Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinde kullanılan finansmanın tamamını ya da en azından bir bölümünü sağladığına inanılıyor.
       Kimi iddialara göre, iki isim arasındaki bağlar daha da ileri gidiyor. Molla Ömer’in, Suudi asıllı terörist Usame Bin Ladin’in en büyük kızıyla evlendiği ve hatta Ladin’in de Molla Ömer’in kızlarından birini kendisine dördüncü eş olarak aldığı sanılıyor.
       Bir kaç ay önce, Pakistanlı bir gazeteciyle yapılan ilk röportajında Molla Ömer, hayatı boyunca Afganistan’ın yarısının yok edildiğini gördüğünü ve Usame bin Ladin’i teslim etmektense diğer yarısının da yokedildiğini görmeye hazır olduğunu söyledi. Şimdi ise, bu demecin test edilme zamanı...
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları