Home page
Haber Menüsü


BP Başkanı Sir John Browne
Sir John Browne
BP: Bakü-Ceyhan 2004’te faaliyette
British Petroleum Başkanı Sir John Browne, Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanacak olan Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesini desteklediklerini ve hattın 2004 yılının sonuna kadar tamamlanmış ve faaliyete geçmiş olacağını açıkladı.
Mehmet Binay/İstanbul
NTV
    22 Haziran—  British Petroleum Başkanı Sir John Browne, Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanacak olan Bakü-ceyhan petrol boru hattı projesini desteklediklerini ve hattın 2004 yılının sonuna kadar tamamlanmış ve faaliyete geçmiş olacağını açıkladı. Sir Browne, NTV’yle yaptığı söyleşide, Azeri gazının taşınmasıyla ilgili Şahdeniz projesinde herhangi bir gecikme olmayacağını da belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News ENI: Mavi Akım gazı Mart sonunda gelecek
MSNBC News BP'den Bakü-Ceyhan'a destek
MSNBC News "Önceliğimiz Şah Deniz gazı"
MSNBC News Bakü-Ceyhan'a ENI'den destek
MSNBC News 'Rus petrolünün geçişi tehlikeli'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mehmet Binay’ın Sir John Browne’la yaptığı söyleşinin ayrıntıları şöyle:
       
       —Mehmet Binay: Hayatınızın önemli bölümünü BP’de görev yaparak geçirdiniz. 1995’te BP’nin yönetimine geldikten sonra iki önemli kazanç elde ettiniz. Amaco ve Arco şirketleri... Bu şirketleri alarak BP’yi Amerikanlaştırmakla suçlandınız. Bunu niye yaptınız?

       Sir John Browne: Çünkü bunu yaparken, büyük ölçüde ekonomi sağlamaya çalıştık. Ve teknik bilgiyi bütün dünyaya dağıtmaya çalıştık. Bu satın almayı gerçekleştirdiğimizde, petrolün varili 10 dolardı, bugün 30 dolar. Bu çok önemli bir andı bizim için. BP, İran’a karşı uygulanan yaptırımları destekliyor. Saygı duyuyor. Ve bunu yaparken de, Milsa adı verilen İran karşı bulunan yaptırımlar anlaşmasına saygı duyuyordu. Ve bunlar eklenmemesine rağmen yasa olarak.
       —Siz, bunu yaparken Total, Shell gibi şirketle, İran’a yatırım yapıyorlardı. 4 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Ve Amerika tarafından bu konuda yaptırılamadılar. Sizin politikanız ne bu konuda?
       İran’a geleceğiz. İran’la görüşmelere başladık. Üç ayrı proje için anlaşma, görüşme yapıyoruz. Bunlar tamamlandığında ve başarılı olduğunda, çünkü hakikaten büyük bir rekabet var. Göreceğiz bunun nasıl olduğunu... Ama iyi şartlarda, BP’nin tekrar İran’a girmesini isterim. Çünkü, BP’nin başlangıç noktası İran. İran’da kurulmuştu ilk önce. Çok vakit sarfettik, Baku-Ceyhan petrol boru hattını yapmak için. Aynı zamanda Azerbaycan’daki Türk pazarı için doğal gaz konusunda da projeleri geliştirmeye çalışıyoruz.
       
BAKÜ-CEYHAN 2004’TE FAALİYETTE
       —Şirketiniz, Türk boğazlarından petrol geçirilmesinin güvenlikle ilgili sorununu bilen ve bunu vurgulayan bir şirket. Bu bakımdan da Bakü, Tiflis, Ceyhan Projesini destekliyorsunuz. Acaba ne zaman faaliyete geçecek bu?
       Hedef olarak 2004 yılını söylüyorlar. Biraz gerçekçi değil bu. 2004, belki 2005 başlangıcı bence doğru zaman. Çok yoğun planlama yaptık. Şimdi de ayrıntılı mühendislik projesinin de incelemesini yapıyoruz. O projeyi gerçekleştirmek için. Bence o zaman içinde yapılabilmesi lazım bunun.
Sir Browne, Mehmet Binay'la söyleşisinde, Boğazların güvenliğine önem verdiklerinin altını çizdi.
Mehmet Binay-John Browne        Herkesin yapacağım dediği şeyi yerine getirmesine bağlı. Botaş, örneğin, petrol boru hattının Türkiye’de kalan kısmını yapacak. Onlara çok büyük güven duyuyorum. Ama bu çok büyük bir proje. Ve herkesin şunu çok iyi anlaması lazım ki, yapacağım dediklerini yapmaları ve zamanında yapmaları gerekiyor.
       —Bir başka soru, Türkiye’yle ilgili ama şahsi bir soru. Kültüre, tarihe büyük ilgi duyuyorsunuz. Sanat eserlerini topluyorsunuz. Aynı zamanda ahşap ve mobilyaya bir sanat türü olarak bakıyorsunuz. Türk kültürü ve Anadolu kültürüne ilgi duyuyor musunuz?
       Evet, demek çok kolay, çünkü yüzeysel olarak, insanın hoşuna giden bir şey. Baktığımda projeyi anlayamıyorum ve bunu daha çok şey öğrenmek istiyorum.
       Daha çok şey öğrenmek de insanlarla konuşmak ve bilen insanlarla konuşmak ve dinlemek anlamına geliyor. Kendime şunu söylerim hep. Belki şu anda yaptığım işleri 30-40 yıldır yapıyorum. Ama bir 40 yıl daha geçerse, söylediğimin ne anlama daha iyi anlaşılacak.
       —Türkiye’ye ilk defa mı geliyorsunuz?
       Uzun süre önce geldim. Çocukken de gelmiştim ama maalesef çok uzun yıllar önceydi bu. Çok büyük bir değişiklik var, Türkiye’de. Bu çok heyecan verici. Bu öğleden sonra Boğazları gezdik tekneyle. Boğazların güzelliğini görmek görsel deneyimi yaşamak çok güzel bir şey. Bunu tekrarlamak istiyorum. Ve artık yapabilirim, sanıyorum. Çünkü burada önemli iş yapıyoruz, Türkiye’de.. Bana çok güzel bir bahane veriyor tabi. Ayrıntılı bir şekilde Türkiye’ye gelmek için.
       —Şimdi tekrar enerji projemize dönelim. Bir Şahdeniz projesi var tabi, Azerbaycan’da. Türkiye’nin Azerbaycan’la bir ticari anlaşması var, yakın zamanda.
       
Evet Türkiye, 6.6 milyar metreküp Azeri doğalgazı alacak. Sanıyorum, 2004 yılında. BP, hala Azerbaycan hükümetinden bu konuda yetki almadı, yani Türkiye’ye doğal gaz satma konusunda.
       - Acaba bu durum, Şahdeniz projesinin gerçekleştirilmesini geciktirebilir mi? Çünkü diğer şirketler de araştırma yapıyor bu konuda?
       
Hayır sanmıyorum, bütün bu görüşmelerin ayrıntısını sağlamaya bağlı. Ve diğer şeylerin arasında kontratın BP’ye verilmesini sağlamamız lazım. Gürcistan ve Azeri hükümetlerinin de kendi aralarında bu gaz boru hattının nereden geçeceği konusunda anlaşmaya varmaları lazım.
Bakü-Ceyhan'ın 2004'te faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Boru hattı
       
       —Son sorum sizin, BP’yle ilgili geliştirdiğiniz stratejiyle ilgili. 1995’ten beri, BP’nin operasyonlarını genişletme konusunda görev aldınız ve temiz enerji ürünleri, örneğin doğalgaz gibi ürünleri geliştirmeye çalıştınız. Örneğin 45 milyon dolara dünyanın en büyük güneş şirketi Sonarex’i satın aldınız. Acaba şirketinizi, şu anda petrol sonra yaşam dönemine mi hazırlıyorsunuz?

       Bence, bir şirket, daima kendisini yeniden imtihan etmeye hazır olmaya. Eğer durursanız, kaybederseniz. Durursanız, geriye gidersiniz.
       Çünkü ne yaparsak yapalım, gerek bizim operasyonumuz olsun, karbondioksiti daha az tüketme gibi, suyu daha az kirletme gibi ürünler geliştirme gibi konularda çalışalım. İnsanlara istedikleri yaşam tarzını vermeye çalışıyoruz. Ve bu çevreye zarar vermeyecek ve çevreye daha az zarar verecek şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bizim stratejimiz de bu. Geleceğe yönelik.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları