Home page
Haber Menüsü


‘Rus petrolünün geçişi tehlikeli’
DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Gökyiğit, Rus petrolünün Boğazlar kullanılarak dünyaya sevk edilmesinin İstanbul açısından son derece tehlikeli olduğunu söyledi.
İstanbul
AA
20 Haziran— Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Gökyiğit, Rus petrolünün Boğazlar’dan geçerek dünyaya ulaşacak olmasının İstanbul açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News ABD'den Bakü-Ceyhan'a destek tam
MSNBC News Boğazlar için tehlikeli öneri
MSNBC News Bakü-Ceyhan'a ENI'den destek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Üç Denizin Hikayesi: Dünya Enerjisiyle Bütünleşme” konulu konferansda konuşan Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin Boğazlar’ın güvenliğini uluslararası standartlara uygun olarak düzenlediğini vurgulayarak, “Ancak, Boğazlar’da güvenlik önlemi almamız buralardan zehirli maddelerin ve güvenliği olmayan geçişlerin yapılmayacağı anlamına gelmiyor” dedi.
       
BOĞAZ’DA TEHLİKE YÜKSEK
       İstanbul Boğazı’nın uluslararası trafiğin yanı sıra lokal bir trafiğe de sahip olduğuna işaret eden Nihat Gökyiğit, bu trafiğin Boğazlar’daki tehlikeyi artırdığına dikkat çekti. Karadeniz’in en hızlı kirlenen denizlerden birisi olduğunu ve İstanbul Boğazı’nın Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını oluşturan İstanbul’un ortasından geçtiğini vurgulayan Gökyiğit, şunları kaydetti:
       “Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde ve Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının Boğazlar ve Karadeniz konusunda harekete geçeceğini sanıyorum. Bakü-Ceyhan petrolünü deniz yoluyla taşıma yerine Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi ekonomik ve karlı olan yatırım hayata geçirilmelidir.”
       
YUNANİSTAN’A BAĞLANTI
       Toplantıda projelerin ayrıntılı olarak görüşüldüğünü, burada Boğazların ve Karadeniz’in karşılaşabileceği tehlikelerin de ön plana çıkarıldığını ifade eden Gökyiğit, bundan dolayı da Bakü-Ceyhan Boru Hattı’nın daha raelist bir proje olduğunun aşağı yukarı kabul edilmiş durumda olduğunu söyledi.
       Toplantıda somut karar çıkmayacağını ancak görüşmelerin petrol şirketlerini çok etkileceğini ifade eden Gökyiğit, “Toplantıya katılanlar, krizden geçen Türkiye imajını nasıl görüyor” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
       “Türkiye krizden zaman zaman geçti. Bu defa tabii büyük bir kriz. Ama buna rağmen bu ilgi var bu toplantıya. Çünkü Türkiye’nin enerji potansiyeli, enerji tüketimi, talebi, kabul edilmiş vaziyette. Krize rağmen bu kadar insan buraya geliyor. Çünkü Türkiye, Hazar Denizi’nin hemen yanıbaşında. O büyük kaynakların en büyük pazar ve geçiş yolunda. Bu kaynağın, Dünya pazarlarına ulaşması için gene Türkiye koridoru üzerinden gelecek Yunanistan ile bir anlaşma üzerinde görüşülüyor, bizim gaz hattının Yunanistan’a bağlanması için... Oradan da Avrupa’ya bağlantı söz konusu.”
       Gökyiğit, Mısır’ın Türkiye şebekesine bağlanmak için çok büyük ilgi gösterdiğini, Mısır’ın hem Türkiye pazarına, hem de Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmak istediğini kaydetti. Türkiye’nin ekonomik krize rağmen bu önemini hiçbir zaman kaybetmediğini, öneminin devam ettiğini ifade eden Gökyiğit, çevrecilerin eylemlerini toplantıya gelenlerin dikkate aldığını belirtti.
       Boğazlardan bir miktar petrolün muhakkak geçeceğini anlatan Gökyiğit, “Ama tehlikeli olarak geçmemesi için birtakım tedbirler alınıyor. Türkiye zaten orada da bir yatırıma başladı, biliyorsunuz. Ayrıca da uluslararası denizcilik organizasyonu ile de birtakım tedbirler almak için görüşmeler yapılıyor” dedi.
       
ÇAKAN: ENI’NİN KATILIMI SEVİNDİRİCİ
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, konferansta yaptığı konuşmada, Mavi Akım projesinin Karadeniz’deki boru hattının döşenmesini üstlenen İtalyan Eni’nin Bakü-Ceyhan Petrol Hattı’nın detaylı mühendislik çalışmalarına katılma kararının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
       Bakan Çakan, Eni’nin dün akşam kendisine, bu sabah ta kamuoyuna açıkladığı “Bakü-Ceyhan Petrol Hattı”nın detaylı mühendislik çalışmalarına katılma kararının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
       Çakan, “Bu projeye paralel olarak Hazar bölgesi ülkelerinde üretilecek doğalgazın Türkiye’ye ve buradan da diğer Avrupa ülkelerine taşınmasını öngören Hazar geçişli ‘Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne destek vermekteyiz” diye konuşarak, bu bağlamda Türkmenistan ile yapılan anlaşmaların henüz hayatiyet kazanmadığını belirtti.
       Bakan Zeki Çakan, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in, bu yılın Mart ayında Ankara’yı ziyareti sırasında Azerbaycan’da üretilecek doğalgazın Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması için alım-satım anlaşması imzalanmıştır. Bu projenin sadece Türkiye’yi gaz nakli açısından değil, Doğu-Batı Enerji Koridoru’nun bir parçası ve Hazar geçişli Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı’nın ilk ayağı olarak önümüzdeki dönemde Avrupa pazarına Türkiye üzerinden gaz nakledilmesinin önünü açması bakımından da büyük önem taşıdığı düşüncesindeyim” diye konuştu.
       
KAZAK ŞİRKETLERİ BEKLENİYOR
       Çakan, yaptığı konuşmada, ‘Doğu-Batı Enerji Koridoru’nun 2 önemli projesinden bir tanesinin “Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi” olduğuna işaret ederek, “Ümit ediyorum ki projeye katılmak isteyen petrol şirketleri ile Kazakistan hükümeti arasındaki ilişkileri düzenleyecek proje anlaşmaları da bir an önce sonuçlandırılır ve Kazak petrolünün projeye zamanında katılımına imkan sağlanmış olur” dedi.
       Çakan, halen Kazakistan’da faaliyet gösteren petrol şirketlerinin “Aktau-Bakü-Tiflis-Ceyhan Taşıma Projesi”ne katılmak için Azerbaycan ile yürütülen müzakerelerin de en kısa zamanda sonuçlanacağına inandığını söyledi.
       
BOĞAZ GEÇİŞİ
       Doğu-Batı Enerji Koridoru”nun tesis edilmesi esnasında Türkiye için titizlikle değerlendirilmesi gereken konunun boğazlardan geçiş konusu olduğuna işaret eden Çakan, “Boğazlardan milyonlarca ton petrol nasıl geçecektir. Hazar’ın kirliliğinden bahsedilirken boğazların, Karadeniz’in, Marmara’nın da kirliliğinden ve İstanbul’un içine girdiği tehlikelerden bahsetmek mecburiyeti vardır. Fakat inanıyorum ki bütün bunlar dostluk çerçevesinde ekonomik ve çevresel etkiler ve bütün bölge ülkelerinin menfaatleri gözönünde tutularak halledilebilecek konulardır. Üstlenilecek sorumluluk hepimizindir” diye konuştu.
       Üç Denizin Hikayesi’nin yazıldığı çok geniş coğrafyanın merkezindeki Türk dünyasının tarihsel sürecin kendisine yüklediği Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney, medeniyetler ile kültürler, dinler ve uluslar arasındaki birleştirici köprü rolünü oynamaya devam edeceğini ifade eden Çakan, “Küreselleşen dünyada böyle bir köprünün önemi eskiye göre çok artmıştır. Bu hem büyük bir fırsat hem de büyük bir sorumluluktur. Türkiye bölgedeki stratejik konumu gereği olarak gelecekteki ekonomik entegrasyonda kilit rol oynayacaktır” dedi.
       
YARDIM: DOĞALGAZ 1 YILDA HALLEDİLECEK
       Diğer yandan, BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım da, sanayi kuruluşlarına doğalgaz verme işini bir senede halledeceklerini söyledi. Konferansta konuşan Yardım, 6 boru hattının değerlendirme çalışmalarının sonuna geldiklerini, bunların Malatya-Kahramanmaraş, Kahramanmaraş-Adana, Adana-Mersin, Konya-Isparta, Isparta-Nazilli, Nazilli-Niğde olduğunu söyledi.
       Bu ay içinde kazanan firmaları açıklayacaklarını belirten Yardım, ihalenin içinde Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, İskenderun, Isparta, Antalya, Muğla ve Denizli çevresinin bağlantı hatlarının da bulunduğunu kaydetti.
       “Bu arada doğalgaz geliyor tabii, doğalgazı sanayinin önüne getirip satmak lazım” diyen Yardım, şunları kaydetti:
       “Onun için yaklaşık 17-18 bölgede bağlantı hatları ve A tipi istasyonlarla, sanayilerin önüne kadar getiren yeni bir ihale hazırladık. Bu ihale ile doğalgazı Erzincan, Bayburt, Gümüşhane üzerinden Rize, Giresun, Trabzon’a oradan Kelkit’e de gidiyoruz. Çünkü orada bir seramik fabrikası var. Sonra Tokat, Yozgat, Ereğli, Karaman, Kütahya üzerinden Uşak, Turgutlu, Manisa sanayi bölgesine, Çorum, Amasya hepsinin kapılarına kadar götürülecek. Doğalgazı, ana boru hattından alacağız, basıncı düşürüp sanayi kuruluşlarına vereceğiz. Bir senede bu iş halledilecek.”
       Bu arada, Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, hakkındaki yurtdışına çıkma yasağına ilişkin sorular karşısında ise bu konuda konuşmak için Enerji Bakanı’ndan izin alması gerektiğini, izin aldığı takdirde genel olarak tüm soruları yanıtlayabileceğini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları