Home page
Haber Menüsü


Yalova, istifasına yol açan sözleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel'i ziyareti sırasında sarf etmişti.
Bakan Yalova istifa etti
IMF’ye verilen niyet mektubunda çıkarılması taahhüt edilen Tütün Yasası konusunda dün sabah yaptığı sert açıklamanın ardından piyasaların sarsılmasına neden olan özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, akşam saatlerinde istifa etti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    1 Haziran —  Başbakan Bülent Ecevit, Yüksel Yalova’nın istifası ardından yayınladığı yazılı açıklamada, istifanın kabul edildiğini belirterek, “kabine üyeleri, üsluplarında çok duyarlı olmalılar. Sayın Yüksel Yalova’nın bugün yapmış olduğu açıklamalar son derece talihsizdir. Sayın Yalova’nın istifa kararı, sarsıntıların giderilmesi için yerinde bir davranış olmuştur” dedi.  

   
 
       
    MSNBC News Yalova piyasa ve hükümeti karıştırdı
MSNBC News Derviş: Dış destek tavizsiz uygulamayla olur
MSNBC News Yalova: Tütün Yasası'nı imzalamam
MSNBC News Chhibber: Tütün Yasası çok önemli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Yalova'nın sözleri, piyasaları karıştırdı. Ancak liderlerin birbiri ardına gelen 'program tüm gücüylü sürüyor' yönündeki açıklamaları, olası bir ekonomik krizi önledi. Ancak buna rağmen Yalova istifa etmek zorunda kaldı.
       Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni ziyaretinde, gazetecilerin Tütün Kanunu’na ilişkin sorularıyla karşılaştı. Kanunun, Niyet Mektubu uyarınca 31 Mayıs’a kadar çıkarılması gerektiğini hatırlatılınca da Yalova, “Niyet Mektubu’nu kim yazdıysa, kim imzaladıysa o sorumluluğu o taşır” şeklinde sert bir yanıt vardı.
       
KRİZİ TETİKLEYEN SÖZLER
       Kanunun, ‘bir oldu bittiye getirilemeyeceğini’ söyleyen Bakan Yalova, “Dünya Bankası’nın, IMF’nin ‘Evet, zaten sizin yönteminizi biliyoruz, yapacağınız iş budur’ dediğiniz bir noktada hiç kimse kalkıp da, niyet mektubu, asker mektubu bilmem ne mektubu gibi kavramlarla haddini aşmasın” diye konuştu.
       
PİYASALAR DALGALANDI
       Bu açıklamalar önce piyasaları sarstı. Hububat alım fiyatları tartışması yüzünden hafta başından buyana çalkantı yaşayan borsa Yalova’nın açıklamalarına 720 puanlık düşüş ile döviz ise 35 bin yükselişle tepki verdi.
       
LİDERLER TANSİYONU DÜŞÜRMEK İSTEDİ
       Yalova’nın şok etkisi yaratan açıklamalarının ardından Başbakan Bülent Ecevit ve yardımcısı ANAP Lideri Mesut Yılmaz, tansiyonu düşürmek için gazetecilerin karşısına çıktı.
  İstifaya nasıl gelindi?
Tütün Yasası değişiklik taslağındaki bir kelime, Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i karşı karşıya getirdi.
Yalova yalnızca sigara pazarlaması yapan şirketlere ithalat yasağı konmasını istedi. Derviş bu görüşe “IMF kabul etmez” diyerek karşı çıktı.

       Ecevit, “Bu açıklamalar hükümetin görüşlerini temsil etmiyor. Maalesef Yalova’nın açıklamalarını okudum, son derece de üzüldüm” derken; Yılmaz da, “Biz hükümet olarak Niyet Mektubu’nda belirtilen taahhütlerin arkasındayız. Arkadaşımızın açıklaması zannedersem maksadı aşan bir açıklama oldu. Görüşlerimizi yansıtmıyor.”
       
DERVİŞ İTALYA’DAN MESAJ GÖNDERDİ
       Yalova’nın eleştirilerine hedef olan Devlet Bakanı Kemal Derviş de yazılı bir açıklama yaptı. Programda yer alan politikaların hükümet tarafından belirlendiğini hatırlatan Derviş, piyasaları rahatlatmaya çalıştı:
       “Programın aksatılmadan uygulanacağından, ilgili siyasi ve teknik kadroların koordinasyon ve uyum içinde, sorumluluklarının bilincinde olarak üzerlerine düşen görevleri kararlılıkla yerine getireceklerinden şüphe duyulmasına ve kamuoyunun endişeye kapılmasına gerek bulunmamaktadır.”
       
VE YALOVA İSTİFA ETTİ
       Ancak bu açıklamalara, piyasaları rahatlatmaya yetmedi, ve Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova istifasını sundu. Yüksel Yalova, istifa sonrası bakanlık personeliyle vedalaştı. Yalova, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Kızgın değilim, söyleyecek birşeyim yok” dedi. Yalova, daha sonra çağırdığı bir taksiye binerek, Bakanlık’tan ayrıldı.
‘İstifayı Yılmaz istedi’ iddiası
İstifa kararının açıklanmasının ardından Başbakan Bülent Ecevit, Yalova’ya teşekkür ederken; Yüksel Yalova’nın yerine Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler’in vekalet edeceğini bildirdi. Hükümette Yalova’nın istifasıyla bir ay içinde ikinci bakan firesi yaşandı. Daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer istifa etmişti.
       
YALOVA: GÖRÜLEN LÜZUM
ÜZERİNE İSTİFA ETTİM
       Devlet Bakanlığı görevinden istifa eden Yüksel Yalova, yaptığı yazılı açıklamada, “Devlet terbiyem, sorumluluk anlayışım gereği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hizmetin makamla, konumla sınırlı olmayan kutsal bir iş olduğuna inancım ile 57. Hükümetteki görevimden görülen lüzum üzerine istifa ettim” dedi. Yalova, istifasına ilişkin olarak, “Kamuoyuna” başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.
       Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne bugünkü ziyareti sırasında IMF’ye verilen Niyet Mektubu çerçevesinde Tütün Yasası’nın neden süresinde çıkarılmadığına ilişkin sorulara verdiği yanıtın, 57. Hükümetin yeni ekonomik programına bir eleştiri ve tepki olarak değerlendirildiğini belirten Yalova, şunları kaydetti:
       
“TOPLUMSAL MUTABAKAT GEREKİYOR”
       “Tütün üreticisini ve tütünden geçimini sağlayan milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren Tütün Yasası’nın, diğer tüm yasalarda olması gerektiği gibi toplumsal mutabakatı ve meşruiyeti içermesi gerekir. Konuya ilişkin duyarlılığım yanlış anlaşılmış ve anlatılmıştır. Bu nedenle, devlet terbiyem, sorumluluk anlayışım gereği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hizmetin makamla, konumla sınırlı olmayan kutsal bir iş olduğuna inancım ile 57. Hükümetteki Devlet Bakanlığı görevimden, görülen lüzum üzerine istifa ettim. Tüm çalışma arkadaşlarıma ve çalışmalarımı destekleyen herkese teşekkür ederim”
       
ECEVİT: ÜSLUBA DİKKAT ETMEK LAZIM

       Başbakan Ecevit’in konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
        “Ülkemiz çok duyarlı bir dönemden geçiyor. Bu dönemde tüm bakanlar hükümet çalışmalarında uyumluluğa büyük özen göstermelidirler ve üsluplarında çok dikkatli olmalıdırlar. Tartışmalarını da Bakanlar urulu’nun dışına çıkarmamalıdırlar. Devlet Bakanı Sayın Yüksel Yalova’nın bugünkü açıklaması, bu açıdan talihsizlik olmuştur. Ekonomimiz de o yüzden sarsıntı geçirmiştir.
       Sayın Yüksel Yalova, bu akşam görevinden istifa ederek bu sarsıntının giderilmesine katkıda bulunmuştur. Gösterdiği bu duyarlılık ve bugüne kadar ki değerli hizmetleri için kendisine teşekkür ederim. Bundan sonraki çalışmalarında da başarılar dilerim.
       Kendisinin istifası ile boşalan Devlet Bakanlığına Sayın Mehmet Keçeciler vekalet edecektir.”
       
Özilhan Yakın Plan’da istifayı değerlendirdi

       İstifa metnini Rüştü Kazım Yücelen’in kaleme aldığı mektubu Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Ecevit’e ulaştırdı.
       
DERVİŞ, KRİZİ CİDDİ BULMADI

       Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Ciddi bir kriz olmadıkça İtalya gezimi iptal etmeyeceğim” dedi. Roma’ya bugün gelen Derviş, akşam saatlerinde Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın istifa haberi üzerine gazetecilerin sorularını yanıtladı. Derviş, olaydan yeni haberdar olduğunu, ama “çok ciddi bir kriz olmadıkça” gezisini keserek Türkiye’ye dönmeyi düşünmediğini belirtti.
       Derviş, bir gazetecinin “Yalova’nın istifasını ciddi olay olarak görmüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi. Bakan Derviş, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen, Yalova’nın istifasıyla ilgili olarak ayrıntıya girmek istemedi ve ‘Sabahki kötü durumu iyiye çevirdik. Şu anda sorun yok” şeklinde konuştu.
İstifa, Ekodiyalog’da ele alındı

       
“İSTİFA TEK YANLI İRADE BEYANIDIR”
       Devlet Bakanlığı görevinden istifa eden Yüksel Yalova, “istifayı ben istedim. İstifa tek yanlı irade beyanıdır” dedi. Devlet Bakanlığı görevinden istifasının ardından dün akşam saat 19.45 sıralarında Kavaklıdere Spor Külübüne gelen Yüksel Yalova, burada eşi, kızı ve bazı arkadaşları ile birlikte yemek yedi.
       Spor Klübünde yaklaşık 5 saat kaldıktan sonra buradan ayrılırken Yalova, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “kırgınlık var mı” sorusunu, “Kırgınlık olur mu devlet hayatında” diye yanıtlayan Yalova, “Bu herhangi bir krize yol açacak mı” sorusuna karşılık olarak da “hayır, olmaz. Türkiye’nin krize tahammülü olabilir mi” şeklinde yanıt verdi. Bundan sonraki süreçte ne yapacağına ilişki bir diğer soruya “herşey iyi olarak Türkiye için” diye yanıt veren Yalova, gazetecilerden bu saate kadar kendisini bekledikleri için özür diledi. Gazetecilerin “istifayı kendiniz mi istediniz” sorusuna da “ben istedim” diye yanıt veren Yalova, istifanın tek yanlı bir irade beyanı olduğunu bildirdi. Daha sonra yanındakilerle vedalaşan Yalova, Kavaklıdere Spor Külübü’den gri renk, tipo marka bir otomobil ile ayrıldı.
       
“KAVGA İSTEYEN DIŞARDAN YAPSIN”
       Yalova’nın devlet bakanlığından istifa etmesinin yankıları sürüyor. ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, Yalova’nın istifasını erdemli bir hareket olarak değerlendirdi ve “kavga etmek isteyen istifa edip dışardan kavgasını yapsın” dedi.
       Aslan, şöyle konuştu:
        “Yalova tütün üreticisinin mağdur edilmemesi düşüncesiyle tepkisel duygularını ortaya koydu. Ama tabii ki biz bir koalisyon hükümetiyiz. Duyguların saklanmasında fayda vardır. Hükümet uyum içinde olmalı. Bakanlar içinde kavga etmek isteyen varsa, istifa edip kavgasını dışardan yapabilir. Düşüncelerini dışardan her zaman rahatça söyleyebilir. Bakanların programa ters düşen şeyler söylemesi ülke çıkarlarına aykırıdır. Yalova doğrusunu yaptı.”
       
KUTAN’DAN YALOVA’YA DESTEK
       FP Genel Başkanı Recai Kutan, Devlet Bakanı Yüksel Yalova’nın istifasını değerlendirirken, Bakan Yalova’nın söylediklerinin doğru olduğunu, ancak doğruyu söyleyiş şeklinin yanlış olduğunu bildirdi.
       Tütün Kanunu’nun TBMM’ye geleceğini belirten Kutan, şöyle konuştu:
       “Nasıl bundan evvel getirilen ve Meclis’ten geçen Şeker Kanunu ile pancar üreticileri, tabiri caizse tam bir çöküntünün içine koyulduysa bu gelecek Tütün Yasası ile 2 milyondan daha fazla çiftçi ailesinin meşgul olduğu tütün ekimi de tam bir krizin içine girecektir. Dolayısıyla böyle bir yasanın çıkmaması icap ettiği hususundaki Sayın Yalova’nın görüşlerine aynen iştirak ediyoruz. Biz zaten baştan beri hep aynı şeyi söylüyoruz.” “Ancak Devlet adamlığı bazı hususlarda ciddiyet ister” diyen Kutan, “Şimdi çıkıp ortalıkta sorumsuzca laflar ettiğiniz takdirde hemen piyasada fevkalade yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Ve ardından da adeta tam bir ekonomik krizi eşiğine geliniyor” diye konuştu. Kutan, Tütün Yasası’nın Meclis’e geldiği zaman çıkmaması için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini kaydetti.
       
YALOVA, ANAP’IN HUKUK UZMANIYDI
       Yalova, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında 28 Mayıs 1999 tarihinde kurulan 57. hükümette, özelleştirmeden sorumlu Devlet bakanı olarak görev aldı.


Yüksel Yalova, Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile birlikte, adı ANAP genel başkanlığı için geçen isimlerden biriydi.
       1955 yılında Aydın’da doğan, ilk ve ortaöğrenimini bu ilde tamamlayan Yalova, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset Bilimi ve Anayasa Hukuku kürsüsünde asistan olarak göreve başladı.
       Bu dönemde Fransa’da Nice Üniversitesi Hukuk ve Ekonomi Bilimleri Fakültesi’nde Bilimsel araştırmalarda bulundu. Doktora tez çalışmalarıyla birlikte College Internationales de Cannes ve Etudes François Pour L’Etrange’i bitirdi.
       “1982 Anayasası’nda yasama dokunulmazlığı kavramı” başlıklı teziyle doktorasını tamamlayan Yüksel Yalova, bir süre serbest avukatlık yaptı.
       Yalova, 19 ve 20. dönemlerde Aydın milletvekili olarak parlamentoda görev yaptı. Yalova, 21. dönemde de Aydın’dan milletvekili seçildi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları