Home page
Haber Menüsü


 
Derviş: Dış destek tavizsiz uygulamayla olur
İtalya’da, yeni kurulacak hükümette ekonomi bakanlığını yürütecek olan Giulio Tremonti ile görüşen Devlet Bakanı Derviş, uluslararası mali desteğin devamının, programın tavizsiz bir şekilde uygulanmasına bağlı olduğunu söyledi.
Ankara
AA
 
    31 Mayıs—  Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik programın aksatılmadan uygulanacağından şüphe duyulması ve kamuoyunun endişeye kapılmasına gerek olmadığını bildirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İtalya gezisi kapsamında halen Roma’da bulunan Bakan Derviş, yaptığı yazılı açıklamada, programın aksatılmadan uygulanacağından, ilgili siyasi ve teknik kadroların koordinasyon ve uyum içinde, sorumluluklarının bilincinde olarak üzerlerine düşen görevleri kararlılıkla yerine getireceklerinden şüphe duyulmasına ve kamuoyunun endişeye kapılmasına gerek bulunmadığını ifade etti.
       Derviş, “Türkiye’nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın, ekonomik krizden çıkış, olumsuzların aşılması ve piyasalardaki belirsizliklerin getirilebilmesi için, olmazsa olmaz bir nitelik taşıdığını kaydetti.
       Türkiye’nin uygulamakta olduğu programın, uluslararası alanda büyük bir mali destek gördüğünü ve bugüne kadarki uygulamaların çok üzerinde bir dış finanasman sağlandığını vurgulayan Devlet Bakanı Derviş, uluslararası mali desteğin devamı ve Türkiye’nin güvenirliliğinin, programın tavizsiz şekilde uygulamasına bağlı olduğunun, tüm ilgililer tarafından bilinen bir gerçek olduğuna dikkati çekti. Derviş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
       
POLİTİKA VE TEDBİRLERİ HÜKÜMET BELİRLEDİ
       “Bilindiği üzere ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’ kapsamında yer alan ve Türk ekonomisinin süratle istikrara kavuşturulması ve yeniden sürdürülebilir büyüme ortamına geçilmesini hedefleyen politika ve tedbirlerin tümü, Hükümetimiz tarafından belirlenmiştir. Ayrıca bu hususlar, IMF ile varılan anlaşmaya konu olmuş ve IMF’ye verilen Niyet Mektubu ile uluslararası kamuoyuna açıklanmıştır. Bunun yanı sıra Hükümetimizin bu konudaki kararlılığı, koalisyon Hükümetini oluşturan siyasi partilerin Genel Başkanları’nın imzalarını taşıyan bir mektup ile kamuoyuna duyurulmuştur. Son olarak Başbakanımız Bülent Ecevit de, Koalisyon Hükümeti’nin iki yılını değerlendirdiği açıklamalarda programın tavizsiz ve kararlı bir şekilde uygulanacağı hususunun altını çizmiştir.”
       
BAKAN ADAYI İLE GÖRÜŞTÜ
        İtalya’nın başkenti Roma’ya bugün beraberinde bir heyetle gelen Devlet Bakanı Kemal Derviş, ilk olarak İtalyan Meclisi’ne giderek, yeni kurulacak hükümette Ekonomi Bakanlığı’nı yürütmesi beklenen Giulio Tremonti ile özel bir görüşme yaptı.
       Derviş, Forza İtalya Partisi’nin çalışma odasında yapılan ve yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, “çok olumlu ve iyi bir görüşme oldu. Ben onlara ekonomik programı anlattım, onlar da bana İtalya’nın ekonomik durumunu ve 2002 yılında Euro’ya geçme hazırlıklarının ne aşamada olduğunu anlattılar” dedi.
       
İTALYA BİZİ HER ZAMAN DESTEKLEDİ
       Derviş, İtalya’nın ekonomik açıdan Türkiye’ye her zaman destek olduğunu söyledi. Derviş, Tremonti ile Meclis binasında görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açılamada, Tremonti’yi Türkiye’ye davet ettiğini, Tremonti’nin de zaten programında Türkiye ziyaretinin bulunduğunu ve en kısa zamanda geleceğini söylediğini belirtti.
       Berlusconi’nin 1994 yılında kurduğu hükümette, Finans Bakanlığı yapan Tremonti’nin, yeni kurulacak kabinede de Ekonomi bakanlığını üstlenmesi bekleniyor.
       
CONFİNDUSTRİA TEMSİLCİLERİYLE YEMEK YEDİ
       Derviş, İtalyan Meclisi’ne yaptığı ziyaret sırasında, halen Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Umberto Reanieri ile de ayaküstü sohbet etti. Derviş ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği binasında, aralarında Pirelli, Fiat, Telekom-İtalya, İveco ve Agip gibi birçok önemli firmanın yetkilileri ile Confindustria (İtalya Sanayicileri Konfederasyonu) temsilcilerinden oluşan 30 kişilik bir heyetin de bulunduğu öğle yemeğine katıldı.
       Devlet Bakanı Derviş’in, öğleden sonra İtalyan Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile bir görüşme yapması beklenirken, akşam da Bretton-Wood Enstitüsü tarafından düzenlenen akşam yemeğinde “21. Yüzyıl Dünya Ekonomisinde IMF ve Dünya Bankası’nın Rolü” konulu bir konuşma yapacak.
       
MANCİATİ: GÖZLER BANKACILIK REFORMUNDA
       İtalyan Yatırımcılar Şirketi (SIMEST) Başkanı Ruggero Manciati, “İtalyan işadamları olarak Türkiye’den ilk beklentimiz bankacılık sektöründeki reformlardır” dedi.
       Türkiye’nin Roma büyükelçiliğinde Devlet Bakanı Kemal Derviş adına verilen öğle yemeğine katılan Manciati, “Kemal Derviş, uluslararası alanda tanınan ve oldukça beğeni toplayan birisidir. Türkiye’de yaptıklarını İtalyan işaadamları olarak çok yakından takip ediyoruz ve kendisine tüm desteği veriyoruz” diye konuştu.
       Türkiye’den beklentilerinin her zaman için aynı olduğunu ve reformların kısa zamanda gerçekleşmesinin iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha fazla artıracağını ifade eden Manciati, “Türkiye, eğer kısa zamanda Avrupa Birliği’ne girerse bizim için de büyük bir rahatlık olur. Ancak bu arada, ilişkileri geliştirmek için de biz Türkiye’ye yatırımlarımıza devam edeceğiz. Öncelik verdiğimiz konu, banka sektörüdür” dedi.
       İtalyan Dış Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan SIMEST’in Başkanı son olarak, Türkiye’deki ekonomik programı İtalyan işadamları olarak çok olumlu bulduklarını bununla birlikte sonucu merakla beklediklerini dile getirdi.
       
KASLOWSKİ: İTALYA BİR, TÜRKİYE İKİ
       Derviş ile birlikte İtalya’ya gelen heyette bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanvekili Aldo Kaslowski de, İtalya ile ticari ilişkilerin her zaman çok iyi olduğunu söyledi. Ekonomik güç bakımından Akdeniz’de İtalya’nın birinci Türkiye’nin ise ikinci sırada bulunduğunu ifade eden Kaslowski, bu iki ülkenin devamlı birbirine destek olduğunu söyledi.
        Kaslowsi, İtalya’da Başbakanlık koltuğuna oturacak olan Silvio Berlusconi için de “Berlusconi, benim tanıdığım en büyük organizatördür. Eğer İtalya’yı şirket gibi yönetirse İtalya dünyada çok daha büyük yerlere gelir. Ama Berlusconi İtalya’yı kendi şirketi gibi düşünmemelidir” dedi.
       İtalya Sanayiciler Konfederasyonu ile dostluğa kadar varan, çok sıkı ilişkileri olduğunu ifade ederen Kaslowski, “TÜSİAD’da da konfederasyon yapısına dönüşülmesi için yavaş yavaş çalışmalar başladı, ama sanırım bunun gerçekleşmesi için çok zaman geçmesi gerekiyor” dedi.
       
FLORANSA’YA GİDECEK
       Devlet Bakanı Derviş, İtalya’ya geliş sebebi olan Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nün düzenlediği konferansa katılmak üzere yarın da Floransa kentine geçecek.
       Alınan bilgiye göre Bakan Derviş, Roma’dan Floransa kentine tren ile geçecek. Derviş’e İtalya gezisi sırasında eşinin yanı sıra TÜSİAD üyesi Aldo Kavlowski, Maurizio Magnabosco, Alberto Moggi, Alessandro Guerrera, Guiseppe Farina eşlik ediyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları