Home page
Haber Menüsü


Gökalp: Mazot sorununu çözecek bakan bulun istifa ederim
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Kurulu’nda konuşan Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, “TZOB Başkanı Yücel, mazot sorununu halledecek bir bakan bulsun, namus sözü istifa edeceğim” dedi.
Ankara
AA
26 Mayıs— Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçinin kullandığı mazotun fiyatını indiremediği için Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel’in sürekli kendisinin istifasını istediğini belirterek, “Yücel, mazot sorununu halledecek bir bakan bulsun, namus sözü istifa edeceğim” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TZOB genel kurul toplantısının öğleden sonraki bölümünde konuşan Gökalp, 1.5 yıl önce “ya mazot ya ben” diye hükümete proje götürdüğünü hatırlatarak, proje uygun bulunmasına karşın, kaynak olmadığı için uygulanamadığını kaydetti. Hala aynı projeyi savunduğunu vurgulayan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:
       “Faruk Bey, bu sorunu halledecek benim yerime bir bakan buluyorsa, namus sözü istifa edeceğim. Benim yerime benim partimden veya 550 milletvekilinden kim gelse, tarım için aynı gayreti gösterir. Ama kaynak bulmadan bu sorunu çözemez.”
       TZOB’un tohumluk dağıtım yetkisinin iptal edilmesi yönündeki eleştirilere de değinen Bakan Gökalp, geçen yıl afetten zarar gören çiftçilere dağıtılan 17 trilyon liralık tohumluğun parasını hala Hazine’den alamadıklarını belirterek, hem ziraat odalarını zarara uğratmamak, hem de kanun gereği tohumluk dağıtım işi vermediklerini anlattı.
       Bir delegenin, “Bak bu işi de yapamıyorsun işte” demesi üzerine, Bakan Gökalp, “benim yerime birini bulun, söz istifa edeceğim” ifadesini yeniledi.
       Konuşmasında delegelere de seslenen Bakan Gökalp, “Ben sizinle beraberim, sizin de benimle olmanız lazım. Sorunların çözümünde birlikte çalışalım” dedi. Gökalp, toplantıyı, seçimlere müdahale etmek için değil, çiftçilerin şikayetlerini dinleyip, not almak, çözümü konusunda birlikte tartışmak için sürekli izlediğini söyledi.
       Türkiye’de tarımda üretim, işleme ve pazarlama ayaklar arasında koordinasyon yaşanmadığı için büyük sorun yaşandığını anlatan Bakan Gökalp, ithal edilen patates tohumlarından sanayide kullanılacak nitelikte üretim yapılmadığı için, aslında “papates üretim değil, patates hammallığı” yapıldığını belirtti. Bir kilo patates cipsinin fiyatının Mercedes’in bir kilosundan bile pahalı olduğunu ifade eden Hüsnü Yusuf Gökalp, tarımı, tohum ıslahı yaparak, verimi artırarak, sanayiye hammadde üretir hale getirmek gerektiğini vurguladı.
       Dünya Ticaret Örgütü ile imzalanan anlaşmalarla, tarım ürünleri ithalatı için pekçok taviz verildiğini kaydeden Bakan Gökalp, kendilerinin ithalata izin vermediklerini, ancak öncek dönemde ith9al edilen yüksek aflatoksinli buğdayın hala Bandırma’da depolarda bekletildiğini, mal milliletşiği için ne atabildiklerini ne de kullanabildiklerini anlattı. İthal izni vermemelerine rağmen, hala bazı tarım ürünlerenin kaçak olarak girdiğini vurgulayan Gökalp, “Bu kaçakçılığı kimin yaptığını biliyoruz. Onun için otokontrol istiyorum” dedi.
       AB’ye giderken tarımdaki şartların AB’ye uyumlu hale getirilmesi gereğine işaret eden Bakan, AB ve ABD’de toplam desteğin ancak yüzde 10-20’sini doğrudan gelir desteği (DGD) oluştururken, Türkiye’de tüm desteklerin kaldırılarak sadece DGD sisteminin getirilmesine yönelik politikayı desteklemedeklerini de vurguladı.
       
YÜCEL’DEN YANIT GELDİ
       TZOB Başkanı Faruk Yücel de eleştirilere yanıt vermek amacıyla yaptığı konuşmada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın işi gücü bırakıp, 8 müfettiş ile birlik yönetiminin harcamalarını denetlediğini, yurtdışına çıkışlarına izin vermediğini söyledi.
       Yücel, “Birgün bu makamlarda olmasam da bunun hesabını soracağım” diye konuştu.
       Bakanlığın seçimlere müdahale ettiğini, sahte çiftçiler adına “Yeni adaylar DYP Başkanından destekli, onlara oy verin” türünden delegelere faks çektiğini öne süren Yücel, önceki seçimlerde DSP, MHP, FP, ANAP ve DYP dahil olmak üzere milletvekili adaylığı teklifleri almasına karşın, birlikteki mücadelesine verdiği önem nedeniyle aday olmadığını anlattı.
       Yücel, “Milletvekili parti başkanına, başbakanına karşı gelmez. Ama ben bu örgütün başı olarak herkese istediğimi söyleyebilirim” dedi.
       Esnaf, sanayici, ticaret ve işçi örgütlerinin de kendi arkasında oludğuun öne süren Yücel, deprem ve selden zarar gören tüm ziraat odalarının zararlarını karşılamayı vaat etti. Birliğe bir bina aldığını, misafirhane yaptırdığını halen de 2 trilyon liradan fazla paralarının bulunduğunu anlatan TZOB Başkanı Yücel, Antalya-Fethiye’de 300 bin dolara bir misafirhane yaptıracağını açıkladı.
DELEGELERİN ELEŞTİRİLERİ
       Toplantıda konuşan delegelerin eleştirileri ise Ziraat Bankası’nın özelleştirilmesi ve Kemal Derviş üzerinde yoğunlaştı.
       Malatya il temsilcisi Enver Budan, Bakan Derviş’in çiftçinin cenazesini kaldıracağını öne sürerken, rahatlamak için ruh doktoruna ihtiyaç duyduklarını, düşünmekten uyuyamadıklarını söyledi.
       Budan, Bakan Gökalp’e de “Çiftçi borçlarını erteleyin, erteleyemezseniz istifa edin. Biz o zaman sizin heykelinizi dikeriz” diye seslendi. Bolu temsilcisi İbrahim Kuyupınar da, “Biz Derviş merviş bilmeyiz. Bizi dikkate alacak bir yönetim lazım. Bizi dikkate aldıracak cesareti gösterelim” dedi.
       Sivas temsilcisi Ahmet Ataman, Ziraat Bankası’nın özelleştirilmesinde bakanlığın ve ziraat odalarının söz sahibi olmasını isterken, Yozgat temsilcisi Mehmet Yiğit, sahayı ve şartları bilmeyen komutanın yönetiminde savaşın kaybedileceğini anlatarak, “Derviş’in yönetiminde korkarım biz de esir düşeceğiz” dedi. Delegelerin konuşmasından sonra, komisyon raporlarının okunmasına geçildi. TZOB yönetimi için yarın seçim yapılacak.
       
Bakan konuşturulmadı
       Bu arada sabah oturumunda Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp’e söz verilmemesi gerginlik yarattı.
       İl delegelerinin konuşmalarına ayrılan sabahki bölümü Bakan Gökalp de sabah saatlerinde gelerek izlemeye başladı. Saat 13.00’te birinci bölüm sona ererken divan başkanı öğleden sonraki oturuma delege dışında olanların alınmayacağını bildirdi.
       Bunun üzerine Bakan Gökalp müdehale ederek, Bakan olarak kendisinin katılıp katılamayacağını, söz verilip verilmeyeceğini sordu. Divan Başkanı da öğleden sonra komisyon raporlarının oylanacağını, konuşma yapılmayacağını söyledi.
       Gökalp, “Tarım Bakanı alınmadan tarım kongresi olmaz. Böyle kongre olur mu?” diye tepki göstererek, öğleden sonra konuşmak istediğini söyledi. Delege dışındakilerin salona alınmaması yasağına delege olmayan Ziraat Odası başkanları da tepki gösterdi. Tartışma üzerine Bakan Gökalp’e de öğleden sonraki oturum açılışında söz verileceği bildirildi.
       Bakan Gökalp “Böyle kongre olmaz Bakan alınmadan kongre olmaz” diye söylenerek, protokole ayrılan odaya geçti.
       
TZOB BAŞKANI’NIN TEPKİSİ
       TZOB Başkanı Faruk Yücel, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, olayı kongreye bir müdahale olarak nitelendirdi. Bakanlığın 45 tarım il müdürünün seçime katılacak delegeleri arabaları ile Ankara’ya getirdiğini bunların PÜİS Otel’de ağırlandığını öne süren Yücel, il müdürlerinin sürekli delegelere alternatif listeye oy kullanmaları yönünde faks çektiğini söyledi.
       Yücel, “Devletin delege taşıyacak kadar parası varsa, çiftçinin arpası, buğdayı düşük fiyata gidiyor ona para bulsun” dedi.
       Bakan Gökalp, protokol odasına girdikten sonra TZOB Başkanı Yücel de bazı delegelerle birlikte yemeğe geçti. Bu arada konferans salonu dışında mevcut yönetim yanlısı delegelerle, alternatif listeyi destekleyen delegeler arasında sözlü tartışmalar devam etti.
HUBUBAT FİYATLARI
       Gökalp, basın mensuplarının hububat fiyatları ile ilgili sorusu üzerine, fiyat konusunda anlaşmazlığın başbakanla ve bakanlarla, Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek, uzlaşılarak çözüleceğini söyledi.
       TZOB Başkanı Faruk Yücel de buğdayın ABD iç fiyatının 230 dolar olduğunu, bunun Türkiye’deki karşılığını da 260 bin lira olduğunu belirterek, bunun altındaki fiyatın çiftçiyi üretimden vazgeçireceğini kaydetti. Geçen yıl çiftçiye enflasyonun altında fiyat artışı verildiğini hatırlatan Yücel, bu açığın kapatılmasını istedi.
       Bu arada toplatının sabahki bölümünde konuşan İzmir İl Temsilcisi Reşit Kurşun, Sakarya İl Temsilcisi Şemsi Bayraktar ve Sivas İl Temsilcisi Ahmet Ataman, Balıkesir İl Temsilcisi Sami Sözak, Eskişehir İl Temsilcisi İsmail Büyüksarı yeni yönetime aday oldukları açıkladılar.
       
   
MSNBC News Başbakanlık'ta hububat zirvesi
MSNBC News Buğday fiyatı tartışması alevlendi
MSNBC News Kerem Alkin yazıyor: Gökalp'in hesabında yanlış mı var?
MSNBC News Erhan Aslanoğlu yazıyor: Neden tarım reformuna ihtiyacımız var?
MSNBC News Tarım desteği görüşmelerinde son tur başlıyor
MSNBC News TZOB: Tarım politikasına hayır
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları