Home page
Haber Menüsü


Buğday fiyatı tartışması alevlendi
Derviş, IMF’ye verilen taahhütler doğrultusunda taban fiyatının 155 bin lira olmasını savunurken, Tarım Bakanı maliyetin 158 bin lira olduğunu ve fiyatın 178 bin lira civarında olması gerektiğini savunuyor. Çiftçiler 200 bin liranın üzerine çıktı.
İstanbul
26 Mayıs— Buğday fiyatı geçen yıl bu zamanlarda olduğu gibi yine bir tartışma konusu oldu. Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, açıklanacak fiyatın, buğdayın çiftçiye maliyeti olan kilogramı 158 bin liranın üzerinde olması gerektiğini söylüyor. Buna göre fiyat 178 bin lira civarında. düşünülüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF’ye verilen taahhütleri deldirmemek ve programı sürdürmek isteyen Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş ise 155 bin lirada ısrar ederken, çiftçilerin istediği fiyat ise 200 bin liradan başlıyor. Son olarak, Karatay Ziraat Odası Başkanı buğday taban fiyatının en az 225 bin lira olması gerektiğini açıkladı.
Kerem Alkin’in Yazısı: Tarım Bakanı Gökalp’in hesabında yanlış mı var?

       Gökalp, dün Türkiye Ziraat Odalı Birliği’nin Kongresi’nde yaptığı konuşmada, buğday taban fiyatının 158 bin liranın üzerinde olacağını açıkladı. Gökalp, 158 bin liranın üzerinde verilecek fiyatın, IMF’ye verilen Niyet Mektubu’na uygun olacağını da söyledi.
Başbakanlık’ta hububat zirvesi
IMF’ye verilen Niyet mektubu’nda buğday fiyatı konusunda belirtilen detaylarla bakanlığın fiyat önerilerinin uyuşup uyuşmadığının sorulması üzerine Gökalp, “Bizim isteğimiz fiyat Niyet Mektubu’nun içindedir. Ben Niyet Mektubunu bilen bir kişiyim ve istediğimiz fiyat niyet mektubunda olan fiyattır.”
       Gökalp’in bu sözleri, IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda “Buğday fiyatları dünya fiyatarının yüzde 20 üzerinde olamaz” ifadesine dayandırdığı belirtiliyor.
       
MALİYET FİYATI 158 BİN LİRA
       Bir gazetecinin, Niyet Mektubuna göre hedeflenen enflasyon baz alındığında, geçen sezon başında, yani Haziran 2000’de kilogramı 102 liradan başlayan buğday alım fiyatının bu sezon 155-160 bin lira arasında açılış fiyatına denk geldiği yönündeki sorusu üzerine de Gökalp şunları söyledi:
       “Biz tarım açısından bakarız, üretim açısından bakarız. Herhangi bir rakamı kendimize baz alıp onun üzerinde hesap yapmayız. Gerçek rakamlar üzerinden hesabımızı yaparız.”
       Gökalp, hafta içinde yaptığı açıklamalarda da, Türkiye’de buğday maliyet fiyatının 158 bin lira olduğunu tekrarlayarak, uygulanan ekonomik istikrar programı, dünya piyasası ve dünya stokları dikkate alınarak buğday fiyatlarını tespit ettiklerini söylemişti.
       
BAKANLIĞIN RAPORU
       Tarım Bakanlığı 7 Mayıs’taki Bakanlar Kurulu toplantısında buğday destekleme alımları için fiyat önerilerini sunmuştu. Bakanlık, geçen sezon başında 102 bin lira olan Anadolu sert ekmeklik buğday alım fiyatı için önerilerini, sanayiciye gümrüksüz ithal maliyeti esas alındığında 180 bin lira, toptan esya fiyatları endeksi esas alındıgında 176 bin 764 lira ekonomik istikrar programına göre ise 178 bin 200 lira şeklinde sıralamıstı.
       
DERVİŞ’İN FİYATI 155 BİN LİRA
       Buna karşılık, Derviş ve Hazine, TÜFE hedefiyle uyumlu yüzde 52’lik artışta ısrar ediyor. Bu da taban fiyatında 155 bin liraya denk geliyor.
       Derviş’in dün akşam Başbakanlık’ta yapılacak hububat zirvesinde, Gökalp’in istediği yüzde 74.5 zam talebine program delineceği gerekçesiyle karşı çıktığı belirtiliyor. Derviş’in, Hazine’nin belirlediği 155-158 bin lira aralığındaki fiyatı savunduğu ve “Taban fiyat 178 bin lira olursa 400 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç olur. Hazine’de bunu karşılayacak kaynak yok” dediği öğrenildi.
       
DOĞULU ÇİFTÇİ 200.000 LİRA DİYOR
       Bu arada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçiler buğday taban fiyatının 200 bin lira olmasını istiyor. Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, son 2 yıldır bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin büyük oranda zarar ettiğini anlatarak, kredi ve tohum yardımı alamamaları nedeniylede faiz borçlarının arttığını bildirdi.
       Geçen yıl buğday taban fiyatının 90 bin lira olarak belirlendiğini ifade eden Erdem, şöyle dedi:
       “1999 yılında bu yana buğday taban fiyatı 90 bin liradır. Üstelik bu yıl devülasyon oldu. Çiftçilerin ürünlerine karşılık paraları geçen yıl 2 taksit halinde ödeme yapıldı. Biz biran önce taban fiyatın açıklanarak, çiftçilerin paralarının peşin ödenmesini istiyoruz. Buğday taban fiyatı 200 bin liranın altına düşerse, çiftçiler zarar eder.”
       Karatay Ziraat Odası Başkanı Lütfi Topbaş, buğday taban fiyatının en az 225 bin lira olması gerektiğini söyledi.
       Topbaş, yaşanan ekonomik krizin tarımdaki maliyetleri artırdığını, yaşanan kuraklığın da ürün kaybına yol açtığını kaydetti. Girdilerdeki artışın yüzde 300’lere ulaştığını, bu artışların ürün maliyetlerine yansıtılması gerektiğini anlatan Topbaş, “Hububat ürünlerinin taban fiyatı, günün ekonomik koşulları dikkate alınarak tesbit edilmelidir. Bizim önerimiz ve beklentimiz, ekmeklik buğdaydaki taban fiyatın en az 225 bin lira olmasıdır. Bu miktarın altındaki fiyatlar kabul edilemez” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları