Home page
Haber Menüsü


Sezer’den Telekom uyarısı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Başbakanlığa ek bir yazı göndererek Telekom’daki yabancı ortakların hisse oranının yüzde 45’i geçmemesi gerektiğini bildirdi.
Ankara
NTV-MSNBC
25 Mayıs— Telekom yasasını salı günü onaylayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Telekom’daki yabancı ortakların hisse oranının yüzde 45’i geçmemesi için gerekli düzenlemelere yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Basın Başdanışmanı Metin Yalman Çankaya Köşkü’nde düzenlediği haftalık basın toplantısında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in çeşitli konulardaki görüşlerini aktardı. Yalman, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Sezer’in 22 Mayıs’ta onayladığı Telekom yasasıyla ilgili olarak Başbakanlığa bir ek yazı göndererek, şirket ana sözleşmesinde yabancı ortakların Telekom’daki hisse oranının % 45’i geçmesini ve yabancıların yönetim ve denetimde oy çoğunluğuna sahip olmalarını önleyecek düzenlemlere yer verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çektiğini açıkladı.
       
ANAYASAYı GÖZETME
       Metin Yalman, şöyle konuştu:
       “Anayasa’nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın uygulanmasını da gözeteceği belirtilmiş, 11. maddesinde Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğu vurgulanmış, 153. maddesinde de, Anayasa Mahkemesi kararların yasama, yürütme ve yargı organlarını, yönetimi, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı kuralı getirilmiştir. Anayasa’nın yukarıda yer verilen maddelerinin birlikte değerlendirilmesinden de anlaşılacağı gibi, Anayasa Mahkemesi kararlarının, belirtilen organ ve kişileri bağlamında Cumhurbaşkanı’nı da bağlaması Anayasa’nın üstünlüğü ve bağlayıcılığı, dolayısıyla hukuk devleti ilkesinin gereğidir.”
       Anayasa’nın 153. maddesinde, Anayasa Mahkemesi’nin başkan ve 10 üye ile toplanacağı ve salt çoğunlukla karar vereceğinin belirtildiğini ifade eden Yalman, bu kurala göre Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı olan kararının, çoğunluğun görüşü yönünde alınan karar olduğunu söyledi.
       
TELEKOM’DA HİSSE PAYI
        Azınlık görüşünün kararın bağlayıcılığı kapsamında etkili bir öge olmadığını kaydeden Yalman, şöyle konuştu:
       “Anayasa Mahkemesi, özelleştirme ve Telekomünikasyon hizmetleriyle ilgili kararlarında, devletin geleceği üzerinde doğrudan etkisi olan yaşamsal önemdeki konularda, Türk Ulusu’nun çıkarlarının, ülke güvenliği, savunması ve bağımsızlığının sağlanması için özelleştirmenin yabancılaştırmaya dönüşmemesi, bunu sağlamak için yasal düzenlemelerde, yönetim ve denetimde yabancı ağırlığını önleyici kurallara yer verilmesi gerektiğini kabul etmiştir.
       4673 Sayılı Yasa’da, yabancı gerçek ya da tüzel kişilerinin Türk Telekom’daki pay oranının yüzde 45’i geçemeyeceği, bunların doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk paylarına sahip olamayacakları, yabancı gerçek ya da tüzel kişilere Türk Telekom’un yönetim ve denetiminde oy çoğunluğu sağlanamayacağı, tüm satış işlemlerinde bu koşul ve karşılıklılık ilkesinin göz önünde bulundurulacağı kurala bağlanmıştır.
       Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi’nin kararları ile yasanın yukarıda vurgulanan kuralını ve ülkenin güvenliği yönünden yasada yer verilen diğer kuralları gözeterek 4673 sayılı yasanın yayımlanmasını uygun bulmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız, ayrıca IMF’ye verilen niyet mektubunda belirtilen stratejik yatırımcı konsorsiyumunda yabancıların çoğunlukta bulunmasının, yukarıdaki yasa kuralına uygun düşmeyeceğini, ana sözleşme değişikliğinde bu hususlara uyulması gerektiğini bir ek yazıyla Başbakanlığa bildirmişlerdir.”
       
EK YAZI
        Yalman, Cumhurbaşkanı Sezer’in bu ek yazısı konusunda da bilgi vererek, şunları kaydetti:
       “Sayın Cumhurbaşkanımız söz konusu yazıda,
       1- Türk Telekom’da özelleştirme sürecinin başlatılması sonucu kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesi durumunda 406 sayılı Yasa’nın 4673 Sayılı Yasa’nın 3. maddesiyle değiştirilen ek 17. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarıyla imtiyazlı hisseye tanınan hak ve yetkilere,
       2- Yasa’nın 7. maddesiyle 406 Sayılı Yasa’ya eklenen ek 28.madde uyarınca, Türk Telekom ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve ülke güvenliği, emniyet ve asayiş ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında Telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak imzalanan ve imzalanacak olan tüm sözleşme ve protokollerin geçerliliğini koruyacağına ilişkin kurala,
       3- 3 Mayıs 2001 gününde IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda ‘Yabancıların Türk Telekom’daki hisse oranlarının yüzde 45’i aşmamasını öngören ve çoğunluk hisseye sahip olabilecek stratejik yatırımcı konsorsiyumunda yabancıların çoğunlukta bulunması halini dışlamayan düzenleme’den söz edilmekte ise de, 406 sayılı Yasa’nın 4673 sayılı Yasa’nın 3. maddesiyle değiştirilen ek 17. maddesinin üçüncü fıkrasında, ‘Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türk Telekom’daki hisse oranı yüzde 45’i geçemez ve bunlar doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk hisselerine sahip olamazlar. Yabancı gerçek ve tüzel kişilere Türk Telekom’un yönetim ve denetiminde oy çoğunluğu sağlanamaz. Tüm satış işlemlerinde bu şart ve karşılıklılık ilkesi göz önünde bulundurulur.’ denildiğinden, yabancıların yönetim ve denetimde oy çoğunluğuna sahip olmalarını önleyecek düzenlemelere, Şirket Ana Sözleşmesi’nde yer verilmesinin gerekli olduğunu belirtmiştir.”
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları