Home page
Haber Menüsü


Takas için IMF heyeti de bekleniyor
İç borç takası konusunda IMF heyetinin de görüşü alınacak. Bankalar Birliği, Hazine ile henüz anlaşma sağlanamadığını söyledi. Hazine ihalesiyle başlayan tedirgin hava, takas konusunun bir türlü netleşmemesi ile devam ediyor.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
25 Mayıs— Piyasaların, dört gözle beklediği ve uzadıkça tedirginliği artıran Türk Lirası (TL) cinsinden iç borcun bir kısmının dövize dönüştürülmesini amaçlayan iç borç takası (swap) konusunu Hazine Müsteşarlığı, IMF heyetiyle de görüşecek. Bugün sabah saatlerinde İstanbul’da bankacılık sektörünün nabzını tutan Hazine yetkilileri, 1 Haziran’da çalışmalarına başlayacak olan Juha Kahkonen başkanlığındaki heyetle de görüşecek.

   
 
       
   
MSNBC News Hazine borç takasında banka tekliflerini bekliyor
MSNBC News Hazine ve bankalar cari kurda anlaştı
MSNBC News Hazine ihalesinde satış hedefin altında
MSNBC News IMF Heyeti 8 Haziran'da geliyor
MSNBC News Kemal Derviş: Takas gerekli değil ama....
MSNBC News Dow Jones: 5 milyar dolarlık borç takası IMF ile netleşecek
MSNBC News "Derviş, 18 ayda düze çıkarabilir"
MSNBC News FT: Türkiye'ye kredi başarısızlığa ödül
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ayrıca, Hazine yetkilileri piyasa yapıcısı bankalarla bugün İstanbul’da biraraya gelerek sistemdeki son gelişmeler ve kağıt takası konusunu görüşecek. Hazine ve banka yetkililerinin buluşacağı toplantıda en önemli gündem maddesinin, 3-4 milyar dolar arasında olması beklenen kağıt takasının koşulları olacağı belirtiliyor. Ancak konunun yatırım bankası Lazard’ın Raporu’nun Hazine’ye ulaşmasından sonra kesinlik kazanacağı kaydediliyor.
OĞUZ KARAMUK’UN YORUMU

IMF DE DEVREDE
       IMF yetkilileri, takas konusunun önemli olduğunu, bu konunun, iç borçlanmada vadelerin uzatılması amacıyla Niyet Mektubu’nda da yer aldığını, bu nedenle, Hazine ve bankacılık sektörü arasındaki görüşmelerin sonucunun kendileriyle de ele alınacağını vurguluyorlar.
       Hazine, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) adına, bu konuda çalışma yapması beklenen uluslararası yatırım bankası Lazard’ın raporunu inceledikten sonra, gerek duyması halinde, kendisi de yabancı bir bankaya inceleme yaptırabilecek.
KEREM ALKİN’İN YORUMU

DÖVİZ KURU VE VADE...
       Vade ve kur konusundaki görüşmeler devam ederken, Hazine, Lira cinsinden kağıtlarla değiştirilecek olan dövize endeksli tahvillerde, cari döviz kurunun geçerli olması konusundaki düşüncesini koruyor.
        3-4 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen kesin takas miktarının da, bankacılık sektörünün teklifinden sonra belli olacağı, genel şartların ise IMF ile görüşmenin ardından kesinleşeceği belirtiliyor.
       
TEDİRGİNLİK İHALE İLE BAŞLADI
       Bankacılar, piyasada son Hazine ihalesinde, ekonomi yönetiminin faiz oranlarını yükseltmemek için hedeflenen kadar satış yapmaması nedeniyle başlayan tedirginliğin, takas çekişmesinin de eklenmesiyle artttığını söylüyorlar. Bankacılara göre, çok hızlı düşen faiz oranlarının bir süre daha yüzde 80’ler seviyesinde kalması gerekiyordu.
       Buna karşılık, önümüzdeki günlerde yüklü iç borç geri ödemeleri olan Hazine’nin, hem yeteri kadar borçlanmaması ve faizleri de aşağı çekmeye çalışması, bankacılar tarafından “piyasa ile inatlaşmak” şeklinde yorumlanıyor.
       
MİKTAR NE OLACAK?
       Buna bir de takas konusundaki belirsizlik ve çekişmeler eklenince, piyasalarda gergin bir ortam oluştu. Bankalar, takas miktarının 5 milyar dolar civarında olmasını istiyor. Ancak, Derviş, Gaziantep’te yaptığı açıklamada, “Sınırlı bir swap operasyonu düşünüyoruz. Çok önemli, çok acil değildir, yapılmadan da idare edilebilir. Fakat bir miktar yapmayı düşünüyoruz” demişti.
       Takas işlemlerinin cari kurdan yapılması beklenirken, bankacılar risk priminin libor üzerine 2-4 puan arasında olacağını öngörüyorlar. Risk primi konusu da Hazine ve bankalar arasında tartışma konusu olacak.
       
LAZARD VE PİYASA YAPICILARI TOPLANTISI
       Bu arada Hazine yetkilileri bugün uluslararası yatırım bankası Lazard’ın temsilcileri ile borç takası konusunda görüşmek üzere biraraya gelecekler. İstanbul’da yapılan toplantıda Lazard’ın Bankalar Birliği için hazırlayacağı borç takası konusunun ele alacaklar.
       Toplantıya Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Kamu Finansmanı Genel Müdürü Tülay Saylan Ve Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Gelberi İle Lazard’ı Temsilen Zekeriya Yıldırım katılıyor.
       Bu toplantının ardından Hazine ve Merkez bankası yetkilileri saat 15.00’te Piyasa Yapıcıları Danışma Kurulu toplantısına katılacaklar. Saat 15’te başlayacak olan Danışma Kurulu toplantısında takas konusunun ele alınması ve bankacılara sabaj yapılan toplantı konusunda bilgi verilmesi bekleniyor.
       
KESKİN: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
       Bu arada Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ekrem Keskin, borç takasının da aralarında bulunduğu bir dizi rapora ilişkin görüşmelerin Lazard ile devam ettiğini ve henüz kesin bir sözleşmenin yapılmadığını bildirdi.
       Keskin, Merkez Bankası eski Başkan Vekillerinden Zekeriya Yıldırım’ın temsilciliğini yaptığı Lazard ile sürdürülen görüşmelerde borç takası konusunun raporlardan sadece birisi olduğunu söyledi. Keskin, “Bankaların aktif kalitesinin iyileştirilmesi, sermaye yapılarının güçlendirilmesi gibi konular da var” dedi.
       Keskin, borç takası raporuna ilişkin olarak şu bilgiyi verdi:
       “Diğer dünya deneyimleri ne olmuş, bu konularda yapılacak çalışmalar var. Ama spesifik olarak henüz bir detay bilgi verebilecek durumda değilim. Görüşmeler devam ediyor. Üzerinde kesin bir sözleşme henüz yapmadık. Onlar da çalışmalarına devam ediyorlar. Bu konularla ilgili bize raporun içeriğini sunacaklar sanıyorum. Kısa bir süre içerisinde biter.”
       Görüşmelerin 2-3 hafta önce başladığını kaydeden Keskin, konu nihai hale geldiği zaman bir basın duyurusu yapacaklarını bildirdi.
PROF. KORKMAZ: BU TAKASIN ADI KONSOLİDASYON
       İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Esfender Korkmaz da, bugünkü konjonktürde borç takasının faydalarının daha ağır bastığını, bu uygulamanın bankalar açısından bir rahatlama getireceğini bildirdi.
       Prof. Dr. Korkmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin borçlanma sınırına geldiğini belirtti. Bu yıl için bir borç krizinin görünmediğini kaydeden Korkmaz, IMF kredisi, turizm geliri ve işçi gelirlerinin iç ve dış borç sorununu bir süre erteleyeceğini savunarak, “Ancak temel sorun yine kalacak ve istikrar önünde tehdit oluşturmaya devam edecektir” dedi.
       Borç takasının bu nedenle düşünüldüğünü belirten Korkmaz, borç takasıyla 5-6 milyar dolarlık iç borcun döviz borcuna dönüştürülmek istendiğine işaret etti. Korkmaz, “Bu takasın adı konsolidasyondur. Çünkü kısa vadeli borç yükü, döviz cinsine çevrilip, uzun vadeli borç haline gelecektir” görüşünü dile getirdi.
       Esfender Korkmaz, borç takasının yapılıp yapılmamasını tartışmak için artık geç kalındığını kaydederek, şöyle dedi:
       “İki açıdan geç kalmış bulunuyoruz. Birisi, alternatif yol kalmadı. İkincisi, bugünkü faiz düzeyinde Hazine bonolarına talep düşmüştür. 22 Mayıs ihalesi bunu gösterdi.”
       Fayda ve sakıncaları yan yana konulduğunda bugünkü konjonktürde faydalarının daha ağır bastığını savunan Korkmaz, borç takasıyla kısa vadeli iç borç yükünün hafifleyeceğine, vadenin uzamasının faizler üzerindeki baskının azalmasına neden olacağına ve TL borçların döviz borcuna çevrilmesinin bankalar açısından bir rahatlama getireceğine dikkat çekti.
       Korkmaz, sakıncalarını ise “devletin döviz borcunun artması, Türk Lirası’na güveni azaltıp dolarizasyonu artırması ve kur riskini devletin üstlenmesi” olarak sıraladı. Esfender Korkmaz, “Netice olarak denize düşen yılana sarılır. Dövizle borçlanmanın sakıncalarını borç sınırına ulaşmadan önce düşünmeliydik” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları