Home page
Haber Menüsü


Kemal Derviş: Yolsuzlukla mücadele önemli, ama...
Gaziantepli sanayicilerle basına kapalı bir toplantı yapan Devlet Bakanı Kemal Derviş, yolsuzlukla mücadele konusunda ince mesajlar verdi.
Gaziantep
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    23 Mayıs —  Bürokrasinin yavaş işleyişine yönelik şikayetlere hak verdiğini belirten Derviş, “Yolsuzluk ayrı, hata yapmak ayrı bir olay. Bu çizgiyi iyi belirlemeliyiz. Yolsuzlukla mücadele çok önemli” diye konuştu.  

   
 
       
    MSNBC News Dervişler'in gezisinden renkli notlar

MSNBC News Derviş'in ilk durağı Gaziantep
MSNBC News "Derviş, 18 ayda düze çıkarabilir"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Kemal Derviş, reel sektör temsilcilerinden yeni ekonomik programa destek istedi. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sanayicilerle basına kapalı toplantı yapan Derviş, sorunları ve önerileri dinledi.
Derviş’in gezisine TOBB’dan tepki
Kemal Derviş Gaziantep'teki temaslarını sürdürürken, başka bir program uygulayan eşi Cathrine Derviş de müze ve çarşıyı dolaştı.
       
“ENFLASYONLA MÜCADELE ŞARTTI”
       Devlet gelirlerinin yüzde 90’ından fazla bir bölümün faiz gelirlerine gittiğini anımsatan Derviş, “Mutlaka önlem alınmalıydı, enflasyonla mücadele şarttı. Hızlı kalkınmayı sağlamalıyız ve enflasyonu yenmemiz gerekir” dedi.
İki ay zor geçti, faizler olağanüstüydü, üretim dış satım her konuda zorluklar oldu 10 gündür durum iyi, faizler inmeye başladı. Üretime dönük büyümenin yeniden başlayacağını umuyoruz.
KEMAL DERVIŞ
Devlet Bakanı
       
“SAVURGANLIĞA SON VERMELİYİZ”
       Kaynakların artırılması, bu yapılamıyor ise devletin savurganlığa son vermesi gerektiğine dikkati çeken Derviş, “Gelişmiş ülkelerde ekonomik birimler tek çatı altındadır. Yanlış anlaşılma olmasın, Türkiye’de ekonomi ile ilgili kurumlar arasında uyum yoktur demiyorum” diye konuştu.
       
“SABİT KURA GEÇİLMEYECEK”
       Ekonomik programın zaman içinde revize edilebileceğini, ancak ekonomi kendini bulana kadar sabit kura geçmenin mümkün olmadığını ifade eden Derviş, önce enflasyonun yenilmesi gerektiğini vurguladı.
       
YOLSUZLUKLA MÜCADELE MESAJI
       Bürokrasinin yavaş işleyişine yönelik şikayetlere de hak veren Derviş, yaklaşık 2 saat süren toplantıda, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Bazı çizgileri tam koyamıyoruz. Yolsuzluk ayrı, hata yapmak ayrı bir olay. Bu çizgiyi iyi belirlemeliyiz. Yolsuzlukla mücadele çok önemli. Reel sektörü büyütmek zorundayız, sizlerden katkı ve destek istiyorum.”
       
Kentte yürüyüş yapan Kemal Derviş'e vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Bazı Antepliler Derviş'e, "Ekonomi senle canlandı, senle düzeliyor", "Sen inandın, biz de inandık" yazılı dövizlerle destek verdi.
       
İŞLETMELERİ ZİYARET ETTİ
       OSB’deki toplantının ardından, Dülük Ormanı içindeki Kartaltepe Restaurant’ta eşiyle buluşan Derviş, daha sonra Küçük Sanayi Sitesi (KSS) içindeki örnek sanayi sitesinde bulunan Mitaş Makine, Değirmen Makine, Renmetal A.Ş., Özçelik Tekstil Makineleri ve Güneydoğu Cam işletmelerinde incelemelerde bulundu. İşletme sahip ve yöneticilerinden sorunları dinleyen Derviş, üretimleri hakkında bilgi aldı. Otomobille Gaziantep Ticaret ve Endüstri Merkezi ile Ayakkabıcılar Sitesi’ni gezen Derviş, kente dönerek, yalnız yaya trafiğine açık olan Mütercim Asım ve Gaziler caddelerinde yürüyüş yaptı.
Ekonomik programa Bal’lı engel

DERVİŞ’E YOĞUN İLGİ
       Yürüyüş sırasında, bir ara sayıları bini bulan vatandaşların, Derviş’e yoğun ilgisi dikkati çekti. Yoğun güvenlik önlemleri altında yürüyüş yapan Derviş, bazı işyerlerine girerek, sahipleri ile kısa sohbetler yaptı.
Gaziantep’te gördüklerimle gurur duydum. Yanlız Türkiye için değil, dünya için örnek alınacak ve öncü olacak çok güzel çağdaş tesisler var. Maalesef ekonomideki durum nedeniyle kapasite sorunu yaşanıyor.
KEMAL DERVIŞ
Devlet Bakanı
        Derviş’e yürüyüşü sırasında alkışlarla destek verenlerin yanı sıra, işyerlerinin camlarına, “sen inandın, bizi de inandırdın”, “sana güveniyoruz” gibi yazılar asanlar olduğu da görüldü. Yürüyüşünün ardından Gaziantep Barosu Lokali’ne geçen Derviş, kendisinden ayrı bir program yapan eşi ile buluştu ve bir süre dinlendikten sonra karayolu ile Adana’ya hareket etti.
       
DERVİŞ: ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, sabah saatlerinde yaptığı basın toplantısında, ekonominin son 10 gündür biraz daha iyi durumda olduğunu, faizlerin inmeye başladığını belirterek, “Üretime ve ihracata dönük bir ekonomiye geçeceğiz. Fakat üretime dönük çark dönmeye başlamadı” dedi.
       Reel ekonomide büyümeyi başlatmak için Gaziantep’e geldiğini belirten Derviş, finans sektörüyle reel sektör arasında ilişkilerin yeniden tesisi için neler yapılabilir sorusunun yanıtını arayacaklarını ifade etti. Derviş, “Üretime dönük ne yapabiliriz. Finans sektörü ile mali sektör arasındaki uyum nasıl gerçekleşir. Bütün bunları ekonominin öncüleri ile tartışacağız” dedi.
Derviş, Adana’da protesto edildi

10 GÜNDÜR DURUM İYİ
       Derviş, ekonominin son durumu hakkında şunları söyledi:
       “İki ay zor geçti, faizler olağanüstüydü, üretim dış satım her konuda zorluklar oldu 10 gündür durum iyi, faizler inmeye başladı. Üretime dönük büyümenin yeniden başlayacağını umuyoruz. Ağır bunalımı birkaç günde atlatmak mümkün değil. Şu anda yangını söndürdük. Bunalımı daha yeni yeni atlatıyoruz. Reel ekonomi büyüdüğünde zaten bütün sorunlar birlite çözülecek. Hepimizin amacı ekonominin büyümesi iş alanlarının artması ve işçinin gelirinin artırılabilmesidir.”
       
BORÇ TAKASI SINIRLI OLACAK
       Derviş, TL bazındaki iç borç kağıtlarının dövizli olanlarla takası konusundaki iç borç takasına da açıklık getirdi ve şöyle dedi:
       “Sınırlı bir swap operasyonu düşünüyoruz. Çok önemli, çok acil değildir, yapılmadan da idare edilebilir. Fakat bir miktar yapmayı düşünüyoruz.”
       Derviş, iç borçların döndürülmesi konusunda da “Dış kaynağı dikkate alarak Mayıs, Haziran aylarında bir sıkıntı olmayacak” dedi. Derviş, dünkü ihalede de faizleri yükseltmek pahasına, satışı artırmak istemediklerini bildirdi.
       
“YANGINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SÖNDÜRDÜK”
       Derviş, dün kamuda çalışan işçiler adına toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmayla sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Anlaşmaya vardık, ancak kolay olmadı. Şu anda devlet gelirlerinin yüzde 90’ının biraz üzerindeki bölümü hala faizlere gidiyor” dedi.
       Derviş, toplantının açılışında, “Evimizde yangın vardı. Mayıs ayı itibariyle yangını önemli ölçüde söndürdük. Binleri aşan faizleri düşürdük. Ama yine de yüksek” diye konuştu.
       
“GAZİANTEP İLE GURUR DUYDUM”
       “Bugün artık ileriye bakmak, reel ekonomiyi büyütmek ve hızlı büyümeyi nasıl sağlayabileceğimizi belirlemek zorundayız” diyen Derviş, şöyle devam etti:
       “Temel sorunumuz bu. Bu arada istihdam konusu. Çalışanların, vatandaşların geleceğine ilişkin olarak neler yapabileceğimiz hususları saptamak amacıyla çok ciddi adımlar atıyoruz. Gaziantep’te gördüklerimle gurur duydum. Yanlız Türkiye için değil, dünya için örnek alınacak ve öncü olacak çok güzel çağdaş tesisler var. Maalesef ekonomideki durum nedeniyle kapasite sorunu yaşanıyor. Şu anda, devlet gelirlerinin yüzde 90’ının biraz üzerindeki bölümü hala faizlere gidiyor. Dolayısıyla bu faizleri mutlaka düşürmemiz gerekiyor. Her bakımdan hem devletin dengesi, hem işadamları, sanayiciler, çiftçiler ve esnaf bakımından faizlerin düşürülmesi çok önemli bir konu.”
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları