Home page
Haber Menüsü


Kemal Derviş Gaziantep’te
 
Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Siyasete mi hazırlanıyor?” tartışmalarına neden olan yurt gezilerini dün Gaziantep’ten başlattı.  

 
Gaziantep/Ahmet Ergen
CNBC-E
23 Mayıs —  Derviş, 18 Mayıs’ta Türkiye’ye gelen eşi Catherine Stachniak ile birlikte geldiği Gaziantep’te önce alkışlarla, sonra protestolarla karşılaştı. Derviş’i Gaziantep’te ağırlayan siyasetçiler ve işadamları ise, gezinin içeriğine ilişkin tartışmaların sürmesine neden olacak farklı açıklamalar yaptı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, yeni programın mali ayağı açıklanıp reformaları desteklemek için gerekli dış kaynak da sağlandıktan sonra “Bundan sonra, Anadolu’yu il il gezerek programı” anlatacağını söylemişti. Bu açıklamanın ardından Derviş’in bu yönde temaslarda bulunması “Derviş öncülüğünde yeni bir siyasi oluşumun temelleri atılıyor” şeklinde yorumlanmıştı. Bu eksende sürdürülen bütün tartışmalar rağmen Derviş “Anadolu Turları” konusundaki ısrarını, daha Esenboğa’dan Gaziantep’e hareket ederken gösterdi. Derviş, kendisine soru yönelten gazetecilere “Gaziantep’e bir an önce gitmek için sabırsızlanıyorum” yanıtını verdi.
       
KARŞILAMADA PARTİLİLER YOKTU
       Eşi ve danışmanlarıyla birlikte Gaziantep Oğuzeli Havaalanı’na inen Derviş, vali Erhan Tanju, Belediye Başkanı Celal Doğan ve kalabalık bir işadamı topluluğu tarafından karşılandı. Hükümet ortağı partilerde dahil hiçbir siyasi parti il başkanının katılmadığı karşılama töreninde, Başkan Doğan’ın eşi Aysel Doğan da Derviş’in eşi Catherine Stachniak’la ilgilendi.
       
DERVİŞ’E İLK PROTESTO İ.P.’DEN
       Havaalanında ve kente giden güzergahta sık sık vatandaşlar tarafından alkışlanan Derviş, konaklayacağı Tuğcan Oteli’nin önüne geldiğinde ise, Türkiye’ye geldiği günden beri ilk kez protestolarla karşılaştı. İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik üyesi bir grup, Derviş’i “Amerika valisi istemiyoruz” sloganlarıyla protesto etti. Derviş proteslarla ilgil yaptığı açıklamada “Gayet doğaldır, karşıt görüşler de olabilir” dedi.
       
DOĞAN: DERVİŞ’İ BEN DAVET ETTİM
       Protestolu karşılamanın ardından Derviş otelde dinlenmeye çekilirken, biz de gezi öncesindeki tartışmalı konuları aydınlatabilmek amacıyla Belediye Başkanı Celal Doğan ve Gaziantep’li işadamları ile sohbete koyulduk. Başkan Doğan öncelikle gençlerin Derviş’e yönelik protestosunu değerlendirerek “Son derece doğal demokratik bir tepki, hiç de yadırgamadım” diye konuştu.
       
ZİYARETİN NEDENİNE FARKLI YANITLAR
       “Derviş’in Gaziantep’teki siyasi faaliyetlerinin startı olarak yorumlanıyor siz ne diyorsuzunuz sorumuza” Doğan’dan gelen yanıt gezinin perde arkasını tümüyle açıklamasa da ayrıntılı bazı bilgiler içeriyordu. Doğan, “Bu gezinin sayın Derviş’in siyasi girmesiyle hiç alakası yok. Ben 12 Mayıs’ta kendisini ziyaret edip davetimizi ilettim. Aslında sayın 19 Mayıs’ta burada olacaktı ancak yurtdışı programı nedeniyle, gezi ertelendi” dedi.
       Sanko Holding Yönetitim kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu aynı yöndeki sorumuzu da kesin bir dille yanıtladı ve “Gaziantep kendi kendini kurtaran bir kent, ve Türkiye’nin bir aynası konumunda. Sayın Derviş bu aynayı görüp Türkiye ekonomisini daha iyi değerlendirmek için buraya geldi” dedi.
       Doğan ve Konukoğlu’nun bu açıklamalarına karşılık Gazintep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer gezinin siyasetle ilişkilendirilmesine, ekonomik sorunları geri plana ittiği için karşı çıktığını söyledi. Ancak yine de “Eğer olacaksa da inşallah iyi bir çıkışın başlangıcı olabilir” yorumunu yapmaktan geri kalmadı.
       Devlet Bakanı Kemal Derviş ise bütün bu tartışmalara yanıt olabilecek açıklamasının akşam yemeğinde bir araya geldiği Gaziantepli işadamlarına yaptığı açıklamayla verdi. Edindiğimiz bilgilere göre Derviş işadamlarına, “Gezilerime Gaziantep’ten başlamamın nedeni Gaziantep insanının zoru yenmeye yönelik girişimci ruhudur. Burada, hayal ettiğimden daha fazlasını göreceğimden eminim. Gaziantep’te sermayenin dışarıya kaçmadığını gördüm” dedi.
       
GAZİNTEP’TE SOL POTANSİYEL
       Aslına bütün bu tartışmaların ışığında yine varsayımlardan hareket ederek “Derviş siyasete mi giriyor?”, “Neden Gaziantep?” sorularına yanıt ararsak, ilginç ayrıntılar var. Siyasi görüşünü sola eğilimli olarak açıklayan Derviş’in gezilerine Gaziantep’ten başlaması anlamlı. Çünkü Antep yıllardan beri sol seçmen potansiyeli olan bir kent. Belki fazla uzak bir ilintilendirme, ama yine de ilginç bir nokta Derviş’in de, fikirsel tabanın oluşumda yeraldığı Yeni Demokrasi Hareketi (YDH) Türkiye genelindeki ortalamasının da ortasına çıkarak girdiği tek seçimde aldığı en yüksek oyu Gaziantep’ten almıştı.
       Varsayımlar üzerinden yürütülen tahminlerde Derviş’i Gaziantep’te böyle bir yakınlık bulduğunu söylemekte çok yanlış olmaz. Yapılan açıklamalarla da “doğruluğu” teyit edilen Derviş’in gezilerinin ekonomik ağırlıklı olduğunu düşünürsek ve yine “Neden Gaziantep?” sorusunu yöneltirsek cevap kesin olsamasa da tatmin edici:
       Gaziantep tek başına iki milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, ve reel ekonominin en canlı olduğu 3 kentten biri.
       
İZLENİMLER
       Bakan Derviş Gaziantep Oğuzeli Havaalanı’nı indiği andan itibaren Türkiye’ye gelişindeki gibi yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Derviş alışık olduğu bu ilgiye her zamanki bildik tavırlarıyla karşılık verdi. Bu arada Derviş’in eşi Catherine Stachniak için de ayrı bir karşılama töreni yapıldı. Stachniak’ı karşılayan Başkan Doğan’ın eşi Aysel Doğan, Derviş çiftini sempatik ve çalışkan olarak tanımladı. Aysel Doğan, bayan Derviş’e “Türkçe biliyor musunuz?” diye sorduğunu belirtirken, Catherine Stachniak’ın da “Çok az biliyorum, ama bu konuda kurs alıyorum dediği” duyuldu.
       Devlet Bakanı Derviş bir süre otelde dinlendikten sonra akşam yemeği için Gaziantep Tenis Kulübü’ne gitmek için otelden ayrıldı. Otelle tenis kulubü arasındaki yolu yürümeyi tercih eden Derviş, beklenenin aksine eşini yanına almadı. Bayan Derviş, Bakan Derviş’in danışmanı Oya Ünlü, Prof. Hurşit Güneş’in de bulunduğu ayrı bir grupla tenis kulübüne gitti. Derviş, yürüyüşü sırasında yol boyunca kendisini alkışlayan vatandaşlar arasındaki bir gencin bir polis memuru tarafından itilmesi üzerine polis memuruna müdahale etti ve “Neden itiyorsunuz?” diye sordu.
       Derviş’in gezisini her zamakinden kalabalık bir basın ordusu izledi. Gazete ve TV’lerinin ekiplerinini yanısıra Ankara ve İstanbul’dan gelen ekipler de Derviş’i takip etti. Ancak gazetecilerin büyük bölümünün gözü bayan Derviş’in üzerindeydi. Basında bugünkü yoğun programı izlemek için hem Bakan Derviş için hem de bayan Derviş ayrı ayrı izleme ekipleri oluşturuldu.
       Gaziantepli işadamlarından alınan bilgiye göre, Derviş’i karşılamak için kalabalık bir işadamı grubu tören için hazırlandı, ancak Derviş işadamlarına “gösterişli karşılama istemiyorum” demesi üzerine bu törenden vazgeçildi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları