Home page
Haber Menüsü



Hazine
 
Hazine'nin gerçekleştirmiş olduğu ihaleler ve bileşik faizler  
Hazine ihalesinde satış hedefin altında  
Hazine, yarın yapacağı 3 katrilyon 382 trilyon liralık geri ödeme öncesinde, düzenlediği iki ihalede net toplam 2.16 katrilyon lira borçlandı.  
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    22 Mayıs—  Hazine, Perşembe günü yapacağı 3 katrilyon 382 trilyon liralık iç borç geri ödemesi öncesinde düzenlediği 6 ve 10 aylık bono ihalelerinde, hedeflerin altında satış gerçekleştirdi. İki bono ihalesinde toplam net 2,028 trilyon liralık satış yapıldı. Hazine, ihaleler öncesi kamuya 134 trilyon liralık satış gerçekleştirirken; bu ihaleler için net 3.1 katrilyon liralık borçlanma hedefleniyordu. Hazine, düzenlediği 6 aylık bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 75 olurken; 10 aylık bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 72.37 olarak gerçekleşti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine ihalelerinde en düşük net 3.1 katrilyon lira borçlanma hedeflenirken; Hazine’nin yarın 3.38 katrilyon liralık iç borç geri ödemesi bulunuyor.
       Hazine ihalelerine gelen toplam teklif tutarı 3 katrilyon 875.1 trilyon lira olurken, gelen tekliflerin yüzde 73’ü karşılanmış oldu. 10 ay vadeli bonoda nominal satış tutarı 1 katrilyon 35.1 trilyon lira olurken, altı ay vadeli bonoda satış tutarı 1 katrilyon 791.4 trilyon lira olarak gerçekleşti.
       Bankacılar, özellikle 6 ay vadeli bono ihalesine yoğun bir bireysel yatırımcı talebi geldiğini belirtirken, faizlerin beklentiler kapsamında gerçekleştiğini belirttiler.
       Özel bir bankanın fon yöneticisi, “Hazine yine satış miktarını değil faizi önemsediğini gösterdi. Hazine, faizlerin daha da düşeceğini ima ediyor. Hedeflenen miktarın altında satış yaparak, yüksek maliyetle borçlanmayacağının mesajını veriyor. Ancak, yarın gecelik borçlanma faizlerinin düşürülmesiyle de bu kağıtlara prim yaptırılacağı söylenebilir” dedi.
       Yapı Kredi Yatrıım Araştırma Müdürü Hülya Çelik de, yaptığı değerlendirmede, “Yüzde 65 bileşik faiz, hükümetin yılsonu enflasyon hedefinin 10 puan üzerinde bir reel getiriye işaret ediyor. Bu farkın bankalar açısından yeterli olmadığı görünüyor. Anlaşılan, Hazine’nin faiz hedefleri bulunuyor ve bunu aşmamak amacıyla satış miktarını düşük tutup, istediği faizden vereceğini düşünüyorum” dedi.
       Çelik, “2001 yılının kalan bölümünde oldukça yüklü iç borç geri ödemeleri var. İç borçta ciddi bir sorun var görünüyor. Önemli bir dş kaynak elde ettik ama ortadaki rakamlar çok büyük. Bundan sonra Hazine’nin borçlanma proramı nasıl gideceği gerçekten merak konusu. Bu noktada, faiz dışı fazlayla bu ihtiyacın bir bölümü karşılanacak. Sağlanan rahatlıkla itfa tutarında satışlar gerçekleşecek” dedi.
       
KAMUYA SATIŞ
       Hazine, iki iç borçlanma ihalesinden önce kamu kurum ve kuruluşlarına net olarak 134 trilyon liralık bono sattı.
       Hazine, kamu kurum ve kuruluşlarına ihaleden önce net 110 trilyon liralık altı ay vadeli bono, net 24 trilyon liralık da on ay vadali bono satışı gerçekleştirdi. Hazine söz konusu ihalelerin ikisinde toplam 3.1 trilyon liralık net iç borçlanma hedefliyor.
       Hazine Mayıs ayındaki toplam beş katrilyon liralık iç borç servisi sonrasında, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 8.58, 7.82 ve 9.42 katrilyon liralık itfalar gerçekleştirecek.
       
ÖNCEKİ İHALELER
       Hazine, Mayıs ayında şu ana kadar değişik vadelerde 3 iç borçlanma ihalesi gerçekleştirerek, kamuya satışlar da dahil toplam 1 katrilyon 853.3 trilyon liralık net borçlanmaya gitti.
       1 Mayıs’taki 5 ay vadeli bono ihalesinde yüzde 93 yıllık bileşik faizle toplam net 658.8 trilyon lira borçlanan Hazine, 8 Mayıs’taki 10 ay vadeli bono ihalesinde yüzde 89.91 bileşik faizle 440.5 trilyon ve 15 Mayıs’taki 3 ay vadeli bono ihalesinde yüzde 89.78 bileşik faizle 754 liralık net borçlanma gerçekleştirdi.
       Hazine, Mayıs ayının son haftasında da 13 ay vadeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Böylece Hazine, krizden bu yana ilk kez bir yıldan daha uzun vadeli iç borçlanmayı deneyecek.
       29 Mayıs’taki ihale için borçlanma limiti açıklamayan Hazine, gelecek talep ve faiz oranına bağlı olarak ihalede hiç borçlanmaya da gitmeyebilecek.
       
GERİ ÖDEMELER
       Bu ayın ilk yarısında hiç geri ödemesi bulunmayan Hazine, 16 Mayıs’ta 1 katrilyon 644.9 trilyon liralık geri ödeme gerçekleştirdi.
       Hazine, 23 Mayıs Çarşamba günü de 3 katrilyon 382.2 trilyon liralık geri ödeme gerçekleştirecek. Böylece, Hazine’nin toplam ödemesi 5 katrilyon 27.1 trilyon liraya ulaşacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları