| | |
Mutafyan, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi: Bu üzüntü ve kaygı veren durum daha ne kadar devam edecek? Türk ve Ermeni tarihçiler bu konuyu karşılıklı diyalogla konuşacak yerde, üçüncü milletlerin parlamentolarının kullanılması müspet değil. Bunun kimseye fayda sağladığını sanmıyorum. Aksine Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyorum. Diyaloğa, barışa, dostluğa sekte veren her girişim zararlıdır. Türk ve Ermeni halkları için dua etmekten başka elimden ne yazık ki bir şey gelmiyor. Diyaloğu engelleyen her girişim hem beni hem cemaatimi çok üzüyor.
TÜRKİYEDEKİ ERMENİLERİN SORUNLARI
İnsan Hakları Üst Kurulunun hazırladığı rapora da değinen Mutafyan, Türkiye Ermenilerinin ülkedeki en kalabalık gayrimüslim cemaat olduğunu kaydetti. Rapordaki azınlıklar ibaresinin uyandırabileceği kanaat konusunda hükümetin duyarlılığını anlayışla karşıladıklarını ifade eden Mutafyan, bu ülkenin vatandaşı olan Türkiye Ermenilerinin sorunlarının ivedilikle çözüm beklediğini kaydetti. Mutafyan, en az 50 olması gereken din görevlisi sayısının 20lere indiğini, bunun yarısının emeklilik yaşına geldiğini ve kilisede din görevlisi yetiştiremez duruma düştüklerini savundu.
Öte yandan Ermeni kökenli Türk vatandaşının taşınmaz malını hastanesine, okuluna ve kilisesine bağışlayamadığını dile getiren Mutafyan, Hükümetimizden ve devlet adamlarımızdan anlayış bekliyoruz. Yurtdışındaki olumsuz gelişmeler yüzünden Türkiyedeki Ermeniler rehineymiş gibi kullanılmak isteniyorsa, bu akla mantığa sığmaz bir yanlış olur ifadesini kullandı.
| |