| | |
NATOnun üst düzey yetkilileri, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulundan geçmesi durumunda, Türkiyede oluşacak hayal kırıklığı ve tepkilerin, NATOnun işleyişi açısından yaratacağı sıkıntıları Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hasterta ilettiler. Bu arada tasarıya karşı çıkan ABD Başkanı Bill Clinton yönetiminin bu yönde çabalarını artırdığı belirtilirken, Clintonın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger da Hastert ile görüştü. Görüşmede Bergerın, tasarının Türkiye aleyhinde sonuçlanmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği ve Kafkasyadaki durum açısından doğuracağı zararları anlattığı öğrenildi. Gözlemciler, konuyla ilgili yapılan Türkiye yanlısı girişimlerde Hastertın muhatap alınmasının, tasarının geleceğinin büyük ölçüde ABD Temsilciler Meclisi Başkanının elinde olmasından kaynaklandığını belirtiyorlar.
Geçen ay sonunda Ermeni tezlerine destek vererek sözde soykırım tasarısının Temsilciler Meclisi gündemine oturmasında başrolü oynayan Hastert, şu ana kadar Türkiye açısından çok olumsuz bir tablo çizdi. Gözlemciler, Kasım ayında yapılacak Temsilciler Meclisi seçiminde, Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin kıran kırana yarış içinde olduğunu hatırlatarak, Hastertın amacının, Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi çoğunluğu ve dolayısıyla kendi başkanlığını korumak istediğine işaret ediyorlar. Bu çerçevede Ermeni oylarını kazanarak Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçi çoğunluğu korumayı amaçlayan Hasterta, parti içinde Türkiyeye yakın çevrelerden, Türk-Amerikan ilişkilerini tehlikeye attığı suçlaması yöneltiliyor.
Tasarının Genel Kuruldan geçmesini engellemeye çalışan Türk çevreleri, Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı George W. Bush ve Demokrat Partinin başkan adayı Al Gore nezdinde de girişimde bulunurken, seçim ortamında bu iki liderden net açıklama gelmesinin zor olduğu belirtiliyor. Öte yandan ABDnin yeni Ankara Büyükelçisi Robert Pearsonın da tasarıyı engelleme çalışmaları için daha etkili çaba göstereceği ve bu çerçevede Washingtona gelebileceği öğrenildi.
| |