Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:59 TS 28 Eyl., 2000
Pentagon uyardı: Tasarıyı geçirmeyin
ABD Savunma Bakanlığı, bölgedeki stratejik çıkarların yanısıra, barış ve istikrar çabalarının zarar göreceği uyarısında bulundu
Washington
AA
24 Eylül — ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Temsilciler Meclisi liderlerine gönderdiği önemli mektupta, sözde Ermeni soykırımı tasarısının Temsilciler Meclisi’nce kabul edilmemesi yolundaki talebini kesin bir dille iletti. Türkiye ise karara karşı misilleme yapma hazırlığında.

   
 
       
    MSNBC News "Türklere yönelik katliamlar unutuluyor"
MSNBC News Clinton yönetiminden Ermeni tasarısına tepki
MSNBC News Ermeni tasarısı haftaya üst komitede
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Ermeni tasarısının yol açtığı gerginliğin başından bu yana, Clinton yönetimi içinde Türkiye’ye en yakın konumu benimseyen Pentagon’un mektubunda, tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçmesi durumunda, ABD’nin bölgedeki stratejik çıkarlarının ağır zarar göreceği vurgulandı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Walter Slocombe imzasıyla Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert ve diğer Temsilciler Meclisi liderlerine gönderilen mektupta, Ermeni tasarısının sakıncaları, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın metinlerine oranla çok daha açık bir dille anlatıldı.
Türkiye’den misilleme hazırlığı

       
       Slocombe, mektubunda, “398 numaralı tasarının (Ermeni tasarısı) Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin, bölgedeki stratejik çıkarlarımıza ve barış ve istikrar çabalarımıza ciddi olumsuz etkilerde bulunacağından derin kaygı duymaktayız” dedi.
       
”TÜRKİYE ABD İÇİN ÖNEMLİ”
       
       Savunma Bakanı William Cohen’ın yardımcısı Slocombe, Türkiye’nin, ABD’nin yaşamsal birçok güvenlik kaygısı duyduğu bölgelerin tam ortasında yer aldığını ve ABD çıkarlarını her zaman desteklediğini anlattı. Walter Slocombe, şunları kaydetti: “Türkiye, 50 yıldır NATO’nun güneydoğu kanadını korumaktadır ve NATO’nun en önemli üyeleri arasında yer almaktadır. 2 bini aşkın Türk askeri, Bosna, Kosova, Arnavutluk ve Makedonya’da konuşlandırılmıştır. Ankara, büyük ekonomik kayıplara uğramasına karşın, ABD’nin Irak politikasını desteklemektedir. Kuzey Irak üzerindeki uçuş yasağını denetleyen Keşif Güç operasyonu, Türkiye’de bulunan İncirlik üssünden yönetilmektedir. Tarihsel bir konuyla ilgili bir yasama kararını Temsilciler Meclisi’nden geçirmek, sadece Türk-Amerikan ilişkilerine ve bölgedeki güvenlik çıkarlarımıza olumsuz etki yapacaktır.”
       
ABD’NİN STRATEJİK ÇIKARLARI
       

        Balkanlar, Basra Körfezi ve Ortadoğu’nun büyük bölümüne Türkiye’deki askeri üslerden kolayca ulaşılabildiğine ve Türkiye’nin, Suriye, Irak, İran ve Kafkasya ile sınırı olduğuna işaret eden Slocombe, ABD’nin, bu bölgelerin tamamında stratejik çıkarları bulunduğunu vurguladı. ABD Savunma Bakan Yardımcısı, “Türkiye ile olan ittifakımız ve ilişkilerimiz, gelecek yıllarda daha da yaşamsal nitelik kazanacaktır. 398 numaralı tasarı, bölgedeki güçlü ilişkiler kurma ve çıkarlarımızı koruma çabalarımızı karmaşıklaştıracak ve Türkiye gibi stratejik konumu bulunan bir müttefikle olumlu ilişkilerimizi sürdürmemizi güçleştirecektir” ifadesini kullandı. Slocombe, mektubunu bitirirken, Pentagon’un bu görüşlerinin, Temsilciler Meclisi liderlerince Ermeni tasarısı üzerinde karar verilirken göz önüne alınacağı umudunu dile getirdi.
       
MECLİS BAŞKANI TARAFLI DAVRANDI
       
        ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert’ın, sözde “Ermeni soykırımı” tasarısına ilişkin, Temsilciler Meclisi Uluslararası Operasyonlar ve İnsan Hakları alt komitesindeki Cumhuriyetçi Partili üyeleri bizzat telefonla arayarak “evet” oyu vermelerini istediği öğrenildi. Cumhuriyetçi Partili Hastert, oylamadan önceki gece, tasarı karşıtı oy vermeye hazırlanan Cumhuriyetçi Partili üyeleri tek tek arayarak, “Bu parti kararıdır. Cumhuriyetçi Parti’nin iyiliği için tasarıyı geçirmeniz gerekiyor” dedi. Bazı üyelere, ilerde Temsilciler Meclisi komitelerinde başkan olabilmenin tek yolunun, Ermeni tasarısını kabul etmelerinden geçtiği de Hastert tarafından anlatıldı. Cumhuriyetçi Parti için asıl önem taşıyan konu, sözde soykırımın tanınması değil, Temsilciler Meclisi seçimlerinde, şu anda olduğu gibi, Demokrat milletvekillerine karşı Cumhuriyetçi çoğunluğu korumak. Hastert’ın, alt komitedeki üyelere baskı yapmasının da bundan kaynaklandığı belirtiliyor. Temsilciler Meclisi Başkanı ayrıca, Amerikan Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon’dan gelen yoğun uyarılara karşılık, Türkiye’nin, bağlayıcı niteliği olmayan bu tasarı yüzünden ABD ile ilişkileri bozacak bir çıkış yapacağına inanmadığını da savunuyor.
       
ERMENİ OYLARI İÇİN ÇEKİŞME
       
       Yeni seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde 6 sandalyeye Cumhuriyetçi mi yoksa Demokrat bir milletvekilinin mi oturacağı tahmin edilemiyor. Özellikle Ermeni asıllı Amerikalılar’ın yoğun yaşadığı California eyaletinde, Cumhuriyetçi Parti milletvekili James Rogan ile Demokrat Partili Adam Schiff arasında kıran kırana bir mücadele yaşanacak. Gözlemciler, seçilmek için Ermeni oylarının önemli olduğunu düşünen Rogan ve Schiff’in, Türkiye’yi kötüleme yarışına girdiklerini bu yüzden Türkiye’nin, iç politika hesaplarının kurbanı olduğunu belirtiyorlar.
        Gözlemcilere göre, Türk lobisi hangi argümanları sunarsa sunsun, asıl mesele Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’in California’daki yarışı olduğu için, hiçbir etkisi olamazdı. Türk lobisi, alt komite üyelerinin karşısına şu argümanları getirmişti: -ABD’nin jeostratejik çıkarları açısından tasarı zararlı olur. Türkiye ile ilişkiler bozulur. -Amerikan Dışişleri Bakanlığı, zaten bölgede görev yapacak personeline Birinci Dünya Savaşı dönemindeki olayları anlatan bir eğitim veriyor. -Tasarı çıkarsa, soykırımın anlamı genişler. O zaman Kızılderililer’den Vietnam’a kadar pek çok konunun yeniden değerlendirilmesi gerekir.
       
       
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları