Home page
Haber Menüsü


Schröder: 41 yıl önce verilen söz tutulsun
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, AB’nin 41 yıl önce verdiği sözünü yerine getirerek, yıl sonunda, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması kararı vermesi gerektiğini söyledi.
İstanbul
AA
    29 Haziran 2004—  Türkiye’nin iyi yolda ilerlediğini, birkaç yıl önce kimsenin inanamayacağı gelişmeler kaydettiğini anlatan Almanya Başbakanı Schöder, zirveye katılanların da bu gelişmeleri bizzat görme imkanı elde ettiklerini ifade etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


NATO Zirvesi ile ilgili tüm haberler için ikona tıklayın.
       NATO İstanbul zirvesine katılan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, düzenlediği basın toplantısına, ev sahibi Türkiye’nin zirvenin organizasyonundaki başarılarını överek başladı.
       
41 YILLIK SÖZ
  NATO ZİRVESİ
Bush’tan Türkiye’ye övgü ve destek
NATO'ya Irak'ta eğitim görevi
Göstericilerle polis çatıştı
Boğaz Köprüsü’nde Greenpeace eylemi
Chirac ve Schröder’den AB desteği
Zirve'den fotoğraflar
Türkiye Afganistan'da komutayı üstlenebilir
Afganistan’a ek kuvvet 8 hafta içinde
Topkapı Sarayı'nda liderlere muhteşem gösteri
Schröder: 41 yıl önce verilen söz tutulsun
Bush'un korumasından Bakan Atalay'a el kontrolü
AB Komisyonu’nun hazırlayacağı İlerleme Raporu’nun olumlu olması halinde yıl sonunda Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması kararı verilmesi gerektiğini kaydeden Schröder, Türkiye’ye bu sözün 41 yıl önce verildiğini hatırlattı. Türkiye’nin iyi yolda ilerlediğini, birkaç yıl önce kimsenin inanamayacağı gelişmeler kaydettiğini anlatan Schröder, zirveye katılanların da bu gelişmeleri bizzat görme imkanı elde ettiklerini ifade etti.
       Almanya’nın tutumunun ise açık olduğunu kaydeden Schröder, Türkiye’nin gerekli koşulları yerine getirmesi halinde, kendisine 41 yıl önce verilen sözün tutulması gerektiğini bildirdi.
       
“ALMANYA ASKER GÖNDERMEYECEK”
       NATO’nun Afganistan’daki asker sayısını artırma kararıyla ilgili olarak da Schröder, Almanya’nın şu anda burada yaklaşık 2000 asker ile önder ülke olduğunu, Berlin’den daha fazla asker istenilmediğini, ülkesinin de asker sayısını artırmayacağını kaydetti.
       Zirvede, asker sayısını artıracağı sözünü veren ülkelerin bu sözlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirten Schröder, Afganistan’da terörün yenilmesinden sonra istikrarın sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti.
       Irak’ta egemenliğin geçici hükümete devrinin memnuniyetle karşılandığını da hatırlatan Schröder, Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimi ile ilgili olarak da Almanya’nın zaten Iraklı güçleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde eğittiğini, ülkesinin Irak’a asker göndermesinin ise söz konusu olmadığını bildirdi.
       
“BARROSO’YA ŞANS VERİLMELİ”
       Almanya Başbakanı, bugün yapılacak AB Komisyonu başkanı seçiminde Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso’yu desteklediğini, Barroso’nun AB’nin ilk genişlemesinde yer aldığını, Avrupa’nın entegrasyonu için çaba harcadığını, kendisine bir şans verilmesi gerektiğini belirtti.
       
CHİRAC: TÜRKİYE AB YOLU GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ BİR YOLDUR
       NATO İstanbul zirvesine katılan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin AB’ye üyeliği hakkında, Fransa’nın Avrupa Komisyonu’nun Ekim’de sunacağı raporu bekleyeceğini, ancak Türkiye’nin AB yolunun “geri döndürülemez” bir yol olduğunu belirtti.
        Chirac, öncelikle Schröder ile görüş ayrılığı bulunmadığının altını çizdi ve “Dün bu konudaki görüşlerimi açıkça söyledim. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen’ın Avrupa Komisyonu’na Ekim’de sunacağı raporunu bekleyeceğiz. Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini tam olarak yerine getirip getirmediğine bakacağız dedi.
       
IRAK
       Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, NATO’nun Irak güvenlik güçlerine eğitim vermesi konusunun ve NATO’nun bu ülkede görev alıp almayacağının sorulması üzerine de, NATO’nun talep eden ülkeyle işbirliği yaptığını söyledi ve “Ben kişisel olarak NATO’nun Irak’a gitmesine karşıyım” dedi. Chirac, ABD Başkanı George Bush ile NATO’nun Irak’taki rolü konusu ve başka konularda bir sağırlar diyalogu olup olmadığının sorulması üzerine, iki ülke halkları arasında dostluk olduğunu, aynı değerlerin paylaşıldığını, buna rağmen görüş ayrılıkları bulunabileceğini belirterek, “Biz dostuz, müttefikiz ama hizmetkar değiliz” ifadesini kullandı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları