Home page
Haber Menüsü


NATO Zirvesi ile ilgili tüm haberler için ikona tıklayın.
 
NATO’ya Irak’ta eğitim görevi
 
NATO devlet ve hükümet başkanları, güvenlik güçlerinin eğitimi için Irak’a yardım önermeyi kararlaştırdı.
 
NTV
 
28 Haziran 2004—  NATO’yu tehdit eden unsurlara karşı ne şekilde mücadele edeceğine ilişkin olarak hazırlanan “İstanbul Bildirisi” de, NATO devlet ve hükümet başkanları tarafından kabul edildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Lütfi Kırdar Kongre merkezinde süren NATO zirvesinde, 26 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının oluşturduğu Kuzey Atlantik Konseyi, yayınladığı “Irak Bildirisi”nde, Irak’ta BM mevcudiyetinin korunması dahil, güvenliğin tesisine yardımcı olunmasının tamamen desteklendiği belirtildi.
  NATO ZİRVESİ
Bush’tan Türkiye’ye övgü ve destek
NATO'ya Irak'ta eğitim görevi
Göstericilerle polis çatıştı
Boğaz Köprüsü’nde Greenpeace eylemi
Chirac ve Schröder’den AB desteği
Zirve'den fotoğraflar
Türkiye Afganistan'da komutayı üstlenebilir
Afganistan’a ek kuvvet 8 hafta içinde
Topkapı Sarayı'nda liderlere muhteşem gösteri
Schröder: 41 yıl önce verilen söz tutulsun
Bush'un korumasından Bakan Atalay'a el kontrolü
Bildiride, “1546 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, güvenlik kuvvetlerinin eğitimi konusunda Irak hükümetine NATO yardımını önermeyi kararlaştırdık” ifadesi yer aldı.
       Bildiride, Irak’taki terörist saldırılar kınanırken, bunlara derhal son verilmesi çağrısında da bulunuldu. Ayrıca Irak’tan kaynaklanan terörist faaliyetlerin Irak’ın komşularını ve bir bütün olarak bölgenin güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı.
       
IRAK’TA NATO BAYRAĞI TARTIŞMASI
        Irak krizinin başından itibaren müttefikler arası uzlaşmazlık ve görüş ayrılıkları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan NATO, İstanbul zirvesinde, “uzlaşmazlık havası” yansıtmamak için büyük çaba harcadı ve hararetli tartışmalara sahne oldu.
       İttifak, bugünkü durumda, Irak’ta çokuluslu bir koalisyon gücünü yöneten müttefiki Polonya’ya, 2003 yılının haziran ayından beri lojistik ve istihbarat desteği sağlamakla yetiniyor ve kurum olarak, Irak’taki çokuluslu istikrar gücünün dışında kalıyor. İttifak, krizin başında, Şubat 2003’te, Ankara’nın talebi üzerine, Türkiye’nin bir saldırıya uğraması olasılığını dikkate alarak savunma birimleri göndermeyi kararlaştırmıştı.
       
YARDIM ÖNERİSİ
       İstanbul’da, 26 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanları arasında yapılan müzakerelerin ardından basını bilgilendiren üst düzey yetkililer, Irak hükümetine, bu ülkedeki güvenlik birimlerinin eğitimine destek için “yardım önerileceğini”, ancak bu yardımın “hangi bayrak ve hangi üniforma ile, nerede, ne zaman ve nasıl” olacağının belirlenemediğini ifade ettiler.
        NATO Konseyi’nin bu sorulara yanıt bulunması için Irak’taki geçici hükümet ile görüşmeler yapacağını bildiren yetkililer, Konsey’in, İstanbul zirvesinin hemen ardından toplantılar yaparak, “öneriler getireceğini” belirttiler.
       “İttifak bünyesinde siyasi uzlaşma oldu. Tüm müttefikler, Irak’a eğitim desteği verilmesi konusunda mutabıklar” diyen yetkililer, bazı müttefiklerin bu karara karşı çıkmadıklarını, ancak düzenlenecek operasyonlara katılmak istemediklerini de açıkça belirttiklerini anlattılar.
        Yetkililer, söz konusu destek kararının uygulanmasına ilişkin bir “takvim belirlenmediğini” söyleyerek, Iraklı polis, asker ve jandarma eğitiminin Irak içinde veya dışında yapılabileceğini, ancak ülke dışında yapılmasını tercih edenler bulunduğunu kaydettiler. Bugünkü aşamada Almanya, Iraklı polisleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde eğitiyor.
       Polonya, Irak ordusuna ülke içinde eğitim veriyor. ABD ve İngiltere’nin de bu alanda faaliyetleri bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi’nin son kararında, NATO’nun ismi verilmeden, çokuluslu kurumların devreye girmesine yeşil ışık yakılmıştı.
       İstanbul zirvesinde alınan kararlar, bu konuda “yeni, küçük ve ilk adımlar” olarak nitelendiriliyor. Öte yandan, Irak’ta yönetim devrine ilişkin kararın ABD Başkanı George Bush tarafından “bu sabah” müttefiklere bildirildiği belirtildi. Bazı müttefiklerin, bu önemli karar değişikliğinde kendilerine danışılmaması ve geç haber verilmesi nedeniyle tepki gösterdikleri ileri sürülüyor.
       
İSTANBUL BİLDİRİSİ
       NATO’yu tehdit eden unsurlara karşı ne şekilde mücadele edeceğine ilişkin olarak hazırlanan “İstanbul Bildirisi” de, NATO devlet ve hükümet başkanları tarafından kabul edildi.
       Bildiride, NATO’yu tehdit eden unsurlar arasında terörizm ve kitle imha silahları sayılıyor ve mücadele için uyumun önemine dikkat çekiliyor.
       Bildiride, NATO’nun Afganistan’daki rolünü genişletmesini onayladıkları, bunun için gereken imkan ve yeteneklerinin sağlanacağı belirtiliyor. Ayrıca, NATO’nun Bosna Hersek’teki görev süresinin sona erdirileceğine dikkat çekiliyor.
       Bildiride ittifakın, Avrupa kıtasının güvenliği için değişen stratejik ortama ayak uydurmaya devam edeceği vurgulanıyor. NATO Mukabele Kuvveti ve Kimyasal, Biyolojik, Nükleer Savunma Taburu’nun da oluştuğunu ifade eden bildiri, ittifakın her tür tehdide karşı gereken savunma imkanını geliştireceğini kaydediyor.
       Bildiride ayrıca, Akdeniz diyaloğunun güçlendirilmesinin yanı sıra, “İstanbul İşbirliği Girişimi” adı altında Otadoğu bölgesindeki ülkelere işbirliği önerilmesine karar verildiği belirtildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları