Home page
Haber Menüsü


Topkapı Sarayı liderleri ağırladı  
  NATO Zirvesi’ne katılan konuk hükümet ve devlet başkanları İstanbul Topkapı Sarayı’nda dün akşam verilen resepsiyonda büyülendiler.

İstanbul
AA
 
   28 Haziran 2004—  Liderler, NATO Zirvesi gala programı çerçevesinde düzenlenen Lirik Tarih Gösterisi’nde “Farkların Ahengi” konserinde bir araya geldiler. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yemekten önce davetliler Topkapı Sarayı’nın Boğaz manzaralı bahçesinde içkilerini alarak, İstanbul’da gün batımını seyretmenin tadını çıkardılar. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, diğer liderlere de eliyle işaret ederek, manzaranın güzelliğini gösterdi. ABD Başkanı George Bush ve eşi Laura Bush’un gelişleriyle daha da hareketlenen kokteylde NATO liderleri yoğun bir çalışma gününün ardından samimi şekilde sohbet ettiler.
Liderler yemek öncesinde İstanbul'da güneşin batışını ve Boğaz manzarasını ilgiyle izledi.

       


NATO Zirvesi ile ilgili tüm haberler için ikona tıklayın.
       
  NATO ZİRVESİ
Bush’tan Türkiye’ye övgü ve destek
NATO'ya Irak'ta eğitim görevi
Göstericilerle polis çatıştı
Boğaz Köprüsü’nde Greenpeace eylemi
Chirac ve Schröder’den AB desteği
Zirve'den fotoğraflar
Türkiye Afganistan'da komutayı üstlenebilir
Afganistan’a ek kuvvet 8 hafta içinde
Topkapı Sarayı'nda liderlere muhteşem gösteri
Schröder: 41 yıl önce verilen söz tutulsun
Bush'un korumasından Bakan Atalay'a el kontrolü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kol kola giren George Bush, Erdoğan’a, Topkapı Sarayı’ndan çok etkilendiği anlattı, başbakanlık makamı olarak bu sarayın kullanılmasının iyi olabileceğini kast ederek, “Türk başbakanları bence bu harika mekanı kullanmalı” diye şaka yaptı. Erdoğan, bu espriyi kahkahalar atarak karşıladı.
       Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Schröder, yemeğin verileceği alana giderken, kokteyle geç kalan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye rastladılar. Schröder, Berlusconi’ye saatini göstererek, “Sürekli geç kalıyorsun” diye takıldı. Liderler kokteylin ardından yemek öncesi Yekta Kara ve Ali Taygun tarafından tasarlanan ve hazırlanan “Türkiye: Farkların Ahengi” adlı gösteriyi izlediler. Carl Orff’un Carmina Burana adlı eseriyle başlayan gösteri, izleyenleri şaşırtarak Mehter müziğiyle devam etti.
Erdoğanlar, Bush ciftine yakın ilgi gösterdi.

       
        Mehteran Bölüğü, sahne ile liderlere ayrılan bölümün arasından yürürken, George Bush da Mehteranların ritmine ayak uydurmaya çalıştı.

        Bir saat süren gösteride, liderler, Türkiye’nin çeşitli yörelerinin halk oyunlarının yanı sıra Bilkent Senfoni Orkestrası’ndan Ulvi Cemal Erkin’in “Köçekçe” adlı eserinden, Semavi dinlerden ilahilere, Mehteran Bölüğü’nün seslendirdiği Mozart’ın “Türk Marşı”na kadar geniş yelpazedeki müzik türlerinin keyfine vardılar. Ayrıca, Yarkın Ritm Grubu, Fatih Erkoç ve arkadaşları ile Sefarad sinagog ilahileri korosu da çeşitli eserler seslendirdiler.
ABD Başkanı Bush, Mehteran Bölüğü'nün gösterisini özenle izledi.

        Konserin sonunda bütün liderler sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladılar. Bush, Erdoğan’ın yanına giderek Erdoğan’ı kutladı. Erdoğan da Yekta Kara’ya bir buket çiçek verdi.
       
YEMEKTE YOK YOK
       Konserden sonra Topkapı Sarayı’nın Divan Meydanı’ndaki yemeğe geçildi.
Bush ve Blair'in samimi görüntüleri dikkatlerden kaçmadı.
        Liderler eşleriyle birlikte 10’lu gruplar halinde otururken, Başbakan Erdoğan ve Emine Erdoğan’ın bulunduğu ana masada ABD Başkanı Bush ve eşi, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ve eşi, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve eşi, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Schröder, İtalya Başbakanı Berlusconi ve AB Dönem Başkanı İrlanda Başbakanı Bertie Ahern oturdular.
       
SCHRÖDER ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ
        Bu arada, Schröder’in yemek masasına geç gelmesi üzerine Bush saatini göstererek, kendisine nerede kaldığını sordu. Bunun üzerine Schröder’in eliyle Emine Erdoğan’ı işaret ederek, “Kocasına sor” şeklinde verdiği yanıt masada gülüşmelere neden oldu.
Erdoğan, Berlusconi ve Schröder'in samimi tavırları Topkapı Sarayı'ndaki resepsiyonda da sürdü.

       Edinilen bilgiye göre, Schröder bir süre Erdoğan ile görüştü. Liderlere yemekte, geleneksel Türk mutfağından seçkin örnekler sunuldu.
       
MÖNÜDE NELER VAR
* Deniz börülcesi ile birlikte Zeytinyağlı Bayrampaşa enginarı ve mini İmam Bayıldı
* Baharatlı Köy Yoğurdu sosu ile Anadolu Mantısı
* Kırmızı biber içinde brokoli ve domates sosu ile yufkaya sarılı Darülziyafe köftesi ve geleneksel iç pilavı
* Afyon kaymağı ile cevizli şöbiyet ve portakallı baklava
* Yerli likörler eşliğinde kahve
* Erik ve kayısı pestili, cevizli sucuk, cezerye, badem ezmesi, çikolata ve çifte kavrulmuş lokumlar
       Konuklara şarap olarak da Kavaklıdere’nin Narince ve Boğazkere’si sunuldu.
       Yemeğin sponsorluğunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üstlendi. Yemek sırasında Klasik Türk müziği dinletisi verildi. Yemek sonunda davetliler arasındaki bazı köşe yazarı ve gazeteciler, ana masaya gelerek, liderlerle sohbet ettiler.
       Gazeteciler Bush ve Blair ile de hatıra fotoğrafı çektirdiler. 800 davetlinin katıldığı yemekte 150 kadar garson görev yaptı.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları