Home page
Haber Menüsü


Ve tek haneli enflasyon
DİE verilerine göre, enflasyon Şubat ayında TEFE’de yüzde 1.64, TÜFE’de binde 5.5 arttı. Yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 9.14 olurken, Türkiye 1976’dan bu yana ilk kez tek haneli enflasyonla tanıştı.
İstanbul
NTV-MSNBC
3 Mart 2004— Türkiye, 28 yıl aradan sonra ilk kez tek haneli enflasyonla tanıştı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, Şubat ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) yüzde 1.64, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) binde 5.5 artış gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyon TEFE’de yüzde 9.14, TÜFE’de yüzde 14.28’e geriledi. CNBC-e’nin 25 banka ve aracı kurum arasında yaptığı Şubat ayı enflasyon anketinde, TEFE’nin yüzde 1.5, TÜFE’nin yüzde 1.1 artacağı öngörülmüştü.

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: Reel faizler hala yüksek
MSNBC News Enflasyonda tek hane Şubat'a kaldı
MSNBC News Babacan: Şubat'ta tek haneli enflasyonla tanışılacak
MSNBC News 'Tek haneli enflasyona hazırlıklı olunmalı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çekirdek enflasyon olarak da bilinen özel imalat sanayi fiyatlarında ise, Şubat ayında artış oranı binde 1 olarak gerçekleşti.
       Bu arada, Şubat ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 21.49, tüketici fiyatlarında yüzde 23.21 olarak hesaplandı.
       2003 sonu itibariyle TÜFE yüzde 18.4 olurken, TEFE yüzde 13.9’a gerilemişti. Ocak ayında ise, tüketici fiyatları binde 7, toptan eşya fiyatları yüzde 2.6 artış göstermişti.
       
Babacan: Rekor kırıldı
       Öte yandan, Şubat ayı enflasyon verilerini değerlendiren Devlet Bakanı Ali Babacan, enflasyonun tek haneye inmesinin tarihi dönüm noktası niteliğinde olduğunu söyledi. Babacan, yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi:
       “Türkiye’de ekonominin ve toplumsal yaşamın on yıllardır en büyük sorunu olan yüksek enflasyon dize getirilmiştir. TEFE’de 28 yıl sonra elde edilen tek haneli oran, yeni bir dönemin başlangıcını da müjdelemektedir. Enflasyonla mücadeleyi en önemli hedef olarak önüne koyan hükümetimiz, iş başına geldiği andan itibaren uyguladığı kararlı, disiplinli ve akılcı politikalarla enflasyon sorununa büyük bir darbe vurmuştur. 2003 yılında düşüş gösteren, aylık ve yıllık bazlarda rekorlar kıran enflasyon oranları, 2003 yıl sonunda hedefin bile altında kalmıştır. 2004 sonu için ise ihtiyatla belirlediğimiz TÜFE’de yüzde 12 hedefi halen geçerlidir.”
       
EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIKTA
       TEFE’nin alt sektörleri itibariyle en fazla fiyat artışı gözlenen alan yüzde 5.4’le tarım olurken, imalat sanayi artışı yüzde 0.4 artarken; madencilik binde 5, elektrik binde 9 geriledi.
       TÜFE’de harcama grupları itibariyle en yüksek artış yüzde 2.6’yla sağlıkta yaşanırken, gıdada artış yüzde 1.2, konutta yüzde 1.4, ulaştırmada binde 4, lokanta-otel grubunda yüzde 1.6 artış gözlendi. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 4.7, ev eşyasında ise binde 1 gerileme yaşandı.
       Dışbank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Haluk Bürümcekçi, açıklanan enflasyon verilerini değerlendirirken, “Enflasyon hedeflerle son derece olumlu. Bu durum, Merkez Bankası’nın yapacağı faiz hareketleri için uygun bir ortam yaratıyor. Ancak, ilk aşamada böyle bir gelişme yaşanacağına ihtimal vermiyorum” dedi.


       
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR BİNDE 9 ARTTI
       Bu arada, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul ili için hazırlanan toptan eşya fiyatları endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.9, İTO’nun 1995 bazlı olarak hazırladığı ve perakende fiyatları yansıtan İstanbul ücretliler geçinme endeksi de yüzde 0.1 arttı.
        Söz konusu endeksler 2003 Şubat ayında sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 1.4 artış kaydetmiş, bu yılın Ocak ayında da toptan eşya endeksi yüzde 0.3 artarken
       ücretliler geçinme endeksi yüzde 0.6 gerilemişti.
       İTO’nun açıkladığı verilere göre geçen yılın aynı ayına göre Şubat’taki artışlar ise toptan eşyada yüzde 13.5, perakende fiyatlarda yüzde 16.2 oldu. Geçen yıl sonuna göre ise İstanbul’da toptan fiyatlar yüzde 1.2 artarken, perakende fiyatlar yüzde 0.5 geriledi.
       
ŞUBAT’IN ZAM ŞAMPİYONU KOK KÖMÜRÜ
       Şubat ayının zam şampiyonu kok kömürü oldu. DİE’nin açıkladığı toptan eşya ve tüketici fiyatları endekslerine göre, geçen ay en hızlı fiyat artışı kok kömüründe gözlendi. Kok kömürünün fiyatı bir önceki aya göre yüzde 28.7 arttı.
       Kok kömürünü, yüzde 21’lik fiyat artışıyla armut, yüzde 17.5’lik fiyat artışıyla da domates izledi. İnce levha ve sacın fiyatı bir ayda yüzde 17.2, hamsinin fiyatı yüzde 15.6, kuru soğanın fiyatı yüzde 11.1, ıspanağın fiyatı yüzde 10.3, portakalın fiyatı yüzde 8.7, doğum ücreti yüzde 8.5, hastane yatak ücreti yüzde 8.4 arttı.
       Öte yandan, bisikletin fiyatı geçen ay yüzde 19.5, ev tipi havalandırma ve klima cihazlarının fiyatı yüzde 19, şehirlerarası uçak ücreti yüzde 11.2 azaldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları