Home page
Haber Menüsü


Enflasyonda tek hane Şubat’a kaldı
Ağır kış koşullarının olumsuz etkilediği tarım fiyatları, Ocak ayı enflasyonunda tek haneye inilmesini önledi. DİE verilerine göre, tüketici fiyatları binde 7, toptan eşya fiyatları yüzde 2.6 arttı.
Ankara
NTV-MSNBC
3 Şubat 2004— Hükümetin Uluslararası Para Fonu destekli ekonomik program kapsamında en başarılı makroekonomik gösterge olan enflasyonda, Ocak ayında da gerileme etkili oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) binde 7 artarken, Antalya’da etkili olan sel nedeniyle tarım fiyatlarındaki artış Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’ndeki (TEFE) yükselişi yüzde 2.6’ya taşıdı. Yıllık bazda (TÜFE) son 31 yılın en düşük rakamı olan yüzde 16.2’ye, TEFE’de ise son 29 yılın en düşük rakamı olan yüzde 10.8’e ulaşıldı.

   
 
       
   
MSNBC News Unakıtan: Kaynak paketi bayram sonrası netleşecek
MSNBC News Yeni Lira, enflasyon beklentisini kıracak
MSNBC News Son 28 yılın en düşük enflasyonu
MSNBC News IMF bastırdı, vergi artışı ve zam geliyor
MSNBC News Enflasyon tarih olmak üzere
MSNBC News DİE enflasyon sepetini halka soracak
MSNBC News 'Mali disiplinin sürmesi önemli'
MSNBC News Babacan: 2003 yüzümüzü güldürdü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-e’nin 30 banka ve aracı kurum ekonomisti arasında yaptığı enflasyon anketinde, Ocak ayında TEFE’de artışın yüzde 1.7, TÜFE’de ise artışın yüzde 1.6 artması bekleniyordu. Aynı ankette, Şubat ayı TEFE artış tahmini yüzde 1.5, TÜFE tahmini yüzde 1.4 olurken; yıl sonu TEFE yüzde 12, TÜFE yüzde 13.4 olarak öngörüldü.
       DİE’den yapılan açıklamaya göre, Ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 23.6, tüketici fiyatlarında yüzde 24.4 olarak hesaplandı. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti. TEFE’deki aylık artışın 2.1 puanlık kısmı tarım fiyatlarından kaynaklanırken imalat sanayinin etkisi sadece 0.5 puan oldu.
       Ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı maliye politikalarının da desteğiyle, enflasyon 2003’te öngörülen hedeflerin altına inerek, son 28 yılın en düşük düzeyine gelinmişti. Yıllık enflasyon 2003’de TEFE’de yüzde 13.9 ve TÜFE de yüzde 18.4 olmuştu.
       
ZAM ŞAMPİYONU DOMATES
       Ocak ayında TÜFE kapsamında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren seçilmiş ürün yüzde 47.5 ile domates oldu. TEFE’de ise salatalık, taze fasulye ve hamsi zam rekortmenleri oldular.
       Bu arada tarım sektöründe yüzde 9. 3’lük bir artış görülmesi dikkat çekti. Bu artışa Antalya’da yaşanan sel felaketi nedeniyle tarım ürünlerinin fiyatlarının artmış olmasının yol açtığı belirtiliyor.
       
GİYİM FİYATLARI UCUZLADI
        Tarım, balıkçılık ve ormancılık alt sektöründe fiyat artışları ise aylıkta yüzde 9.3, yıllıkta yüzde 21.8 oldu. İmalat sanayinde aylık enflasyon yüzde 0.6, yıllık yüzde 7.8 olurken elektrik, gaz ve su sektörü ile madencilik sektöründe fiyatlar aylık bazda düşüş gösterdi. Ocak ayındaki yüzde 2.6’lık TEFE artışının 0.1 puanı kamu sektöründen, yüzde 2.5 puanı da özel sektörden kaynaklandı.
        Tarım ve diğer sektörlerin TÜFE’ye etkisi ise çok sınırlı kaldı. Ana harcama grupları itibariyle ocakta en yüksek artışlar yüzde 3.3 ile çeşitli mal ve hizmetlerde, yüzde 1.2 ile konut ve gıda fiyatlarında yaşandı. Giyim sektöründe ise fiyatlar ortalama yüzde 4.7 geriledi.
        Aylık yüzde 0.7 çıkan TÜFE’nin 0.4 puanı gıda fiyatlarındaki artıştan, 0.3 puanı konut harcamalarından geldi. Giyim fiyatlarındaki 0.4 puanlık düşüşün etkisini lokanta, ulaştırma, sağlık ve diğer harcamalardaki 0.1’er puanlık artışlar yok etti. Ocakta fiyatların en fazla arttığı il yüzde 3.6 ile Zonguldak olurken, TÜFE İstanbul’da yüzde 0.9, Ankara’da yüzde 0.8, İzmir’de yüzde 0.6 yükseldi. Yıllık enflasyonun en yüksek olduğu il yüzde 19.7 ile Zonguldak, en düşük olduğu il ise yüzde 12.6 ile Erzurum.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları