Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
Babacan: Şubat’ta tek haneli enflasyonla tanışılacak
Devlet Bakanı Ali Babacan, uzun yıllardan sonra, Şubat ayında, Türkiye’nin ilk defa ‘özellikle toptan eşya fiyatlarında’ tek haneli enflasyon ile tanışacağını, şu andaki projeksiyonlarının bunu gösterdiğini söyledi.
Ankara
AA
    15 Şubat 2004—  Ali Babacan, Zorunlu Tasarruf Hesabı’ndan yapılacak nema ödemelerinin ise Mart ayında programa alındığını söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Ali Babacan, uzun yıllardan sonra, Şubat ayında, Türkiye’nin ilk defa ‘özellikle toptan eşya fiyatlarında’ tek haneli enflasyon ile tanışacağını, şu andaki projeksiyonlarının bunu gösterdiğini söyledi. Babacan, AKP Ankara İl Başkanlığı Siyaset Akademisi tarafından düzenlenen “Yerel Yönetim Programı”nda, katılımcıları ekonomik konular hakkında bilgilendirdi.
       
ENFLASYON TEK HANELİ OLACAK
       Ali Babacan, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini, Şubat ayında tek haneli enflasyon ile karşılaşılacağını belirterek, önümüzdeki aylar, her ay enflasyonda bir rekor ile karşılaşacağını kaydetti.
       Enflasyon ile mücadelede başarı için Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığının kendilerinin de bir tercihi olduğunun altını çizen Babacan, hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) hem de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) operasyonel bağımsızlıklarının bulunduğunu, bu iki kuruluşun da bağımsız kararlar aldığını vurguladı.
       Reel faizlerin düştüğünü, yüzde 10-13 düzeylerinde bulunduğunu ve bu düşüşün devam edeceğini kaydeden Ali Babacan, dış borçlanmada da, ABD Hazine’sinin borçlanma faizine yaklaştıklarını, vadesine göre bu oranının yüzde 2.6 ile yüzde 3.5 arasında bulunduğunu bildirdi.
       Türkiye’nin, dış ticaret hacminin, Gayri Safi Milli Hasıla’sı içindeki payının yüzde 40’lar düzeyinde bulunduğunu hatırlatan Babacan, bunun, önümüzdeki dönemde daha da artacağını kaydetti. Bu çerçevede komşu ülkeler ile yapılan ticaretin çok önemli olduğunu da ifade etti.
       
BÜYÜME YÜZDE 5 ÇIKACAK
       Enflasyon ve ekonomik büyümede, geçen yıl olumlu sonuçlar aldıklarını vurgulayan Babacan, 2003 yılı ekonomik büyümesinin de, hedeflendiği gibi yüzde 5 olarak çıkacağını ifade etti.
       Devlet Bakanı Babacan, sosyal harcamaları daha da arttıracaklarını, emekli maaşları ve asgari ücreti, ileri ki yıllarda da enflasyon üzerinde arttıracaklarını vurguladı. Hükümet olarak ekonomik misyonlarının insan merkezli olduğunu belirten Babacan, halkın ekonomik refahını arttırmayı hedefledikleriniifade etti.
       Popülist olmadıklarını, insan merkezli bir sosyal kaygıları olan bir program takip ettiklerini hatırlatan Devlet Bakanı Babacan, geçen yıl emeklilerin maaşlarını arttırdıklarını ve kaynağını bulduklarını, bu yıl da emekli maaşları ve asgari ücretteki artışları da kamuda yüzde 10’luk bir tasarrufla karşılayacaklarını bildirdi.
       
TL’DEN ALTI SIFIR ATILMASI
       Türk Lirası’ndan sıfır atılmasına da değinen Devlet Bakanı Ali Babacan, birçok eski hükümetin bunu gerçekleştiremediğini hatırlatarak, enflasyonun yeniden azdırılmaması için liradan altı sıfırın atılması gerektiğini, bu durumun, makul oranda bir enflasyon dönemine girildiğinin de bir göstergesi olacağını bildirdi.
       
NEMA ÖDEMELERİ
       Konuşmasından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Babacan, bir gazetecinin nema ödemelerinin Mart ayında yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusuna karşılık, “Şu anda öyle görünüyor. Mart ayında programa alınmış durumda. Tam gününü henüz, şu anda söyleyemeyeceğim. Ama daha sonra açıklanacak” dedi.
       “Uzan Grubu şirketlerinin yönetimine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulması”na ilişkin bir başka soru üzerine ise Babacan, “Bu TMSF’nin kendi kararıdır. Bizim diyeceğimiz bir şey yok” diye konuştu.
       Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geliş tarihinin netlik kazanıp kazanmadığı sorusuna Babacan, “Kesinleşince açıklayacağız” yanıtını verdi. Devlet Bakanı Babacan, “Kaynak paketi konusunda somutlaşan konular var mı?” sorusu üzerine de, “Onların hepsini kesinleşince açıklayacağız. Teknik çalışmalar devam ediyor” dedi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları