Home page
Haber Menüsü


Çin tekstil ürünleri, kurun sağladığı avantaj yanında düşük üretim maliyeti ile öne çıkıyor.
Tekstilciler Çin tehdidi için uyardı
Tekstil ve hazırgiyimciler ortak bir açıklama yaparak 2005 sonrasındaki Çin tehdidi konusunda uyarılarda bulundu. Tekstilciler özellikle rekabetin artacağının altını çizerek, haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    15 Ocak 2004—  Avrupa’lı, Türk tekstil ve hazırgiyim sektörleri, dünya ticaretinde bir tehdit olarak gelişen Çin’e karşı gerekli önlemlerin alınması için güçbirliği yaptı. Tekstilciler, Çin ile mücadele edebilmek için herhangi bir teşvik ve sübvansiyon değil, haklı rekabet şartlarının oluşturulması gerektiğini belirtirken, bu konuda önlemler alınmasının önemine işaret ettiler.  

   
 
       
   
MSNBC News Çin'e kota Türk tekstilciye yarayacak
MSNBC News 'Çin, kur rejimini değiştirecek'
MSNBC News Tekstilde rekabet stratejisi değişmeli
MSNBC News Tekstil ithalatçıları 2005 için uyardı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün temsilcileri, Çin tehdidine karşı üyesi oldukları Avrupa Hazırgiyim ve Tekstil Organizasyonu’nun (EURATEX) Brüksel merkezi ve üye ülkeleriyle eş zamanlı olarak İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi. İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin ile TGSD ve EURATEX Hazırgiyim Kanadı Başkanı Umut Oran katıldığı toplantıda ortak açıklama Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı tarafından okundu.
       Ortak açıklamada, Çin’in 2002 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) katılmasının dünya tekstil ve hazırgiyim ticareti açısından çok önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekilerek, bu gelişmenin Çin’e bazı haklar sağlamakla beraber sorumluluklar getirdiği ve dünya tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları için satışlarını daha fazla genişletebilecekleri fırsatlar sunmakla beraber ülkelerin ithalatları açısından büyük bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.
Çin tekstil sektörünün en güçlü olduğu alanlardan birisini de iç giyim oluşturuyor.
       Çin’in DTÖ’ye katılım taahhütlerini tamamen gerçekleştirmediği belirtilen açıklamada, “Çin, pazarına girişte kalan engelleri de yok etmeli ve fikri mülkiyet hakları yasalarına uymalı, tasarım kopyalanması ve taklitçiliğin önlenmesi konularında mücadele etmelidir” denildi.
       Açıklamada, Çin’in, para birimi manipülasyonu ile sağladığı ihracat teşviklerinin, devlet desteklerinin ve ihracat vergisi iadelerinin, bu ülkenin tekstil ve hazırgiyim ticaretinde haksız rekabet üstünlüğü sağladığına dikkat çekildi.
       
‘HAKSIZ İTHALAT SIKI DENETLENMELİ’
       EURATEX’in Brüksel’de yaptığı toplantıda AB Komisyonu’nun, Çin’in haksız rekabet uygulamaları ve katlanarak artan ihracat potansiyeline karşı önlem alınması yönündeki isteğinin ısrarla ortaya konduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Avrupa Birliği ve aday ülkelerle birlikte Türkiye’nin tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin temsil edildiği EURATEX tarafından, bu önemli sanayinin giderek artan bu tehdit sonucunda işyerlerinin kapanması ve işgücü kayıpları yaşanmasının kaçınılmaz olacağı ifade edilmiştir.”
       Türkiye iç pazarında da, Çin’in düşük birim fiyatlı tekstil ve hazırgiyim ihracatının rekabet açısından Türk tekstil ve hazırgiyim sanayine büyük bir tehdit unsuru oluşturduğu vurgulanan açıklamada, DTÖ anlaşması kapsamında Ocak 2002 tarihi itibariyle 11 ürün grubunda Çin’den yapılan ithalatın kota kapsamından çıkartılması sonucunda, serbestleşen kategorilerin bazılarında yüzde 10 binler oranlarında miktar artışı ve yüzde 70’leri bulan birim fiyat düşüşleri yaşandığı kaydedildi. Basın açıklamasının son bölümünde şu görüşlere yer verildi:
       “Bu durumda Çin’in tekstil ve hazırgiyim ticaretinde haksız rekabeti destekleyen uygulamaları ortadan kalkıncaya kadar bu ülkeden artan bir hızla yapılmakta olan haksız ithalatı daha sıkı denetleyebilmek, yerli üretim ve istihdam üzerindeki yıkıcı etkisini kontrol altına alabilmek için gözetim ve safeguard korunma mekanizmalarının hem yurtiçi pazarı, hem de AB pazarını kapsayacak şekilde Ankara tarafından acilen harekete geçirilmesi gerekmektedir.”
       
TİM: HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ
       Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Çin ile mücadele edebilmek için herhangi bir teşvik ve sübvansiyon değil, haklı rekabet şartlarının oluşturulmasını istediklerini söyledi. Satıcı, Çin tehdidine dikkat çekmek için Avrupa Hazırgiyim ve Tekstil Organizasyonu’nun (EURATEX) üye ülkeleri ile aynı anda İstanbul’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarife dışı engeller ya da gümrük vergileri üzerinde yapılabilecek farklılaşmalarla pazarın haksız rekabete karşı korunması gerektiğini belirtti.
       Çin’in ihracatının ithalatından fazla olduğuna işaret eden Satıcı, “Bu durumda Çin’in parasının sürekli değer kazanmış olması lazım. Çin’in parası sürekli devalüe ediliyor. Çin’de şirketlerin zarar etme kaygısı yok. Çin’de bir sanayicinin aldığı krediyi geri ödemesi gerekmiyor” diye konuştu.
       Satıcı, Çin’de elektrik fiyatı 1 cent iken, Türkiye’de 9 cent olduğuna ve istihdam üzerindeki vergilerin yüksekliğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
       “Uygulanan ekonomik programın belli bölümleri hızla sonuca ulaştı, ama yapısal reformlar şemsiyesi altında yapılacak vergi ve organizasyonu, çalışma hayatını düzenleyecek yeni yasalar, kamunun küçülmesi gibi bölümlerde herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Şu anda uygulanan program ve para politikasının bedeli üretici ve ihracatçı firmalarımıza, işçilerimize ödetilmekte.”
       
NARİN: TÜRKİYE ÇİN’İN PAZARI OLDU
       Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin de Çin’in haksız rekabetine rağmen AB’nin ithalatını disiplin altına aldığını, Türkiye’nin ise bu disiplini sağlayamadığını belirtti.
       Narin, “Türkiye, Çin’in pazarı olmuştur. İşsizliğe çare ararken, işsizliği tahrik eden ucuz ithalat karşısında mahkum olmuştur” dedi. Türkiye’de sanayicinin liberal ekonominin dışında çalıştırıldığını iddia eden Narin, “Türkiye, eski standartları iyileştirerek bir yere gidemez, reformist kararlar almak mecburiyetinde. Bugün bunu yapabilecek güçtedir. Ekonomi teşvik edilmeli. Bu yapılırsa haksız rekabet ortadan kaldırılarak Çin ihracatı disipline edilebilir” diye konuştu.
       İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İharacatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise kurlar ile maliyetler arasındaki problemlerin bir an çözülmesini isteyerek, “Girdi maliyetleri kurlara göre revize edilmeli” dedi.
       “Korkunun ecele faydası yok” diyen Orakçıoğlu, kotaların kalkacağı 2005 yılına ilişkin önlemlerin bu yıl içinde alınması gerektiğini kaydetti.
       
TGSD: REKABET ORTAMI ŞİDDETLENECEK
TGSD Başkanı Umut Oran, Hükümet'in işadamlarına yeterli desteği vermediğinden yakındı.
       Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Umut Oran da konuşmasında, 2005 yılından sonra kıran kırana rekabet yaşanacağını belirterek, tekstil ve hazırgiyimciler olarak serbest, adil ve etik ticaretin sürdürülmesini istediklerini söyledi.
       Oran, işadamı ve ihracatçıya sürdürülebilir rekabet imkanlarının sağlanması ve hükümetin söylemlerini uygulamaya geçirmesi gerektiğini vurguladı.
       Devletin ekonomi ile rakip gibi hareket ettiğini kaydeden Oran, devlet yöneticilerinin, yurtdışı gezilerinde siyasetin yanı sıra ekonomik konuları da gündeme getirmesi gerektiğini söyledi. Oran, “Türkiye’de ekonomi ön plana alınmıyor. İşadamı, ihracatçı, kayıtlı olmak demek, potansiyel suçlu demek” diye konuştu.
       İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Çin’le rekabet etmenin zor olduğunu dile getirerek, Çin’den bir dolara kazak ithal edilebildiğine dikkat çekti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları