| | | TÜTHİD tarafından hazırlanan rapor, kumaş ve hammadde ithalatında son durumu ortaya koydu. Dernek Başkanı Mete Armağan, sektörün ayakta kalması için üç temel tedbir alınması gerektiğini söyledi:
Tüm sektörlerin rekabetçi hale gelmesi şarttır. Rakibimizi doğru seçmeliyiz. Rakibimiz Çin ve Uzakdoğu ülkeleri değil, İtalya ve İspanyadır. Türkiye, katma değeri yüksek, kaliteli ürünler üretmelidir.
Mete Armağan, TÜTHİDin temel hedefinin serbest, adil ve etik ticaret olduğunu hatırlatarak; sektörde haksız rekabet yaratan tüm uygulamaların karşısında olduklarını söyledi.
DAHİLİ İŞLEM REJİMİ ABYE UYMALI
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmene sunulan raporun içeriğini anlatan Genel Sekreter Tuncer Özvar vardıkları sonuçları şöyle sıraladı:
Referans fiyat uygulaması, anti-damping vergisi konulması gerekçesini ortadan kaldırmaktadır. Dolayısıyla anti-damping vergileri gözden geçirilmelidir.
Referans fiyatlar sektör temsilcilerine danışılarak tespit edilmelidir.
Tekstil ihtisas gümrüklerinde yeterli sayıda uzman personel istihdam edilmelidir.
Referans fiyat sistemi sonucu oryaya çıkan teminat mektupları hızlı bir şekilde sonuçlandırılmalıdır.
Dahili İşlem Rejimi(DİR) AB kriterlerine uygun hale getirilmelidir.
Bir sektör desteklenecekse, bu destekleme nakit iadesi veya vergi alınmaması şeklinde değil, enerji birim fiyatlarının düşürülmesi, KDV ve SSK primlerinin mahsubu şeklinde olmalıdır.
İthalatçı Birlikleri ve İhracatçı Birlikleri ayrı bir birim olarak oluşturulmalıdır.
| |