Home page
Haber Menüsü


İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ABD'nin kota kararının geç kalmış bir karar olduğunu söyledi.
 
Çin’e kota Türk tekstilciye yarayacak
 
ABD’nin Çin’e örme kumaş, bornoz ve çamaşır ithalatında kota getirmesi, bu ülkeyle ciddi rekabet halindeki Türk tekstilcisine olumlu yansıyacak.
 
İstanbul
CNBC-E
 
19 Kasım 2003—  ABD’nin Çin tekstil ürünlerinin artan ithalatı karşısında, 2001’den bu yana 316 bin çalışanın işini kaybettiği sektörü korumak üzere aldığı kota kararı; Çin’le ciddi rekabet halindeki Türk tekstilcileri tarafından da olumlu karşılandı. CNBC-e’de Tamer Coşkun ve Açıl Sezen’in sorularını yanıtlayan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, kararı Çin’in haksız rekabetine ABD’nin göz yummayacağı şeklinde yorumlarken, bu düzenlemenin Avrupa Birliği için de ölçü olabileceğini vurguladı.

   
 
       
   
MSNBC News Ali Dölek: Tekstilde 2005 tehlikesi

MSNBC News ABD'den Çin'e kota piyasaları karıştırdı
MSNBC News IMF, Çin'e para politikası önerdi
MSNBC News Dev serbest ticaret bölgesi kuruluyor
MSNBC News ABD'de ticaret açığından yeni rekor
MSNBC News DTÖ çelik savaşına 'dur' dedi
MSNBC News Dünya ticaretinde büyüme yavaşladı
MSNBC News ABD: Çin kurları manipüle etmiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TİCARET SAVAŞI YENİDEN
       ABD’nin Çin’den ithal ettiği triko kumaş, iç çamaşırı ve sabahlık gibi bazı tekstil ürünlerine kota miktarını artırmasının Çin ile ABD arasındaki ticaret anlaşmazlıkları şiddetlendirilmesi bekleniyor. ABD, ticarette en fazla gözetilen ülke statüsüne sahip Çin’den aldığı örme kumaşlar ve iç çamaşırına uyguladığı kotaları geçen yıl kaldırmıştı.
       Orakçıoğlu, Çin’in ihracatında gözlenen yüzde 500’lük artışlar sonrasında alınan kararın, 2005 yılında Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kotaları kaldırması sonrasında Türk tekstil sektörünün rekabeti açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
       “Bu karar, ABD’nin 2005 sonrası politikaları için birtakım ipuçları veriyor. Demek ki 2005 sonrasında birçok kategoride aynı şeyler olabilecek ve ABD aynı şekilde belli soruşturmalarla kotaları tekrar uygulamaya devam edebilecek. 2005 sonrasında özellikte miktar kısıtlamalarının kaldırılması ve gümrük tarife indirimi yönünde bazı beklentiler vardı. Bu karar, söz konusu beklentilerin tam gerçekleşmeyeceği şeklinde bize çok büyük bir ipucu veriyor. Biz bunu gerçekten çok büyük bir avantaj olarak kabul ediyoruz.”
       Süleyman Orakçıoğlu, Dünya Ticaret Örgütü’nün Cancun’daki zirvesinden bu yana tedirginliğin hakim olduğunu belirterek, “Çünkü AB, ABD’nin bu konuda alacağı tavrı bekliyordu. Dolayısıyla kotaların tekrar konulması, Avrupa’de yeni bir tartışma dönemini başlatacak” dedi.
       Türk hazırgiyim ve tekstil sektörünün 2005’de kotaların kaldırılmasıyla karşı karşıya kalacağı haksız rekabeti sık sık dile getirdiklerini hatırlatan Orakçıoğlu, ABD kotalarının çorap ve eldiven gibi başka alanlarda da başlatılabileceğini söyledi.
       
YUANIN DÜŞÜK DEĞERİ SORUN
       Çin’in DTÖ’ye üye olurken verdiği birtakım taahhütler ile bu taahhütlere uymak için alınan kararlar bulunduğuna işaret eden Orakçıoğlu, şöyle devam etti:
       “Çin para biriminin düşük tutulması sıkıntı yaratıyor. Türk tekstilcisi AB ve ABD pazarında 2005 sonrasında Çin ile inanılmaz bir haksız rekabete maruz kalacaktık. Bu karar, Çin’in haksız rekabetine ABD’nin göz yummayacağını net olarak gösteriyor.”
       Süleyman Orakçıoğlu, soruşturma sonucunun 2005 sonrası için Çin’e verilen bir mesaj olduğunu dile getirerek, “Karar, (ya bu taahhütlere uyarsın, ya da bu konuda ben kesinlikle 2005 sonrasında miktar kısıtlamalarını, kotaları kaldırmayacağım) mesajıdır” diye konuştu.
       
KEŞÇİ: TEKSTİLCİ AVANTAJ SAĞLAYABİLİR
       CNBC-e yayınında Çin tekstil ürünlerine kota kararını değerlendiren Sektörel Dernekler Platformu Başkanı Güngör Keşçi de, özellikle bornoz satışlarında son iki yılda gözlenen sert düşüşün telafi edilebileceğini kaydetti. Keşçi, “Çin, şu aşamadan sonra yüzde 7.5’lik kota sınırını aşamaz” dedi.
       Keşçi, Türkiye’nin ABD’yi iki yıl bekledikten sonra adım atmak yerine, aylık olarak Avrupa Birliği düzenlemelerine paralel pozisyon alınması gerektiğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları