Home page
Haber Menüsü


 
Ekonomi literatürü
 
Enflasyon düşerken büyüyen ekonomi örnekleri ve buna ilişkin teoriler ekonomi literatüründeki yerini çok önceden almıştır.
 
Erhan Aslanoğlu
NTV-MSNBC
 
1 Aralık 2003—  Türkiye ekonomisine ilişkin son dönemlerde yaşanan iyimserliğin en önemli nedenlerinden birisi enflasyon düşerken ekonominin büyümeye devam etmesidir. Bu gerçekten olumlu ve istenen bir gelişmedir. Bayramın ikinci günü ekonomiden sorumlu devlet bakanı sayın Ali Babacan’ın “Enflasyon düşerken büyüme sağlanıyor. Bu dünya ekonomi literatürüne farklı bir gelişme olarak mutlaka kaydedilecek” şeklinde bir açıklaması gazetelerde yer aldı.

   
 
       
   
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Ekonomi dışı
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Büyüme hedefin üzerine çıkacak
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: 2036'da Dünya Ekonomisi
MSNBC News Erhan Aslanoğlu: Hane halkı bütçe anketi ve enflasyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ne yazık ki bu tespit doğru değil. Bizim gibi enflasyonda düşüş, yani dezenflasyon sürecinde olan ekonomilerde büyüme hemen sağlanamayabilir. Fakat, enflasyon düşerken ekonomik büyümeyi sağlamış birçok ülke bulunmaktadır. Bunu yaşayan ilk ülke biz değiliz. Bu ülkelerin deneyimleri iktisat literatüründe yer almıştır, bu deneyimleri açıklayan teoriler geliştirilmiştir*.
       
ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞE KARŞILIK DARALMA YOK
       Örnek vermek gerekirse, 1985 - 1992 yılları arasında enflasyonu yüzde 185,2’den yüzde 9,4’e gerileten İsrail’de ortalama büyüme hızı yüzde 4,7 olmuştur. Bu dönemde ekonomi hiç daralma yaşamamıştır. Meksika’nın benzer bir deneyimi bulunmaktadır. 1987 - 1994 yılları arasında enflasyonu yüzde 159,2’den yüzde 7,1’e düşüren Meksika’da ortalama büyüme hızı 3,3 olmuştur.
       Meksika ekonomisi de bu dönemde hiç daralma yaşamamıştır. Şili, Kolombiya gibi gelişmekte olan ülkelerden, Yeni Zelenda, Kanada gibi gelişmiş ülkelere kadar benzer başka örnekler de verilebilir. Diğer taraftan Arjantin, Brezilya, Peru gibi dezenflasyon sürecinin başında ya da uzun süre negatif büyüme yaşamış ülke örnekleri de mevcuttur. Enflasyonun düşüş sürecinde farklı örnekler bulunmaktadır, fakat enflasyon düştükten sonra hemen hepsinde hızlı bir büyüme süreci yaşanmaktadır.
       İktisat teorisi de daraltıcı para politikası ile başlayan dezenflasyon sürecinin ilk aşamasında üretimde daralma, işsizlikte bir artış olabileceğini öngörmektedir. Daha sonra, enflasyon düşerken büyümenin artması fakat bir süre işsizliğin yüksek seyretmesi beklenmektedir.
       Dezenflasyon sürecinin ve yüksek işsizliğin ne kadar süreceği para politikasının sıkılığına bağlıdır. Enflasyon tek haneye düştükten sonra üretim ve istihdamda hızlı bir artış yaşanması beklenmektedir. Geleneksel diyebileceğimiz bu teorilere eleştiriler de bulunmaktadır. Bunlardan birisi Chicago Üniversitesinden Thomas Sargent ve Robert Lucas’ın yönelltiği ve daha sonra Lucas Kritiği olarak da bilinen eleştiridir. Sargent ve Lucas’a göre dezenflasyon yaşayan ekonomilerde bir süre daralma ve yüksek işsizlik yaşanması kaçınılmaz değildir. Kredibilitesi yüksek bir para politikası uygulanıyorsa, geleceğe ilişkin piyasa beklentileri resmi beklentilere yakınlaşmaya başlar. Birçok kontrat resmi hedeflere göre oluşturulur.
       Dolayısıyla, kredibilitesi yüksek bir para politikası uygulanıyorsa, dezenflasyon süreci hızlı bir şekilde istihdam ve üretim kaybını minumumda tutarak tamamlanabilir.
       
HIZLI BÜYÜME GÖZLENEBİLİR
       Türkiye’ye baktığımızda da, enflasyondaki düşüş sürecinin başlamasıyla beraber üretimde kısa bir süre daralma fakat sonra oldukça hızlı bir büyüme görüyoruz. Aynı zamanda, işsizliğin yüzde 6-7 ‘lerden yüzde 9-10’lara çıktığını ve oralarda seyrettiğini izliyoruz.
       Yaşadılarımız birçok ülkenin yaşadıklarına ve teorinin öngördüklerine benzerdir. Türkiye’nin bir farkı, enflasyon düşerken büyümesi değil, beklentilerden daha iyi büyümesidir.
       Lucas Kritiğini de dikkate alacak olursak, bundan sonra da yapılması gereken kredibiliteyi ya da güveni arttırarak mevcut programı sürdürmektir. Önümüzdeki yılın enflasyon beklentileriyle Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi birbirine çok yakındır. Bunu korumak ve güçlendirmek en olumlu gelişmelerden birisi olacaktır. 2005 yılında enflasyonu tek haneye getirebilirsek, hem daha yüksek bir üretim hem daha yüksek bir istihdam bizi bekliyor.
       Ekonomi teorisi de, diğer ülke deneyimleri de bunu öngörüyor.
       

* Blanchard, O. “Macroeconomics”, Prentice Hall, 2003
        Cottarelli, C. (ed.) “Moderate Inflation”, IMF, 1998
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları